Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Δύσκολη αποστολή στο Eurogroup, «θετική αύρα» διακρίνει ο Ντάισελμπλουμ

Στο επίκεντρο η επιστροφή των θεσμών

Δύσκολη αποστολή στο Eurogroup, «θετική αύρα» διακρίνει ο Ντάισελμπλουμ

Δύσκολη αποστολή στο Eurogroup, «θετική αύρα» διακρίνει ο Ντάισελμπλουμ
  (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 0
Βαλέτα
Με τις απαιτήσεις των δανειστών να αυξάνονται, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Βαλέτα δείχνει αβέβαιο. Κρίσιμη θα είναι η στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συνάντηση προετοιμασίας είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup διέκρινε μια «θετική αύρα» αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι υπάρχει μια «θετική αύρα», αλλα αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως είπε, πρώτα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια τους δημοσιογράφους.

«Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς. Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πέτυχαμε αποτελέσματα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση». «Είμαι αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος» κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο - δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην Ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι' αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Κρίσιμη για την κατάληξη της συνεδρίασης του Eurogroup θα είναι, πάντως, η στάση του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα και πως θα βγει στις αγορές το 2018.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Rheinische Post της Παρασκευής ο Β.Σόιμπλε ανέφερε: «Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει [στο πρόγραμμα]. Δεν είναι τόσο σημαντικό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι θεωρεί πως «μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».

O Σόιμπλε συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ντάισελμπλουμ, ενώ είχε επικοινωνία και με το ΔΝΤ. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υποβαθμίσει τις προσδοκίες για «λευκό καπνό» στη Μάλτα, αλλά επιθυμεί το ζήτημα να έχει κλείσει μέχρι τον Μάιο.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα ανοιχτά.

Επί της ουσίας, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα για τις συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην προσωπική διαφορά το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Ως διαπραγματευτικό χαρτί, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά εφαρμογή μέτρων ήδη από το 2018, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ωστόσο, βασικό ατού της ελληνικής πλευράς, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα σήμερα, είναι η Κομισιόν, καθώς συντάσσεται με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου