Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ, ΡΑΧΟΙ, ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία διάλυσης της ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα στις Βερσαλλίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ, ΡΑΧΟΙ, ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ
ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία διάλυσης της ΕΕ όπως την ξέρουμε σήμερα στις Βερσαλλίες
21:4506/03/2017
Share4
 της Μαρίνας Νικολάκη
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην ΕΕ τουλάχιστον όπως τη ξέρουμε μέχρι σήμερα μετά τη τετραμερή συνάντηση Κορυφής όπου οργανώσε απόψε στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και στην οποία συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι... ως μια προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται μετά το Brexit.
Το περίεργο βέβαια είναι ότι σε λίγο καιρό Ολάντ και Τζεντιλόνι θα αποτελούν παρελθόν όπως και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ που τις προάλλες παρέδωσε σχέδιο... για το μέλλον της ΕΕ! Η Σύνοδος των Βερσαλλιών είναι η απόδειξη ότι η έννοια της "Ευρώπης πολλών ταχυτήτων" δρομολογείται και αποφασίστηκε και αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ. Οι νέες δυνάμεις που θα έρθουν απλώς δεν θα δέχονται την γερμανική πρωτοκαθεδρία.
Ολα αυτά, μόλις 10 μήνες μετά το Brexit, που σύμφωνα με πολλούς “ειδήμονες”, και στην Ευρώπη και εδώ … "δεν θα επηρέαζε και πολύ την πορεία της ΕΕ, προς την ενοποίηση"! Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο σημαντικός ήταν και είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ που μας εκβιάζει διαρκώς με Grexit αν δεν δεχτούμε τα ολοένα και αυξανόμενα μέτρα λιτότητας;
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.
«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία" υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες", εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.
Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία".
Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν "να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν", διευκρίνισε.
«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» (δηλαδη να μη καταρρεύσουνε) εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».
Για την Άγγελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει "να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες" χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο "για εκείνες που έχουν καθυστερήσει". "Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά", επέμεινε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ "μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης" αλλά με "διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης".
Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι "η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν".
Πάντως, προκειμένου να μην προκαλέσουν ανησυχίες, καθώς κάποιες χώρες μέλη κυρίως της ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών δεν θα κάνουν καμία συγκεκριμένη επίσημη ανακοίνωση σήμερα μετά τη σύνοδό τους, μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.
Το «κουαρτέτο» στο τραπέζι των αποφάσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η Μεσόγειος φλέγεται, κι ο κ@λος μας καίγεται

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 05.11.24 12:29 Γιάννης Κιμπουρόπουλος ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: SPOTIFY GOOGLE PODCASTS APPLE PODCASTS Τι συνδέει την ε...