«Μούσι» η ελάφρυνση χρέους
Μετά το καλοκαίρι του 2018, υπό προϋποθέσεις και εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο, θα εφαρμοστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε χθες ο Πιερ Μοσκοβισί.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τόνισε ότι «το Eurogroup προτίθεται να εφαρμόσει πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ».
Ξεκαθάρισε όμως ότι «τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους -από τους θεσμούς- στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή το καλοκαίρι του 2018), προκύψει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) και υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και το Eurogroup».
EPA / FILIP SINGER
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής μνημόνευε την πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016» και ζητούσε να πληροφορηθεί αν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μαζί με την τρέχουσα αξιολόγηση -όπως είχε ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός- καθώς και αν τα όποια μέτρα ελάφρυνσής του θα συνοδεύονται από ένα νέο μνημόνιο, όπως περιγράφει το άρθρο 13 παρ. 3 της Συνθήκης του ESM.
Πάντως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, ο Μοσκοβισί υπαινίχθηκε ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα χρειαστούν, ενώ για το ενδεχόμενο ενός 4ου μνημονίου περιορίστηκε να απαντήσει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το παραπάνω άρθρο της Συνθήκης του ESM.
Ο Νίκος Χουντής χαρακτήρισε την απάντηση Μοσκοβισί «κόλαφο για τον Ελληνα πρωθυπουργό», αφού όπως είπε «κανένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να ληφθεί πριν το καλοκαίρι του 2018».
Συμπλήρωσε δε ότι η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου αφήνει ανοιχτό το εφιαλτικό σενάριο ενός 4ου μνημονίου έναντι των μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Δηλώσεις όμως για το ελληνικό θέμα έκανε χθες και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, για το αν «θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να βγει λευκός καπνός από το Eurogroup στις 20 Μαρτίου», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν είναι προς το συμφέρον όλων, «χρειάζεται ώθηση απ’ όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία, ελπίζουμε, πριν από το επόμενο Eurogroup».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου