Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017 Αγωνία μετά το χτύπημα Τραμπ στην Συρία -Διπλό μήνυμα σε Ρωσία-Ιράν

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017


Αγωνία μετά το χτύπημα Τραμπ στην Συρία -Διπλό μήνυμα σε Ρωσία-Ιράν

Αγωνία μετά το χτύπημα Τραμπ στην Συρία -Διπλό μήνυμα σε Ρωσία-Ιράν
Επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την επίθεση με χημικά της περασμένης Τρίτης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασσαντ, ο αμερικανός πρόεδρος χτύπησε μια αεροπορική βάση της Συρίας. Στα έξι χρόνια του εμφυλίου, ποτέ η Ουάσινγκτον δεν είχε επιτεθεί απευθείας στο καθεστώς της Συρίας. Πρόκειται για ριζική στροφή, συμφωνούν οι διεθνείς αναλυτές.
Παρότι αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή, οι επιθέσεις των Αμερικανών εναντίον αεροπορικής βάσης της Συρίας, ως αντίποινα για την επίθεση με χημικά στο Khan Cheikhoun, ήταν σκηνοθετημένες στην εντέλεια. Λιγότερο από δύο ώρες μετά την εκτόξευση των πυραύλων Τόμαχοκ από δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονταν στην ανατολική Μεσόγειο, το Πεντάγωνο έστειλε στα ΜΜΕ φωτογραφίες και βίντεο της επιχείρησης.
Σε ένα από αυτά τα βίντεο, το οποίο αναπαρήγαγαν τα Μέσα όλου του πλανήτη, ένας πύραυλος Τόμαχοκ σχίζει τη νύχτα με έναν υπόκωφο θόρυβο και το φως που αφήνει πίσω του, πετώντας στον ουρανό, φωτίζει ξαφνικά την αμερικανική σημαία που ανεμίζει.

Η σκηνογραφία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία. Πέραν του ότι εξήρε την υπεροχή του αμερικανικού ναυτικού, αυτή η εικόνα εξυψώνει και την πατριωτική άποψη αυτής της πρωτοφανούς και απρόσμενης απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ.
Πρώτη φορά επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία
Για πρώτη φορά σε έξι χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία, οι ΗΠΑ έπληξαν απευθείας το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασσαντ. Ενα χτύπημα που έμοιαζε με προειδοποίηση τόσο στον σύρο δικτάτορα, όσο και στους συμμάχους του Ρωσία και Ιράν.
Μετά την επίθεση με χημικά στη Συρία, που προκάλεσε τον θάνατο σε 86 άτομα, εκ των οποίων τα 27 παιδιά, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολλές φορές τον αποτροπιασμό του. «Ο Αλ Ασσαντ άρπαξε τη ζωή σε άντρες, γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά. Ακόμη και όμορφα μωρά δολοφονήθηκαν άνανδρα σε αυτή την απίστευτα βάρβαρη επίθεση», δήλωσε ο Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης, από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.
«Είναι εκπληκτική η πολύ συγκινησιακή αντίδραση του αμερικανού προέδρου. Είμαστε πολύ μακριά από την ρητορική Ομπάμα, πιο ψυχρή και πιο ορθολογική. Εδώ, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι συγκινήθηκε προσωπικά από τις εικόνες της επίθεσης με χημικά», σημείωσε ο Martin Quencez, ερευνητής στο German Marshall Fund και ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Κάνοντας μια τοποθέτηση με ηθικό περιεχόμενο, ο αμερικανός πρόεδρος, θέλει προφανώς να φορέσει το κοστούμι του τιμωρού των αδικιών. Ταυτόχρονα, παίρνει αποστάσεις από τον προκάτοχό του.
Πρόκειται μάλλον για υποκρισία, σημειώνουν διεθνείς αναλυτές. Το καλοκαίρι του 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε θέσει κόκκινες γραμμές για την χρήση χημικών όπλων, αλλά την τελευταία στιγμή δεν θέλησε να βομβαρδίσει τον στρατό της Συρίας, παρά το μακελειό της Ghouta, στο οποίο σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι. Εκείνη την εποχή, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προειδοποιήσει τον Ομπάμα στο Twitter να μην κάνει στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία: «Λέω στον πολύ ηλίθιο πρόεδρό μας, μην επιτεθείτε στην Συρία. Αν το κάνετε, πολύ κακά πράγματα θα συμβούν και οι ΗΠΑ δεν θα έχουν κανένα όφελος από αυτή την επίθεση», έγραφε τότε.
Αλλά όταν έγινε πρόεδρος, ο δισεκατομμυριούχος άλλαξε στάση. «Θέλει ωστόσο να δείξει ότι εκείνος δεν θέτει τις κόκκινες γραμμές, απλώς αντιδρά άμεσα στη φρίκη, παρά την σχιζοφρένεια των επιχειρημάτων του», σημειώνει ο Martin Quencez.
Αλλά δεν είναι η μόνη παραδοξολογία του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο δισεκατομμυριούχος ποτέ δεν υπερασπίστηκε την προστασία των διεθνών κανονισμών, αντίθετα, υπερασπίστηκε πολλές φορές τα βασανιστήρια. Η αιφνίδια μεταστροφή του υπέρ των πολιτών της Συρίας έρχεται, μάλιστα, σε αντίθεση με την κατηγορηματική του άρνηση να υποδεχθεί πρόσφυγες σε αμερικανικό έδαφος. Επιπλέον, η αντίδραση του Τραμπ για τα χημικά όπλα δεν έχει εγγραφεί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Αντίθετα, ο προϋπολογισμός προβλέπει μια δραστική μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, δηλαδή και στις υπηρεσίες που έχουν αποστολή να αφοπλίσουν τα στοκ χημικών όπλων και να ερευνήσουν την πιθανότητα επιθέσεων με χημικά.


Πηγή: Αγωνία μετά το χτύπημα Τραμπ στην Συρία -Διπλό μήνυμα σε Ρωσία-Ιράν | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/330163/agonia-meta-htypima-tramp-stin-syria-diplo-minyma-se-rosia-iran#ixzz4dgYV2zGu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι όροι της Ρωσίας για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Νέες απειλές Λαβρόφ

  Επιμέλεια -  Newsroom   Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 20:13 O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ AP Photo/Sakchai Lalit Οι Ηνωμέ...