«Ανησυχούν» για την Ελλάδα UPD
Καμπανάκια, προειδοποιήσεις και έμμεσες απειλές συνθέτουν το σκηνικό των «επώνυμων» δηλώσεων και των διεθνών δημοσιευμάτων που αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα, με αφορμή την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης.
Την πεποίθησή του ότι Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες.
Είχε προηγηθεί η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody's, στην οποία υποστήριζε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνει ο οίκος, εστιάζεται στη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των τραπεζών, δεδομένου ότι η πληγείσα από την κρίση οικονομία είναι πιθανόν να επηρεασθεί αρνητικά από μία ενδεχόμενη αναστολή νέων επενδύσεων και μία στενότητα ρευστότητας στην αγορά», σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να φτάσει με τις ελληνικές αρχές το ταχύτερο δυνατό στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως επιθυμεί να λυθεί το θέμα του χρέους.
Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Επιτροπή, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
«Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της ευρωζώνης», δήλωσε και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν σφαιρικές λύσεις. «Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση» τόνισε.
Επίσης, ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι η σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα και την ώθησή της.
Όπως παραδέχτηκε, υπάρχει πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι' αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ισορροπίες, είπε ο Π. Μοσκοβισί, η Επιτροπή καλεί τις χώρες που έχουν το περιθώριο στα δημόσια οικονομικά τους, όπως π.χ. η Γερμανία και η Ολλανδία, να το χρησιμοποιήσουν.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για την οκονομία, Ανίκα Μπράιτχαρτ, είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «δεσμευμένη» στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής τόνισε ότι η Κομισιόν εργάζεται για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος «το συντομότερο δυνατό».
«Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε.
Κατά την εκπρόσωπο της Επιτροπής, η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει σε μία «φιλόδοξη» και «αξιόπιστη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, καθώς και σε μία αντίστοιχη δημοσιονομική πορεία κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αυτό «αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις», για την εφαρμογή των οποίων εργάζεται η Ελλάδα.
Δεν υπάρχει «κανένας λόγος για κινδυνολογία γύρω από την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας ή του χρέους στην Ελλάδα», κατάληξε σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ που μιλούσε για «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος».
Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνέδεσε την εκταμίευση των επόμενων δόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου και ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.
Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν τονίσει πως αυτό έγινε κατ' εξαίρεση.
Ο ξένος Τύπος
Οι εφημερίδες της Γερμανίας όπως η Bild, αναφέρονται στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που έχει ότι την προεκλογική περίοδο το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει.
Η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ, ενώ η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική.
«Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», υπενθυμίζει η εφημερίδα. «Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».
Από την άλλη πλευρά. ο βρετανικός Guardian γράφει ότι η Ελλάδα «έχει ακόμα τρεις εβδομάδες για να βρει τη λύση στο πρόβλημα με τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» αναφέρει σε δημοσίευμά του, επικαλούμενος πηγές του ΔΝΤ.
«Σε αντίθετη περίπτωση ρισκάρουν να ξαναέρθει στην επιφάνεια η κρίση χρέους με ανανεωμένη δυναμική», συμπληρώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου