Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οριστικό «όχι» των δικαστών στην έκδοση των οκτώ

Οριστικό «όχι» των δικαστών στην έκδοση των οκτώ UPD

tourkoi_stratiotikoi-asylo.jpg

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην ΕλλάδαΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία είπαν για δεύτερη φορά οι Έλληνες δικαστές καθώς σήμερα το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε και πάλι το αίτημα έκδοσης στη γειτονική χώρα των τελευταίων δύο αξιωματικών.
Όπως και στις προηγούμενες αποφάσεις, οι δικαστές διέταξαν την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο αλλά η κράτησή τους συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις επί του ασύλου.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών, εκφράζοντας την έκπληξή του που 10 μέρες μετά οι τουρκικές αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα.
«Είναι εξαιρετικά οδυνηρό και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός και πρόσθεσε: «Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέφτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Τουρκία: «Πολιτική απόφαση»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απογοητευτική» την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, τονίζοντας αυτή θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν βλέπει την απαραίτητη στήριξη από μια χώρα σύμμαχο στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την εγκληματικότητα.
Μάλιστα, μιλά για απόφαση με προφανώς πολιτικά κίνητρα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική δικαιοσύνη αγνόησε στην απόφασή της τα δικαιώματα των θυμάτων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος» του Ιουλίου του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...