Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η ανατολή του Δυτικού... Κουρδισταν και της «Ομάδας της Μόσχας»

syria-kourdoi.jpg

Κούρδισες της Μονάδας Λαικής Προστασίας (YPG) στη Συρία- αρχείοΚούρδισες της Μονάδας Λαικής Προστασίας (YPG) στη Συρία- αρχείο | The Kurdish fighters of the People's Protection Units via AP, File
Με ταχείς ρυθμούς κινούνται πια οι Κούρδοι της Συρίας στην ανακήρυξη ως ομόσπονδης περιφέρειας της Ροζάβα, γνωστής και ως Δυτικού Κουρδιστάν, στη βόρεια Συρία.
Μετά και τη χθεσινή, τυπική έγκριση που έδωσαν στη διάσκεψη στο Ρεϊμλάν, προχώρησαν στη σύσταση συμβουλίων, διαβεβαιώνοντας ότι η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει σε «εδαφική» και όχι σε «εθνοτική» βάση.
Απηχώντας πάντως τον εκνευρισμό της Αγκυρας από τις εξελίξεις, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε χθες ότι η Ενωση Αράβων και Τουρκμένων της βόρειας Συρίας αντιτίθεται στην ανακήρυξη αυτόνομης ομοσπονδίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται -αν και για διαφορετικούς λόγους- η Δαμασκός και η -υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία- συριακή αντιπολίτευση, που στο μεσοδιάστημα διαπραγματεύονται το μέλλον της Συρίας στη Γενεύη.
Περιπλέκοντας, εν τω μεταξύ, ακόμη περισσότερο το συριακό κουβάρι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έκανε χθες την εμφάνισή της η επονομαζόμενη «Ομάδα της Μόσχας».
Σ’ αυτήν -σύμφωνα με το πρακτορείο AFP- μετέχουν ο πρώην αξιωματούχος του καθεστώτος Ασαντ, Κάντρι Τζαμίλ, και ο Φάτεχ Τζαμούς του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Συρίας, με αιτήματα που δεν θίγουν το πολιτικό μέλλον του Ασαντ.
Βασική τους αποστολή, επισημαίνει στο Stratfor δυτική διπλωματική πηγή, είναι να αποδυναμώσουν το μέτωπο της συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διεμήνυσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο», η χώρα του μπορεί να «[ξανα]αναπτύξει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή, κυριολεκτικά εντός ολίγων ωρών, σε εύρος ανάλογο με την κατάσταση επί του εδάφους».
Παράλληλα από την Ουάσινγκτον -και υπό την πίεση του Κογκρέσου- ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι... διαπίστωνε χθες ότι το «Ισλαμικό κράτος» διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος χριστιανών, γεζίντι και σιιτών στο Ιράκ και στη Συρία.
Δήλωση που, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, θεωρητικά, αλλά πρωτίστως νομικά λύνει τα χέρια της Ουάσινγκτον και των περιφερειακών συμμάχων της για εντατικοποίηση της στρατιωτικής δράσης.

syria-kourdoi.jpg

Κούρδισες της Μονάδας Λαικής Προστασίας (YPG) στη Συρία- αρχείοΚούρδισες της Μονάδας Λαικής Προστασίας (YPG) στη Συρία- αρχείο | The Kurdish fighters of the People's Protection Units via AP, File

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα

  Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες το Πάσχα 3' 54" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο ΙΝΤΙΜΕ Newsroom 01.05.2024 • 17:54 Κοινοποίηση...