Υπό την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή (που λίγο τον νοιάζει) και με δεδομένο το φιάσκο της τριπλής επιχείρησης «καθολικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας - λιμοκτονία των Παλαιστινίων μέχρι να την εγκαταλείψουν - μετατροπή της σε κρανίου τόπο με προοπτική προσάρτησης στο Ισραήλ» (που τον νοιάζει) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε ένα θεαματικό βήμα πίσω.
Η κυβέρνηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ισραηλινού πρωθυπουργού επέτρεψε ρίψεις τροφίμων από αέρος και ετοιμαζόταν μέχρι αργά χθες –επιτέλους– να ανοίξει περάσματα στη Ράφα και αλλού, ώστε εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν στη μαρτυρική Γάζα.
Ηδη κάποια φορτηγά εισήλθαν στο βόρειο τμήμα συναντώντας αφ' ενός την αντίδραση αμετανόητων Εβραίων εποίκων και αφ' ετέρου την προσπάθεια απεγνωσμένων Παλαιστίνιων «σαλταδόρων» να ανέβουν στις καρότσες για να αρπάξουν ένα σακί αλεύρι ή ζάχαρη.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι κάνει «τακτική παύση εχθροπραξιών μέχρι νεωτέρας» σε τρεις περιοχές: στο Μουβάσι, το Ντέιρ αλ Μπαλάχ και την πόλη της Γάζας καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Παρ' όλα αυτά οι Ισραηλινοί εισβολείς σκότωσαν τις τελευταίες 48 ώρες τουλάχιστον 53 Παλαιστινίους σε επιθέσεις στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους προσπάθησαν να προσεγγίσουν σημεία διανομής τροφίμων του ψευδεπίγραφου «Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα» που συγχρηματοδοτούν η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ.
Ηττα υπό καθεστώς πανικού
Η πολιτική, στρατιωτική και προσωπική διάσταση της ήττας του Νετανιάχου είναι σημαντική. «Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν βιαστικά και υπό καθεστώς πανικού το Σαββατοκύριακο, χωρίς ο Νετανιάχου να συμβουλευτεί τους ηγέτες των μεσσιανικών ακροδεξιών κομμάτων του κυβερνητικού του συνασπισμού», γράφει ο Αμος Χάρελ, στρατιωτικός συντάκτης της κεντροαριστερής ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ».
Και τονίζει: «Πάνω από τέσσερις μήνες μετά την παραβίαση της εκεχειρίας με τη Χαμάς και την επανέναρξη των εχθροπραξιών [στις 18 Μαρτίου 2025], το Ισραήλ αναγκάζεται τώρα να αναγνωρίσει ότι έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ούτε η κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης ούτε η αυστηροποίηση του ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας το έφεραν πιο κοντά σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Παραδόξως μάλιστα, η θέση της Χαμάς μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ενισχυθεί».
Πολλοί εναπομείναντες μαχητές της ένοπλης οργάνωσης, παρά τα δεινότατα πλήγματα που έχουν υποστεί, παραμένουν ενεργοί. Το πρωί του Σαββάτου ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Την ίδια μέρα έφεδρος του ισραηλινού μηχανικού, ο οποίος είχε δεχτεί επίθεση την περασμένη εβδομάδα, υπέκυψε στα τραύματά του.
Από την αρχή του έτους, ο Νετανιάχου είχε ευκαιρίες να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Τις αγνόησε επειδή η παραμονή του στην εξουσία είχε μεγαλύτερη σημασία για αυτόν. Φοβόταν ότι ο ρατσιστές ακροδεξιοί σύμμαχοί του, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, θα ανέτρεπαν την κυβέρνηση, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και ανοίγοντας, παράλληλα, τον δρόμο για να καθίσει ο Νετανιάχου στο σκαμνί (όχι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά) της τακτικής ισραηλινής Δικαιοσύνης για οικονομικά σκάνδαλα.
«Και συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις»
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Νετανιάχου «διευκρίνισε» ότι θα παίξει σε δύο ταμπλό: και στον πόλεμο και στις διαπραγματεύσεις.
«Για να πετύχουμε τον στόχο μας να ηττηθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν οι όμηροι, προωθούμε τις συγκρούσεις και διεξάγουμε διαπραγματεύσεις. Οποια πορεία κι αν επιλέξουμε, θα πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε υποκριτικά. Είναι ο ίδιος που απέσυρε προ ημερών τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τη Χαμάς στην Ντόχα του Κατάρ. Είναι ο ίδιος που εργαλειοποίησε την κόλαση της λιμοκτονίας στη Γάζα.
«Η επιθυμία της ζωής μου είναι να φάω ένα καρβέλι ψωμί και να έχω ψωμί για να ταΐσω τα παιδιά μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 30χρονη Σουάντ Ιστάουι, Παλαιστίνια που ζει σε σκηνή στην πόλη της Γάζας. «Ο άντρας μου γυρίζει κάθε βράδυ με άδεια χέρια από σημεία διανομής βοήθειας», είπε.
Αεροπλάνα έκαναν χθες ρίψεις περίπου 25 τόνων τροφίμων –είναι ελάχιστη ποσότητα για τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού– με προέλευση την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Περισσότερα από 1.000 φορτηγά βρίσκονταν στο αιγυπτιακό έδαφος, έτοιμα να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας μόλις οι κατακτητές ορίσουν τις «διαδρομές της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στην παρούσα φάση χρειάζονται περίπου 500 με 600 φορτηγά την ημέρα, αλλά διαβεβαιώνει ότι έχει αποθέματα τροφίμων ικανών να θρέψουν τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της μαρτυρικής περιοχής για τρεις μήνες.
Εγινε επίσης γνωστό ότι τα ΗΑΕ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες τη συναρμολόγηση ενός αγωγού ύδρευσης που θα μεταφέρει αφαλατωμένο θαλασσινό νερό από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος, μέχρι αργά χθες είχαν έρθει σε επαφή με δικηγόρους οι περισσότεροι από τους 21 συλληφθέντες ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο Handala το οποίο έπεσε θύμα πειρατείας από Ισραηλινούς κομάντος σε διεθνή ύδατα, ενώ επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Οι κρατικοί πειρατές ρυμούλκησαν το πλοίο, που ανήκει στη φιλειρηνική πρωτοβουλία «Στολίσκος της Ελευθερίας», στο λιμάνι Ασντόντ.
«Οταν ξεψύχησε, η κόρη μου ζύγιζε λιγότερο από όσο όταν τη γέννησα»
«Γεννήθηκε τρία κιλά και πέθανε πέντε μηνών λιγότερο από δύο» είπαν οι γονείς του κοριτσιού που κατέληξε σε νοσοκομείο της νότιας Γάζας από έλλειψη παιδικού γάλακτος

Αλλοι έξι Παλαιστίνιοι –τέσσερις ενήλικες και δύο ανήλικοι– προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στη φοβερή λίστα των νεκρών από ασιτία που περιλαμβάνει 127 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιμοκτονίας από τον Οκτώβριο του 2023. Τα 85 από αυτά ήταν νήπια, παιδιά και έφηβοι. Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος του Associated Press Σάμι Μαγκντί και η Παλαιστίνια φωτορεπόρτερ Μαριάμ Ντάγκα συνάντησαν στο νοσοκομεία Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, τους γονείς της Εσρα Αμπου Χαλίμπ, ενός κοριτσιού μόλις πέντε μηνών που πέθανε από την έλλειψη ειδικού βρεφικού γάλακτος και τελικά από την πείνα.
«Οταν ξεψύχησε, η κόρη μου ζύγιζε λιγότερο από όσο όταν τη γέννησα. Γεννήθηκε τρία κιλά και πέθανε κάτω από δύο», είπε η μητέρα της. Το κοριτσάκι έπεσε θύμα της γενοκτονικής πολιτικής αποκλεισμού που επέβαλε ο ισραηλινός στρατός κατοχής. Η υποσιτισμένη μητέρα της δεν μπορούσε να τη θηλάσει και το παιδί είχε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Το αντιαλλεργικό γάλα που χρειαζόταν δεν υπήρχε πουθενά, οι Ισραηλινοί είχαν διακόψει τις προμήθειες όλων των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών.
Το μωρό μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Νάσερ την περασμένη Παρασκευή. Ηταν ήδη νεκρό. Ενας εργαζόμενος στο νεκροτομείο αφαίρεσε προσεκτικά το πουκάμισό της με τυπωμένο τον Μίκι Μάους, τραβώντας το πάνω από τα βυθισμένα, ανοιχτά μάτια της. Σήκωσε το στρίφωμα του παντελονιού της για να δείξει τα γόνατά της. Ο αντίχειράς του ήταν πλατύτερος από τον αστράγαλό της. Μπορούσε να μετρήσει τα οστά στο στέρνο του παιδιού. «Δεν υπήρχε τίποτα, μόνο έλλειψη σε όλα», είπε η μητέρα της, Ζαϊνάμπ, καθώς θρηνούσε. «Πώς μπορούσε ένα κορίτσι σαν αυτό να γίνει καλά;».
«Θα μπορούσε να ζήσει, δεν ήταν άρρωστη. Η έλλειψη του συγκεκριμένου γάλακτος προκάλεσε χρόνια διάρροια και έμετο. Δεν μπορούσε να καταπιεί και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό της σύστημα οδήγησε σε βακτηριακή λοίμωξη και σήψη, ενώ έχανε συνεχώς βάρος», είπε ο Αχμέντ αλ Φάρα, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής – αν θεωρείται κλινική ένα τμήμα μισοκατεστραμμένου νοσοκομείου με οκτώ κλίνες και κάμποσα στρώματα στο πάτωμα.
ΦΟΛΚΕΡ ΤΟΥΡΚ, ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΟΗΕ
«Συνένοχες όσες κυβερνήσεις δεν πιέζουν το Ισραήλ»
Λες κι είχε στο μυαλό του την ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επιφανής Αυστριακός νομικός Φόλκερ Τουρκ, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε χθες ότι «όσες κυβερνήσεις δεν χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο μπορεί να είναι συνένοχες σε διεθνή εγκλήματα».
Με αφορμή διεθνή διάσκεψη για την Παλαιστίνη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, ο Τουρκ τόνισε: «Κάθε μέρα παρακολουθούμε την ανείπωτη τραγωδία στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη με φρίκη και απογοήτευση. Κάθε μέρα βλέπουμε περισσότερη καταστροφή, περισσότερες δολοφονίες και την περαιτέρω απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων. Ζητώ και πάλι άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και όσων κρατούνται αυθαίρετα, άμεση και ανεμπόδιστη παροχή μαζικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».
Ακόμη και ο καθόλου γνωστός για τις ευαισθησίες του πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρήκε χρόνο στο περιθώριο του... γκολφ που παίζει αυτές τις μέρες στη Σκοτία για να δηλώσει ότι «το Ισραήλ πρέπει να πάρει αποφάσεις» και να χαρακτηρίσει τις φωτογραφίες των κάτισχνων παιδιών της Γάζας «τρομακτικές»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου