Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ομόφωνη απόφαση των «27» για το Brexit

Ομόφωνη απόφαση των «27» για το Brexit

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα τις κατευθυντήριες γραμμές για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν επισήμως μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου.
Brüssel EU Gipfel Brexit Verhandlungen (Getty Images/AFP/V. Mayo)
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν σε ταχεία συμφωνία στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες. Με ομόφωνη απόφασή τους ενέκριναν τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας. Την είδηση ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με τη σημερινή απόφαση ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί αναλυτικά την διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στη Μ. Βρετανία. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου, ενώ στόχος είναι η διαδικασία του Brexit να έχει ολοκληρωθεί το 2019.  
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίασαν σε κλίμα απόλυτης ενότητας προκειμένου να εγκρίνουν τους βασικούς άξονες της θέσης τους στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενότητα αυτή χαιρετίστηκε στην έδρα των θεσμών στις Βρυξέλλες γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες, που σημαίνει ότι είναι προϋπόθεση για τα 27 κράτη μέλη να μιλάνε με μια φωνή.
Στο κείμενο των κατευθυντηρίων γραμμών οι «27» υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν μια συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε το Brexit να μην προκαλέσει καμία αναταραχή. Ωστόσο, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς ότι πρώτα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και, αφού καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι μια σχέση «α λα καρτ». Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να επωφεληθεί με την ιδιότητα της τρίτης χώρας των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, εάν δεν αποδεχθεί παράλληλα την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων εργαζομένων.
Τρεις προτεραιότητες της ΕΕ
Υπό την αιγίδα του Γάλλου πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ θα γίνει η διαπραγμάτευση για το Brexit για λογαριασμό των «27»
Υπό την αιγίδα του Γάλλου πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ θα γίνει η διαπραγμάτευση για το Brexit για λογαριασμό των «27»
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, οι Ευρωπαίοι βάζουν στο «τραπέζι» τρεις προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά τη διευθέτηση του καθεστώτος των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και των δύο εκατομμυρίων Βρετανών, που εργάζονται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η δεύτερη έχει να κάνει με το κόστος της εξόδου, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 60 δισ. ευρώ, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στους ιδίους πόρους της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με τις άλλες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρώπη.
Η τρίτη προτεραιότητα έχει να κάνει με το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα μετατραπούν τον επόμενο μήνα σε ένα λεπτομερές κείμενο διαπραγματευτικής εντολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των «27» υπό την αιγίδα του Γάλλου πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες dw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...