Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Γερμανικά ΜΜΕ: Η Μέρκελ δεν μπορεί να σώσει την Deutsche Bank

Το υψηλό πολιτικό κόστος μίας τέτοια κίνησης και η σκληρή στάση του Βερολίνου απέναντι σε τράπεζες άλλων 


Γερμανικά ΜΜΕ: Η Μέρκελ δεν μπορεί να σώσει την Deutsche Bank
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν "αντέχει" να προχωρήσει στη διάσωση της Deutsche Bank με κρατική ενίσχυση, δεδομένης της σκληρής στάσης που έχει ακολουθήσει το Βερολίνο απέναντι σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στην Ιταλία, αλλά και δεδομένου του πολιτικού κόστους που ενέχει μία τέτοια απόφαση, τονίζουν σε σημερινά τους δημοσιεύματα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

“Φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να δώσει στην Deutsche Bank καμία κρατική βοήθεια”, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης η Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Δεν μπορεί να το υποστηρίξει από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, γιατί το Βερολίνο ακολουθεί σκληρή γραμμή στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών”.

Από την πλευρά της, η Suddeutsche Zeitung σημειώνει πως αν η Άνγκελα Μέρκελ προωθούσε τη διάσωση της Deutsche Bank, θα παρέβαινε την υπόσχεσή της στους Γερμανούς φορολογούμενους, και αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τις ελπίδες της να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2017, την ώρα που το αντιμεταναστευτικό κίνημα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. “Ένα κρατικό πακέτο διάσωσης θα έστελνε τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία”, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: “Οι εσωτερικές πολιτικές συνέπειες καθιστούν απίθανο το να παίξει το Βερολίνο αυτό το χαρτί. Ακόμα πιο απίθανο είναι να συμφωνούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πολιτικό κόστος θα ήταν απλά υπερβολικά υψηλό”.
Η εφημερίδα της Στουτγάρδης Stuttgarter Zeitung στέκεται περισσότερο στο τι πρέπει να κάνει η ίδια η Deutsche Bank για να ξεφύγει από την κρίση χωρίς να υπάρξουν άλλες βαριές συνέπειες. “Η Deutsche Bank πρέπει να ξανακερδίσει έδαφος εδώ, γιατί όσο υπερβολικές και αν είναι οι αναφορές σχετικά με έναν υπαρξιακό κίνδυνο για την τράπεζα, εξίσου προφανείς είναι οι συνεχιζόμενες δυσκολίες της. Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό νόμισμα μίας τράπεζας”.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank με δημόσιο χρήμα, αν και οι ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν σοβαρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T6mBsV