
Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την λειτουργία της Δικαιοσύνης απέδειξε για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, η οποία, στις προαγωγές για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν επέλεξε ούτε έναν από τους αρεοπαγίτες που ψηφίστηκαν.
Το γεγονός αναδεικνύει με οργισμένη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας σκωπτικά «το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πως ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη».
Η ΕνΔε σημειώνει με νόημα ότι «αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!»
Η ανακοίνωση
Το χθεσινό ΦΕΚ 2693/22-7-2025 για τον ορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο το λαϊκό ρητό πως στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται. Κι εδώ το παράδειγμα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη το δίνει η ίδια η Κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον νόμο.
Για να τα πάρουμε από την αρχή: Πέρσι το καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση το ν. 5123/2024 ο οποίος εισάγει διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως ένα προστάδιο που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Φυσικά ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά από παρότρυνση και προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πρακτική να έχουν λόγο οι δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους.
Η Ένωσή μας αναγνώρισε τότε πως πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα παρά τις πολλές ελλείψεις και τα κενά που υπήρχαν. Ο νόμος αυτός δοκιμάστηκε για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα με τις επιλογές από την Κυβέρνηση των Αντιπροέδρων και αφού είχε προηγηθεί η μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια.
Οι όποιες ψευδαισθήσεις είχαν καλλιεργηθεί, κατέρρευσαν με πάταγο τέτοιο που δονεί την Ευελπίδων και την Λ. Αλεξάνδρας. Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!
Και αναρωτιέται ο πολίτης εύλογα: εάν η κυβέρνηση δεν ήθελε να απολέσει το προνόμιό της να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης για ποιον λόγο προέβη στην πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση, πέρα από τους δύο προφανείς: αφενός να κερδίσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό δίνοντας την ψευδαίσθηση πως σέβεται την άποψη των αρμοδίων και αφετέρου να καθησυχάσει την Ευρώπη πως στην χώρα μας υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται τη συμμετοχή στις κορυφαίες διαδικασίες.
Εμείς απαντάμε: Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας.
«Άξιος ο μισθός του»
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Γιώργος Παπαηλιού, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο της Δικαιοσύνης με αρεστούς, ακόμη και διαχειρίσιμους δικαστές.
Υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι το Μαξίμου βουλιάζει συνεχώς στα σκάνδαλα και η χώρα έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Ανάμεσα σε άλλα ο Γιώργος Παπαηλιού σημειώνει
Κατά την επιλογή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, παρακάμφθηκαν άξιοι δικαστές με επαγγελματική επάρκεια, ανεξαρτησία γνώμης και δημοκρατικό ήθος
Όσοι δεν συμμορφώνονται "προς τας υποδείξεις", όσοι αντιτάσσονται στην κυβερνητική βούληση-στις κυβερνητικές επιταγές, ως ανεπιθύμητοι, παραλείπονται και μάλιστα για πολλοστή φορά. Όπως και κατά την επιλογή προέδρου, παρακάμπτονται όσοι είχαν πλειοψηφήσει στη μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συναδέλφων τους.
Η περιφρόνηση της γνώμης των αρεοπαγιτών (της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου), εκτός του ότι τους προσβάλλει, αποδεικνύει, ότι η θέσπιση, έστω και ως γνωμοδοτικής, της άποψής τους, όπως εν προκειμένω, είναι για το θεαθήναι-ένα "άδειο πουκάμισο".
Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλεγχος της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι απόλυτος, με αρεστούς στην κυβέρνηση, ακόμη και διαχειρίσιμους, δικαστές, ιδίως τώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά το ένα μετά το άλλο τα "γαλάζια" σκάνδαλα, με συνέπεια η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι στριμωγμένη, ανησυχώντας μάλιστα για όσα θα ακολουθήσουν
Όλα αυτά συνιστούν ένα ακόμη πλήγμα στην ανεξαρτησία και εν τέλει στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης
Όμως για την κυβέρνηση της ΝΔ του "καθεστώτος Μητσοτάκη" "ο χορός καλά κρατεί".
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης "βγάζει πέρα τη δουλειά" που του έχει ανατεθεί με αποτελεσματικότητα.
Άξιος ο μισθός του!.
Οι αντιπρόεδροι στον Άρειο Πάγο
- Αθανάσιος Θεοφάνης
- Σταυρούλα Κουσουλού
- Σωκράτης Πλαστήρας
- Χρυσούλα Πλατιά
- Βαρβάρα Πάπαρη
- Ελπίδα Σιμιτοπούλου
- Αικατερίνη Χονδρορίζου
- Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
- Μιχαήλ Αποστολάκης
Οι αντιπρόεδροι στο ΣτΕ
- Ολγα Ζύγουρα
- Βαρβάρα Ραφτοπούλου
- Κωνσταντίνα Φιλοπούλου
- Δημήτριος Μακρής
Ελεγκτικό Συνέδριο
Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζεται ο Δημήτριος Πέππας.
Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου
- Κυριακή Στεφανάτου
- Ουρανία Σταθέα
- Ελένη Ράικου
- Μαρία Τρουπή
- Γεώργιος Καντζίδης
- Βασιλική Βλάχου
- Νικόλαος Νικολάου
- Ελένη Σκεπαρνιά
- Ευστράτιος Παπαθανασόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου