Η αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα, φέρνουν ολοένα και εγγύτερα την Ελλάδα και την Κύπρο με το Ισραήλ. Λομπίστες του ισχυρού εβραϊκού λόμπι που προωθεί τα συμφέροντα του Ισραήλ στις ΗΠΑ, εξήραν τη σημασία που έχουν η Κύπρος και η Ελλάδα για το Ισραήλ.
Η σημασία του «άξονα σταθερότητας» μεταξύ των τριών χωρών, μπορεί να αποδοθεί με τον καλύτερο τρόπο από τις δηλώσεις του προέδρου του American Jewish Committee, David Harris που ανέφερε:
«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αυτών που έχουμε ονειρευτεί, το δημοκρατικό τρίγωνο, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ εργάζονται μαζί σε τόσους πολλούς τομείς και θεσμοθετούν αυτή τη σχέση και δεν εξαρτώνται πλέον από κανέναν.»

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Από το 2010 περίπου οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών προχωρούν και σε εύρος (αρκετούς τομείς) αλλά και σε βάθος (ανά τομέα συνεργασίας). Η επικείμενη αγορά πυραύλων S-400 από την Τουρκία, σαφώς επηρεάζει και το Ισραήλ που δεν αισθάνεται ασφαλές έχοντας σαν γείτονα την Τουρκία του Ερντογάν. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Συνεδρίου των Απόδημων της Κύπρου και συμμετείχε και το ΝCEH (Νational Coordinated Effort of Hellenes) με πρόεδρο τον Andy Manatos , ακούστηκαν φωνές από το εβραϊκό λόμπι που καταδικάζουν την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλόνησου.
Το Ισραήλ, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την τουρκική πολιτική στην περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η πληθυσμιακή μεγέθυνση της Τουρκίας, η εργαλειακή χρήση του Ισλάμ από τον Ερντογάν και τα σχέδια της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάνουν το Τελ Αβίβ να θυμάται τον θεμέλιο λίθο της υψηλής του στρατηγικής, που δεν είναι άλλο από την αποτροπή ανάδυσης οποιασδήποτε περιφερειακής δύναμης στην περιοχή, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του Ισραήλ (γνωστό και ως δόγμα Μπεν Γκουριόν).
Σε περίπτωση που η Κύπρος μετατραπεί σε δορυφόρο της Τουρκίας, το Ισραήλ θα έχει στα δυτικά του, έναν αναξιόπιστο και νευρικό εταίρο όπως είναι η Τουρκία. Άλλωστε, λίγο καιρό πριν το οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό της 12ης Ιουλίου, σε κοινή άσκηση που έλαβε χώρα μεταξύ της Προεδρικής Φρουράς και 400 Ισραηλινών των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στην Κύπρο, το Ισραήλ έστειλε το μήνυμά του προς την Άγκυρα.

KΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Τις αξιόπιστες συμμαχίες, τις καλλιεργούν τα κοινά συμφέροντα. Το Ισραήλ χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το δυτικό προγεφύρωμα. Με την Χεζμπολά να δρα στο Λίβανο, με το Iράν να δρα μεσω της Χεζμπολά αλλά και στη Συρία και τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας να είναι σταθερά κακές, το Ισραήλ αναζητά στρατηγικό βάθος στα δυτικά του.
Η διατήρηση του status quo που παρέχει τη δυνατότητα σε Ελλάδα και Κύπρο να μην υποστούν αποκοπή των ΑΟΖ τους, έχει μεγάλη σημασία για το Ισραήλ. Αυτό, αποδείχθηκε έμπρακτα όταν στην άσκηση «Ηνίοχος 2017», μεταξύ άλλων, ισραηλινά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο το οποίο βρίσκεται σε σημείο ασφυξίας (chokepoint) και παίζει κρίσιμο ρόλο στη μη αποκοπή της ελληνικής από την κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι δεδομένο πωε το Ισραήλ επιθυμεί να έχει όλες τις επιλογές ανοικτές αναφορικά με την ενεργειακή του πολιτική, ειδικά μέχρι να προχωρήσουν οι τεχνικές μελέτες για τον αγωγό EastMed.
Επομένως, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, έχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να εμβαθύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προβληματίζονται ιδιαίτερα από τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας σε στρατιωτικά ζητήματα.