Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Πάγος από Σόιμπλε: Ούτε μείωση ούτε επιμήκυνση Ελληνικού χρέους

Πάγος από Σόιμπλε: Ούτε μείωση ούτε επιμήκυνση Ελληνικού χρέους

14:56 | 

Πάγος από Σόιμπλε: Ούτε μείωση ούτε επιμήκυνση Ελληνικού χρέους
 0 
Ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία για συνολική λύση που εξέφραζαν το ΔΝΤ και η Αθήνα, λίγο πριν του Eurogroup της Δευτέρας.
"H Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", αναφέρει χαρακτηριστικά στην Bild εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος.

Δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος

Μεταξύ των υπ. Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στην έγκριση από την ελληνική βουλή του νέου πακέτου μέτρων και στο προσεχές Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα καταλήξει σε μια θετική απόφαση για την Ελλάδα και ότι επιπλέον η ΕΚΤ θα αγοράσει σύντομα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. «Ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη μιας επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ θέλει να γίνει αυτό το βήμα. Οι Ευρωπαίοι, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Πίσω από τις διαφορές τους κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ειδικότερες υποθέσεις σχετικά με την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος (του πλεονάσματος δηλαδή του προϋπολογισμού εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων) και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την FAZ δύο είναι τα σενάρια. «Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ. Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%». Πίσω από τα διαφορετικά σενάρια, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και για την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις. «Οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις για να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν. Η Αθήνα ως τώρα συχνά έχει επικυρώσει νομοθετικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις έχει εφαρμόσει στην πραγματικότητα. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι μάλλον ζοφερές, και το ΔΝΤ ζητά έτσι ελάφρυνση χρέους». Κλείνοντας η FAZ σημειώνει ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου είναι η «τελευταία θυσία», που αναμένεται να εισφέρει στον δημόσιο προϋπολογισμό 5 δις ετησίως. «Αυτή ήταν και η απαίτηση του ΔΝΤ». Εάν βέβαια επιβεβαιωθούν τα θετικά σενάρια των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2018 με 2020 και στη συνέχεια να αποδώσει μέρος των πλεονασμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις ή φορολογικές δαπάνες. Στο μεταξύ, σίγουρο είναι επίσης ότι η διελκυστίνδα για την πίστωση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κοστίζει για την ώρα στην πραγματική οικονομία, σημειώνει η FAZ στο δημοσίευμά που αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Γερμανική επιστολή στην Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ

To περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά αναφέρεται σε μια μικρή είδηση που αφορά την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία: «Το γερμανικό υπ. Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν», διαβάζουμε στο γερμανικό περιοδικό. «Είναι παράλογο, βοήθεια δις ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων», σημειώνει το Der Spiegel, σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα για την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, υπενθυμίζοντας τέλος ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».

«Δε θα σωθεί με περικοπές στις συντάξεις η Ελλάδα»

Συνέντευξη στην Saarbrücker Zeitung για την αποτελεσματικότητα του νέου ελληνικού πακέτου περικοπών παραχώρησε ο Γκούσταβ Χορν, καθηγητής Δημόσιων Οικονομικών στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας του Ντίσελντορφ και επιστημονικός διευθυντής του Hans Böckler Stiftung,που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα. Ο γερμανός οικονομολόγος δεν συμμερίζεται την ανακούφιση των διεθνών χρηματαγορών μετά την ψήφιση των νέων μέτρων. «Αυτό το πακέτο λιτότητας ακολουθεί παλιές παραδόσεις και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να θέσει και πάλι εμπόδια στην κατανάλωση. Αφορά ευρύτερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. (…) Mε επιπρόσθετες αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις συντάξεις δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι ναι μεν οι ελληνικές συντάξεις ήταν υψηλές, ακόμη και σε σχέση με τη Γερμανία ,ωστόσο «το νέο πακέτο είναι κακό διότι μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συνακόλουθα φαινόμενα: από υψηλή ανεργία μέχρι την εξαθλίωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων». Ο Γκ. Χορν εκτιμά ότι η Ελλάδα πράγματι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και στο συνταξιοδοτικό με παράλληλη όμως συγκρότηση ενός σταθερού συστήματoς κοινωνικής ασφάλισης για όλους. Για τον ίδιο η συνολική σύλληψη των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας κινείται σε λάθος βάση διότι οδηγούν μόνο σε νέα ελλείμματα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Στην ερώτηση, τέλος, αν θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας απαντά ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα η χώρα «με την στρατηγική των περικοπών δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής της λάθος στρατηγικής, η οικονομική ύφεση απειλεί να γίνει μια μόνιμη κατάσταση για τη χώρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...