Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σχέδιο της ΕΒΑ για μια πανευρωπαϊκή bad bank λόγω των «κόκκινων» δανείων

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:20
31/01/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Με τον όγκο των καθυστερούμενων δανείων να ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ και τις χώρες του νότου να είναι περισσότερο εκτεθειμένες η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Εθνους η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, που θα διευκολύνει τη διαχείριση των πάνω από 1 τρισ. ευρώ κόκκινων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει να αγοράσει δάνεια ύψους 250 δισ. ευρώ στην πραγματική τους αξία. Τα κράτη που θα συμμετέχουν στη δημιουργία του οργανισμού αυτού θα δίνουν εγγυήσεις προκειμένου οι τράπεζες να πωλήσουν τα «κόκκινα» χωρίς να «χτυπηθούν» οι ισολογισμοί τους.
Το σχέδιο  χαιρέτισε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «η συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής bad bank για την απορρόφηση του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ένα πολύτιμο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα τώρα με όσα μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters, o κ. Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τα σχέδια της EBA, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για στήριξη της νέας πανευρωπαϊκής οντότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη. «Πιθανότατα θα χρειαστεί να αναλάβει κάποιον ρόλο ο δημόσιος τομέας», σημείωσε, προσθέτοντας πως η νέα οντότητα θα έχει ως στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 250 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της EBA, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...