Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

«Θεού θέλοντος... θα αποκατασταθεί η θανατική ποινή»


«Θεού θέλοντος... θα αποκατασταθεί η θανατική ποινή»

erdogan.jpg

Ταγίπ ΕρντογάνKayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP
Με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλιμακώνεται, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε άλλη μια δήλωση που αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά: ευελπιστεί, είπε, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, η Βουλή να εγκρίνει την αποκατάσταση της θανατικής ποινής, μια κίνηση που πιθανότητα θα σημάνει και το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Εχοντας ήδη εξαπολύσει ένα συνεχές μπαράζ επιθέσεων κατά της Ευρώπης- και κυρίως κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας- ο Ερντογάν δείχνει να θέλει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί, προσδοκώντας ενδεχομένως και να αυξήσει έτσι και τα «ναι» στο δημοψήφισμα που είναι καθοριστικό για τα μεγαλόπνοα σχέδια του.  
Η Τουρκία κατάργησε τη θανατική ποινή το 2004 στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης της στην Ε.Ε.. 
Ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα σε ομιλία του προς τους ψηφοφόρους του στο Τσανάκαλε, υποστηρίζοντας, επευφημούμενος, ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δικαιωθούν οι οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους την βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
«Πιστεύω», είπε «ότι Θεού θέλοντος, μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, η Βουλή θα κάνει αυτό που πρέπει αναφορικά με το αίτημα σας για την θανατική ποινή».
Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, πρέπει να φέρει την υπογραφεί του αρχηγού του κράτους.
Αυτό όμως δεν θα είναι πρόβλημα, διαβεβαίωσε ο Ερντογάν. Οταν φθάσει στο γραφείο του, είπε, θα υπογράψει τον νόμο «χωρίς δισταγμό». 

«Μη δίνετε σημασία στον Χανς και τον Τζορτζ...» 

Ταγίπ ΕρντογάνKayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι πιθανή αποκατάσταση της θανατικής ποινής θα είναι και το τέλος της πολυετούς προσπάθειας ένταξης στην Ενωση. 
Ωστόσο τόσο ο Ερντογάν όσο και υπουργοί της κυβέρνησης τους έχουν τονίσει ότι πρέπει να απαντήσει στο λαϊκό αίτημα για να τιμωρήσουν τους υποκινητές του πραξικοπήματος. Επομένως δεν τους ενδιαφέρει τι σκέφτεται η Ευρώπη. 
«Το τι λένε ο Χανς και ο Τζορτζ δεν έχει σημασία για μένα», είπε ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας δυο συνηθισμένα Ευρωπαϊκά ονόματα. «Αυτό που λέει ο λαός, αυτό που λέει ο νόμος, αυτό έχει σημασία για εμάς». 
Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει αρκετές φορές φλερτάρει δημόσια με την σκέψη της αποκατάστασης της θανατικής ποινής, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ζήτησε ευθέως την υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης από τη Βουλή, μετά όμως το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν κι άλλο την εξουσία του.  
Η τελευταία εκτέλεση στην Τουρκία ήταν στις 25 Οκτωβρίου 1984ο αριστερός Χιντίρ Ασλάν καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τριών αστυνομικών και εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού στις φυλακές Μπουρντούρ.
Οι αρχές υποστήριξαν τότε ότι η ποινή δεν αφορούσε τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 
Οταν η ποινή καταργήθηκε, οι αντίστοιχες αποφάσεις των δικαστηρίων, το 1999, για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλους μετατράπηκε σε ισόβια. 

«Η μασκαράτα τελείωσε»

Σήμερα από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση: «Αυτή η μασκαράτα τελείωσε», είπε σε ανοικτή συγκέντρωση οπαδών του, αναφερόμενος στην πορεία που έκαναν Κούρδοι στην Φρανκφούρτη για τους τους εορτασμούς του Νεβρόζ.  
«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη τελευταία, δείχνει ότι ο αγώνας κατά της χώρας μου και κατά του αγώνα μας έχει περάσει σε νέα φάση», υποστήριξε.
«Αυτοί που προσπάθησαν να στραφούν εναντίον μας, με τους τρομοκράτες που στηρίζουν και εξοπλίζουν, με τους κατασκόπους που έχουν αγοράσει για ένα δολάριο, είναι τώρα εκεί έξω. Αδελφοί μου και αδεφλές μου, η μασκαράτα τελείωσε... Εχουν βάλει κατα μέρος την διπλωματία. Δεν έχουν την επιθυμία να κρύψουν τις προθέσεις τους και δεν μπορούν να κρύψουν την δυσφορία τους επειδή η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο δυνατή».

«Κόκκινη γραμμή»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε πάλι σήμερα την Τουρκία ότι αποκατάσταση της θανατικής ποινής είναι «κόκκινη γραμμή» για τους Ευρωπαίους. 
«Εάν επαναφέρει η Τουρκία την εσχάτη των ποινών, αυτό θα σημάνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild.
Ωστόσο φρόντισε να υπογραμμίσει ότι είναι αντίθετος στην ολοκληρωτική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Δεν έχει νόημα», είπε, «να προσπαθήσουμε να καλμάρουμε τα νεύρα του Ερντογάν σταματώντας διαπραγματεύσεις που ακόμα δεν έχουν αρχίσει». 
Οπως επισημαίνουν αναλυτές ο Ερντογάν είναι ευτυχής να καυγαδίζει με την Ευρώπη κινητοποιώντας έτσι υπέρ του τις ψήφους των εθνικιστών, πριν από το δημοσψήφισμα, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι οριακά υπέρ του. 
«Ντροπή σας! Είστε όλοι ίδιοι» διακήρυξε όχι τυχαία ο Τούρκος πρόεδρος στην πρόσφατη επίθεση του κατά των Ευρωπαίων.
«Δεν πρόκειται να εκτρέψετε αυτό το έθνος από την πορεία του. Στις 16 Απριλίου, Θεού θέλοντος, η χώρα μου θα δώσει στην Δύση την πιο όμορφη απάντηση στην λανθασμένη συμπεριφορά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Περικύκλωση των Ουκρανών και στο Τορέτσκ – Οι Ρώσοι κατέλαβαν τα κέντρα διοίκησης της πόλης «Εξαρθρώθηκε η ουκρανική άμυνα και οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε αποσύνθεση» λένε οι Ρώσοι

  Τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέλαβαν τις τελευταίες ώρες όλα τα διοικητικά κτίρια του Τορέτσκ στο κέντρο της πόλης και έχουν...