Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

efsyn.gr

Η Ευρώπη σε κατάσταση πολιορκίας LIVE

commisiion-dunameis-630.jpg

Ειδικές δυνάμεις μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν Ειδικές δυνάμεις μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν | AP Photo/Martin Meissner

Ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο ύποπτο (09:29)

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποίησουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου των Βρυξελλών.
AP Photo/Martin Meissner
Ο άνδρας θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Ταυτοποιήθηκαν οι καμικάζι του αεροδρομίου (09:28)

Οι βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ήταν οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, γνωστοί στην αστυνομία, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Πρόκειται για Βέλγους υπηκόους, γνωστούς στην αστυνομία εδώ και καιρό για εγκληματική δραστηριότητα.
Πρόσφατα είχε προκύψει ότι είχαν σαφή σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Καμία πτήση της Αegean προς και από Βρυξέλλες (09:25)

Καμία πτήση της Aegean δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα προς και από Βρυξέλλες καθότι το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι αλλαγές εισιτηρίων πραγματοποιούνται χωρίς τέλη και οι ακυρώσεις με πλήρη επιστροφή χρημάτων για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια προς / από τις Βρυξέλλες, που έχουν εκδοθεί έως 21 Μαρτίου 2016 και με αρχική ημερομηνία ταξιδίου έως 31 Μαρτίου 2016 και με νέα ημερομηνία πτήσης έως 31 Μαΐου 2016.
Για τροποποιήσεις/ακυρώσεις εισιτηρίων το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο 801 11 20000 (από σταθερό με αστική χρέωση), (+30) 210 6261000 (από κινητό).

«Αστακοί» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (09:24)

Αστυνομικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης Αστυνομικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης | AP Photo/Michael Probst
Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών.

Κλειστό και σήμερα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών (09:20)

Αεροδρόμιο Ζάβεντεμ AP Photo/Peter Dejong
Οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής (09:17)

Το χρονικό των επιθέσεων
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών στις 08:00 (τοπική ώρα). Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.
Βρυξέλλες - τρομοκρατική επίθεση BBC
Μια τρίτη βόμβα εξερράγη περίπου μία ώρα αργότερα στον σταθμό του μετρό στο Μααλμπέκ, κοντά στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί οι νεκροί ήταν 20 και οι τραυματίες 130.
Εππίσημος απολογισμός: 31 νεκροί και 230 τραυματίες.
Ύποπτοι
Δύο από τους ύποπτους καταγράφηκαν σε κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας μαύρο γάντι στα αριστερό τους χέρι, όπου πιστεύουν οι αρχές ότι έκρυβαν τους πυροκροτητές. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας είπε ότι πιθανότατα είναι καμικάζι βομβιστές.
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει από χθες σειρά επιδρομών αναζητώντας τον τρίτο άνδρα που φαίνεται στην ίδια φωτογραφία ντυμένος με λευκό μπουφάν, ο οποίος πιστεύεται ότι διέφυγε χωρίς να πυροδοτήσει τον μηχανισμό που είχε στη βαλίτσα του.
Στη δημοσιότητα φωτογραφία των δραστών ζητώντας από τον κόσμο να βοηθήσει στην ταυτοποίησή τους.
Εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, χημικά προϊόντα και «σημαία» του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν σε επιδρομή που έγινε στο βόρειο προάστιο των Βρυξελλών, Σαρμπέκ.
Ανάληψη ευθύνης
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αναφέροντας ότι μέλη του πραγματοποίησαν «μια σειρά από επιθέσεις με ζώνες γεμάτες εκρηκτικά και μηχανισμούς».
Σε δεύτερη ανακοίνωση υποσχέθηκε κι άλλες επιθέσεις απειλώντας ότι «αυτό που έρχεται είναι χειρότερο και πιο πικρό».
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποδειχθεί ότι οι χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνδέονται με το μακελειό του Παρισιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...