ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
17:59
07/03/2017
Την στιγμή που κυβέρνηση και ΝΔ, αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν "σιγήν ιχθύος" και αρνούνται να τοποθετηθούν για την χθεσινή απόφαση "ενταφιασμού" της ΕΕ, στην τετραμερή διάσκεψη, εκπρόσωποι του ευρύτερου κεντροδεξιού ή καθαρά δεξιού χώρου, σε δηλώσεις τους στο pronews.gr, διατυπώνουν τον βαθύ προβληματισμό τους για την παντελή έλλειψη εναλλακτικής στρατηγικής της χώρας, απέναντι στη νέο δόγμα "Ο σώζων εαυτόν σωθείτω" που διατύπωσαν στις Βερσαλλίες οι Α.Μέρκελ, Φ.Ολάντ, Π.Τζεντιλόνι και Μ.Ραχόι χθες.
Βασικότερο χαρακτηριστικό των χθεσινών αποφάσεων που σφραγίστηκαν στην διάσκεψη (αποφάσεων από καιρό ειλημμένων, έτσι ή αλλιώς), είναι η κατάργηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών της ΕΕ. η κατάργηση της ομοφωνίας στην λήψη αποφάσεων (βέτο), η δυνατότητα λήψης μονονερών μέτρων από κάποια κράτη με απλή πλειοψηφία, έστω και αν επιβαρύνονται κάποια από τα μέτρα αυτά, άλλα και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών σε βάρος των συμφερόντων άλλων κρατών-μελών.
Τώρα, κατά πόσον αυτό είναι "Ενωση" είναι μια άλλη υπόθεση. Πρακτικά χθες "σφραγίστηκε" η διάλυση της ΕΕ, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Στην επόμενη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, θα είναι οι "τέσσερις", οι σύμμαχοί τους, η αποχωρούσα Βρετανία και οι "άλλοι". Αν και πολύ σύντομα στους "άλλους", μπορούν να περάσουν και η Γαλλία και η Ιταλία.
Ειδικά ο Φ.Ολάντ και η φιλογερμανική πολιτική του που συναγωνίστηκε αυτή του Πετέν, "προέδρου" του δοσιλογικού γαλλικού κράτους του Βισί, στον Β'ΠΠ, από τις αρχές Μαΐου και μετά θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση, όποιος και να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας: Είτε ο "χαζούλης" Μακρόν, είτε η μισητή αντίπαλος της Α.Μέρκελ, Μ.Λεπέν. Ακόμα και να εκλεγεί ο Μακρόν, η λαϊκή πίεση θα είναι τέτοια που καθαρά για λόγους πολιτικής επιβίωσης θα εγκαταλείψει το γερμανικό "άρμα".
Ας δούμε τι δήλωσαν στο pronews.gr οι: Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής, Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών, Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλευτής, Κωνσταντίνος Βέργος - καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Bασίλης Πολυμένης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών ΑΠΘ και Βασίλης Καπερνάρος, νομικός πρώην βουλευτής
Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής: "Στις Βερσαλλίες οι τέσσερις μεγάλοι της Ευρώπης συναποφάσισαν, ερήμην και ένα αγνοία της Ελλάδος και των άλλων χωρών της Ε.Ε.. Το δικό τους μέλλον, που δεν συμπεριλαμβάνει, κατ'ουσίαν, στους σχεδιασμούς τους, ουδέναν άλλον! Οι αποφάσεις της εν λόγω διάσκεψης, έχουν μείζονα γεωπολιτική διάσταση.
Η Ευρώπη, όπως την γνωρίσαμε ως Ε.Ο.Κ. και Ε.Ε., ας αντιληφθούμε ότι παύει να υφίσταται.
Το Βrexit, η ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην Γαλλία, οι πολιτικές αναταράξεις και οι επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ιταλία, η ανυπακοή της Ουγγαρίας, η αναμενόμενη πολιτική αλλαγή στην Ολλανδία, και πάνω απ'όλα η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι αποφάσεις των λαών της Ευρώπης που ιστορικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Με τις αποφάσεις τους χθες στις Βερσαλλίες οι τέσσερις μεγαλύτερες χώρες τις ΕΕ ακυρώνουν την αλληλεγγύη και την ιστορία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για μια μείζονα αλλά και διαλυτική απόφαση, που υπαγορεύει την εκ βάθρων αναθεώρηση των θέσεων μας. Η Ελλάδα, υπό το πρίσμα των τελευταίων δραματικών αποφάσεων, οφείλει να δει το δικό της εθνικό συμφέρον και να πράξει ανάλογα".
Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών: "Η Ευρώπη αλλάζει και ορισμένοι αρνούνται να δούν την πραγματικότητα. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει στην ύφεση λόγω της εμμονής σε λάθος πολιτικές. Για άλλη μια φορά αυτοί που ομνύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας μας και στην έξοδο από την κρίση μας οδηγούν στο περιθώριο των εξελίξεων. Χθές το βράδυ κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς για το μέλλον μας και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε".
Ραχήλ Μακρή, πρώην βουλευτής: "Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, και Ισπανία χωρίς να διαθέτουν νομιμοποίηση, αποφάσισαν με το ''ετσι θελω'' Και κατά παράβαση των συνθηκών της ΕΕ, την μετάλλαξη της ΟΝΕ και την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
Αφού παγίδευσαν την χώρα σε εναν φαύλο κύκλο χρέους. Αφού χρησιμοποίησαν την χώρα για την διάσωση του τραπεζικού τομέα και περισσότερο των γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών.
Αφού επέβαλαν στην χώρα πολιτικές λιτότητας καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία, στο όνομα της παραμονής στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, έχοντας με την βοήθεια εγκληματικών και ανίκανων κυβερνήσεων, προετοιμαστεί ωθούν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη, η σύμπραξη σε μέτωπο όλων εκείνων των υγιών δυνάμεων του τόπου προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για κάθε ενδεχόμενο".
Κωνσταντίνος Βέργος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Southampton, Μ.Βρετανίας: "Η απόφαση δείχνει τον προβληματισμό για την κρίση στην ΕΕ και ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα".
Bασίλης Πολυμένης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών ΑΠΘ: "Αφού για επτά χρόνια εξάντλησαν την ελληνική οικονομία και ξεπούλησαν τα περιουσιακά στοιχεία τώρα αποφασίζουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην δεύτερη ταχύτητα της ΟΝΕ. Είναι πολύ σημαντικές οι ευθύνες της μη προετοιμασίας της Χώρας για το αύριο που έρχεται με γοργό βηματισμό" .
Βασίλης Καπερνάρος, νομικός πρώην βουλευτής: "Τα πολλαπλά αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών που υπόγραψαν τα μνημόνια οδηγούν την ελληνική οικονομία στην αέναη ύφεση και την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Ο στρουθοκαμηλισμός των μνημονιακών κομμάτων και η αδυναμία αναγνώρισης των εξελίξεων τους καθιστούν επικίνδυνους για την χώρα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου