Μια συνεδρίαση - φιάσκο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια. Φιάσκο με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς οι μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και για τις ευθύνες του Κώστα Αχιλλέως Καραμανλή έχουν ευτελίσει τη διαδικασία και το Σύνταγμα.
Όπως είναι γνωστό οι βουλευτές της Ν.Δ. αναμένεται σήμερα το βράδυ (στις 9 μμ η ονομαστική ψηφοφορία) να ψηφίσουν την πρόταση της πλειοψηφίας για παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών στο δικαστικό συμβούλιο για πλημμέλημα, με την αντιπολίτευση να εκτοξεύει ένα πραγματικό σφυροκόπημα εντός Βουλής, την ώρα που ο πρωθυπουργός δεν έχει εμφανιστεί.
Ένταση με το «καλημέρα»
Τα αίματα άναψαν από πολύ νωρίς με την σύγκρουση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του προεδρεύοντα, Γιώργου Γεωργαντά.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε τις fast track διαδικασίες για το ξέπλυμα Καραμανλή, ενώ εξαπέλυσε βαρύτατες κουβέντες κατά των βουλευτών της πλειοψηφίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για αντισυνταγματικότητα και είπε στους βουλευτές της Ν.Δ. ότι έχουν «τα χέρια τους βαμμένα με το αίμα των νεκρών παιδιών και των θυμάτων στα Τέμπη».
«Δεν θα σιωπήσουμε ούτε και θα αποχωρήσουμε. Ούτε για σας διευκολύνουμε αλλά μέχρι τέλους θα σας καλούμε σε λογοδοσία. Η ψήφος που δίνετε σε αυτή τη διαδικασία, ψήφος παρεμπόδιση διερεύνησης δεν είναι ψήφος προστατευόμενη από τα Σύνταγμα. Είναι ψήφος διωκόμενη, ψευδεπίγραφη ψήφος. Θέλετε να κουκουλώσετε τα πάντα. Όπου βλέπετε χρήμα πέφτετε με τα μούτρα» είπε η πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης, ενώ προκάλεσε και τον πρωθυπουργό «αν έχει τα κότσια να έρθει εδώ να αναλάβει την ευθύνη αυτού που σας ζητάει να κάνετε. Καλούμε τους βουλευτές της Ν.Δ να απόσχετε από μία ακόμα αξιόποινη πράξη».Εκείνη την ώρα παρενέβη ο εκτελών χρέη προέδρου, Γιώργος Γεωργαντάς, επισημαίνοντας στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι έχει υπερβεί τον χρόνο και καλώντας την να ολοκληρώσει.
Η αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν έντονη, καθώς είπε «αφήστε τους τσαμπουκάδες», με τον Γιώργο Γεωργαντά να της απαντά «σταματήστε να απειλείτε τους βουλευτές. Δεν θα κάθομαι να σας παρακολουθώ απαθής ενώ απειλείτε συναδέλφους για την ψήφο τους».
Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Γεωργαντάς είναι υπόλογος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τον πρόεδρο να υποστηρίζει « Όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε όπως πρέπει».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα πρέπει να προεδρεύετε
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Κάντε μου πρόταση μομφής
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εμείς δεν θα το βουλώσουμε επειδή εσείς βασίζετε…
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Δεν μπορείτε να μιλάτε το 50% του χρόνου του Κοινοβουλίου
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς τους τραμπουκισμούς τους επιφυλάσσετε στις γυναίκες και σε εμένα ως γυναίκα αρχηγό.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Σας έκανα παρατήρηση όταν ξεπεράσατε τον χρόνο σας
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι παρατηρήσεις σας άρχισαν επειδή θίγεστε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Πλεύση Ελευθερίας αντιλέγει στη διαδικασία. Αυτά που ανακοινώσατε δεν είναι απόφαση διάσκεψης.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είναι κατά πλειοψηφία.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε σε πανικό.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Απολαμβάνω τη διαδικασία.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει και ένας Μαρκόπουλος που πέρναγε καλά.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ολοκληρώσατε.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ολοκλήρωσα
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ολοκληρώσατε.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχω ολοκληρώσει και με διακόπτετε.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Όταν υβρίζετε τους συναδέλφους σας διακόπτω. Σας δόθηκε επαρκέστατος χρόνος επί της διαδικασίας. Μία φράση.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με προκαλείτε.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Μία φράση.
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε φασίστες.
- ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε και ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος πήρε τον λόγο και κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για ροπή προς τον ολοκληρωτισμό και «αλλεργία στη Δημοκρατία», ενώ ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Πόρισμα - όχημα για απαλλαγή
Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν άρχισαν να παίρνουν τον λόγο ομιλητές των κομμάτων, με την Μιλένα Αποστολάκη να υπογραμμίζει ότι «η απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών, θα ήταν η μόνη συνθήκη που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την απαίτηση της κοινωνίας, για αλήθεια και δικαιοσύνη και την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους δικαίου».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε « με την υπερψήφιση του πορίσματος που συνέταξε η πλειοψηφία, η απομονωμένη πλειοψηφία, η Βουλή θα χάσει αμετάκλητα τη δυνατότητα να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή, που ως υπουργός Υποδομών δεν είχε μόνο την πολιτική ευθύνη αλλά είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια στις μεταφορές. Το πόρισμα της ΝΔ, όπως συντάχθηκε, αποτελεί, μέσω της προσχηματικής και παντελώς ατεκμηρίωτης πρότασης παραπομπής, το όχημα για την απαλλαγή και την αμετάκλητη αμνήστευσή του» για να συμπληρώσει «Έχει βεβαίως προηγηθεί η αμνήστεση του κ. Καραμανλή, για τις ενδεχόμενες ευθύνες του, σε σχέση με τη σύμβαση 717. Γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι σήμερα, 16 φυσικά πρόσωπα είναι κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία και η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατονομάζει ως ηθικό αυτουργό αυτής της απιστίας τον κ. Καραμανλή, του οποίου την αμνήστευση εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης που σας έδωσε την εντολή και ως εντολοδόχοι τον αμνηστεύσατε».
Το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη επίγνωση της ιστορικής του ευθύνης, κατέθεσε την πρότασή του η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο κ. Μπακαϊμης, είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Η χιλιάδων σελίδων δικογραφία περιελάμβανε έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι η πολιτική ηγεσία ήταν ενημερωμένη, για τους μεγάλους κινδύνους, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Τα χρόνια που προηγήθηκαν, η συνχνότητα των ατυχημάτων και των εκτροχιασμών είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας. Όλα τα παραπάνω δεν στάθηκαν αρκετά για να πείσουν την πλειοψηφία ότι πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες του κ. Καραμανλή».
Η υπερψήφιση της πλειοψηφίας της δικής της πρότασης, με βάση την οποία ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως παραβίασε καθήκοντα διοικητικής εποπτείας του ΟΣΕ, με σκοπό τάχα, να προκαλέσει βλάβη στον ΟΣΕ, και κατά τα λοιπά είναι παντελώς ανεύθυνος για την ασφάλεια, συνιστά μεθοδευμένη κατασκευή, στερούμενη νομικής και ουσιαστικής τεκμηρίωσης, υπογράμμισε η Μιλένα Αποστολάκη.
Η ευθύνη είναι ατομική
Τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικά στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Η ευθύνη είναι ατομική, δεν είναι κομματική, είναι υποχρέωσή σας να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο και την πολιτική» είπε ο Χρήστος Γιαννούλης για να προσθέσει πως την ευθύνη για την υποβάθμιση της διαδικασίας έχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο φυσικός και ηθικός αυτουργός όλων των σκανδάλων που ταλανίζουν τη χώρα από το 2019» τόνισε για να συμπληρώσει «είναι ευθύνη να επανέλθουμε σε μία συνταγματική κανονικότητα που δεν θα συνεδριάζει μια προανακριτική-οπερέτα με ένα κείμενο μιάμισης σελίδας και χωρίς να υπηρετεί τις επιταγές του Συντάγματος, χωρίς να διερευνάται η αλήθεια για το θάνατο 57 ανθρώπων».
Από την πλευρά του ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος χαρακτήρισε τη συζήτηση «αντιπαράθεση για ένα πουκάμισο αδειανό», επισημαίνοντας την απουσία ουσιαστικής διερεύνησης των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών.
«Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να θέτετε το στενό παραταξιακό συμφέρον πάνω από το γενικότερο πολιτικό συμφέρον. Δεν είναι ζήτημα Νέας Δημοκρατίας, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν είναι ζήτημα Καραμανλή, είναι ζήτημα λειτουργίας των θεσμών και εδώ για ακόμη μια φορά περάσατε κάτω από τον πήχυ» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι η σημερινή συζήτηση δεν είναι μια ουσιαστική συζήτηση παρά μια αντιπαράθεση «για ένα πουκάμισο αδειανό διότι αυτοί που έπρεπε να παραπέμπονται και οι κατηγορίες με τις οποίες έπρεπε να βαρύνονται είναι απόντες και από το πόρισμα και από τη δημόσια συζήτηση».
Ανέγνωσε δε στο Σώμα το καταληκτικό σημείο του πορίσματος της πλειοψηφίας σύμφωνα με το οποίο «από τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας για το δυστύχημα των Τεμπών που επισυνάπτονται στο διαβιβαστικό του εφέτη ανακριτή Λάρισας προς τη Βουλή, δεν καθίσταται σαφές σε ποιές ενέργειες προέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, που συμπεριλαμβανόταν στους παραλήπτες των δύο υπηρεσιακών σημειωμάτων για την αντιμετώπιση των δύο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της άμεσης στελέχωσης και της πρόσθετης χρηματοδότησης του ΟΣΕ» για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ, μέσα σε πέντε γραμμές «ξεπλένει» τον Καραμανλή.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το πόρισμα που καταθέτει η πλειοψηφία μόνη της είναι ένα πόρισμα με βάση τα επίσημα πρακτικά, που σε πέντε σελίδες ξεπλένει τον κ. Καραμανλή, τον απαλλάσσει από τις πολύ βαριές κατηγορίες για τις οποίες όφειλε να λογοδοτήσει, υποβαθμίζει την κατηγορία σε ένα πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ εκείνος ως ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με το ΠΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.
«Η κοινωνία βοά να δει ένα φως αλήθειας και ζητεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά με ευθύνη της πλειοψηφίας αυτό παραπέμπεται στις καλένδες» είπε και απευθυνόμενος προς τα έδρανα της κυβερνητικής παράταξης την κατηγόρησε ότι προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στους πολίτες και στους δημοκρατικούς θεσμούς. «Αντί να εντρυφήσετε στη δικογραφία αρκεστήκατε στο διαβιβαστικό έγγραφο του κ. εισαγγελέα και είπατε "ό,τι έγινε, έγινε" ας πάει στους δικαστές. Για σας ήταν τρεις γραμμές, η ευθύνη, όμως που σας βαρύνει είναι απαράγραφη, πολιτική και προσωπική γιατί σε ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και έχει σχέση με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων κωφεύετε», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία παρωδία
«Έρχεστε σήμερα να μας ζητήσετε να πάρουμε μέρος στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παρωδίας. Διαδικασία που αποτελεί τη μέγιστη προσβολή στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και προσβολή και πρόκληση απέναντι στον αξιέπαινο αγώνα των συγγενών τους και των εκατομμυρίων εργαζομένων, φοιτητών, του λαού που βροντοφώναξαν ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί». Αυτό δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή.
«Ούτε θα ξεχαστεί ούτε ατιμώρητο θα μείνει το έγκλημα, ό,τι μεθόδευση και αν επιστρατεύεστε κύριοι της κυβέρνησης. Όσο και αν σας κρατάει στον αφρό το σκανδαλώδες πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που φροντίσατε όλοι σας βέβαια να το περιβάλλετε με συνταγματική κατοχύρωση και το διαφυλάξατε όλοι μαζί ως κόρη οφθαλμού, όλα αυτά τα χρόνια, για να έρθει σήμερα η ΝΔ ανενόχλητη να κάνει ακόμα και αυτό το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, λάστιχο, κατά πώς τη βολεύει, για να αμνηστεύει τους υπουργούς της. Είστε πράγματι μανούλες στην παγαποντιά», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε:
«Όλοι σας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προσπαθείτε να βγάλετε λάδι έναν από τους βασικούς ενόχους για το έγκλημα. Το επονομαζόμενο κράτος δικαίου και την ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους ως θεματοφύλακες της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Την ΕΕ των μονοπωλίων, του ανταγωνισμού, των λόμπι και των σκανδάλων. Την ΕΕ της πολεμικής οικονομίας που δικαιολογεί τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στον βωμό του κέρδους. Την ΕΕ της απελευθέρωσης, του διαχωρισμού και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, που αδειοδοτεί τρένα χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας, των 5.000 βαγονιών για παλισίδερα, γιατί η αντικατάστασή τους θα ήταν ασύμφορο κόστος, αυτά λένε οι θεματοφύλακες της δικαιοσύνης σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου