Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

«Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα

«Διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων πριν από την ένταξή τους στη λίστα»

xanthos.jpg

Ανδρέας Ξανθός«Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των περικοπών στις δαπάνες υγείας έχει μετακυλιστεί στον πολίτη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Ξανθός
Τα μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία και αυτό το έχει βιώσει για τα καλά στο πετσί της η πλειονότητα των Ελλήνων. Κατά συνέπεια η συζήτηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επικεντρώθηκε στον άξονα «πολιτική υγείας υπό οικονομική επιτροπεία».
Από την κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείπει το σκάνδαλο της Novartis και οι δικλίδες ασφαλείας που θα διέπουν τη νέα πολιτική φαρμάκου.
Ο Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζει τις προτεραιότητες του υπουργείου του για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι στόχος είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της ιδιωτικής, στην οποία καταφεύγουν μοιραία οι πολίτες, λόγω της οριακής κατάστασης που επέφεραν τα μνημόνια.
• Αποφασίσατε να δώσετε παράταση στον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Η γενική αίσθηση είναι ότι το θέμα σχεδιάστηκε πρόχειρα και φέρατε άπαντες προ τετελεσμένων. Ποιο είναι το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό το θέμα;
Ο ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά επιχειρεί να κάνει συμβάσεις με ένα ευρύ φάσμα παρόχων υγείας και προμηθευτών ιατροτεχνολογικού υλικού. Δηλαδή, αντί να πληρώνει ο πολίτης και να υποβάλλει τα έξοδα στον ΕΟΠΥΥ, η συναλλαγή θα γίνεται ανάμεσα στον ΕΟΠYΥ και τους συμβεβλημένους παρόχους.
Νομίζω ότι ο βασικός πυρήνας της αντίρρησης από την πλευρά των θεραπευτών ειδικής αγωγής είναι η ιδέα της σύμβασης. Ο φόβος είναι ότι θα χάσουν τη ρευστότητα που είχαν δεδομένη από τις πληρωμές των ασφαλισμένων και ότι θα υπάρχει καθυστέρηση στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
Κατά την άποψή μου, οι συμβάσεις για την ειδική αγωγή χρειάζονταν λίγο παραπάνω προετοιμασία και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε τώρα. Δώσαμε ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για διαβούλευση (μέχρι 28/2), με στόχο να διασαφηνίσουμε και να συμφωνήσουμε τους όρους της σύμβασης, βελτιώνοντας ενδεχομένως το αρχικό σχέδιο.
Πλέον όμως έχει ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ, νυν ΕΦΚΑ). Το 2015 οι ΦΚΑ απέδωσαν 3,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, το 2016 4,1 δισ. ευρώ και για φέτος το πλάνο είναι να πάμε περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ. Αρα η ρευστότητά του ΕΟΠΥΥ είναι διασφαλισμένη και πλέον δεν παράγει ληξιπρόθεσμα χρέη.
♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...