Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Συντάκτης: efsyn.grΑβοήθητοι χιλιάδες πολίτες εξαιτίας του Χάρβεϊ

Αβοήθητοι χιλιάδες πολίτες εξαιτίας του Χάρβεϊ

xarvei1.jpg

AP Photo/David J. Phillip
Στους εννέα αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ οι τεράστιες πλημμύρες άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αβοήθητους και αναγκάζουν κι άλλες δεκάδες να να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Χιλιάδες διασώστες, αστυνομικοί και πολίτες έσπευδαν με ελικόπτερα, πλοιάρια και ειδικά φορτηγά να διασώσουν τα εκατοντάδες άτομα που εγκλωβίστηκαν στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.
Η στάθμη του νερού έφτασε χθες στις οροφές των μονοκατοικιών και οι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια στην πόλη, η οποία παρέλυσε από τον Χάρβεϊ που μαίνεται πάνω από τις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. 
Σε σκηνές που θυμίζουν τις επιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2005, ομάδες αστυνομικών και του Λιμενικού έχουν διασώσει τουλάχιστον 7.000 άτομα έως τώρα, ανελκύοντας πολλά από τις στέγες με ελικόπτερα.
Έχουν προτρέψει εκατοντάδες άλλα άτομα που βρίσκονται απομονωμένα σε πλημμυρισμένα σπίτια να απλώσουν πετσέτες ή σεντόνια έξω από τα παράθυρα ώστε να τραβήξουν την προσοχή των διασωστών.
Το ακραίο μετεωρολογινό φαινόμενο αναμένεται να παραμείνει στο Τέξας τις επόμενες μέρες, με σφοδρές βροχοπτώσεις που θα προσθέσουν τουλάχιστον άλλα 25-31 εκατοστά βροχής, και με πλημμύρες στη γειτονική Λουιζιάνα.
Έτσι οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την άνοδο της στάθμης του νερού αύριο και την Πέμπτη, ενώ δεν προσέφερε καμία ανακούφιση το γεγονός ότι από τυφώνας κατηγόριας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα την Παράσκευη υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα.
Μια γυναίκα στο Χιούστον δήλωσε ότι έξι μέλη μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τα εγγόνια της, πέθαναν αφού το βαν τους βυθίστηκε στο ανατολικό Χιούστον. Η ίδια είπε ότι ο γαμπρός της οδηγούσε την Κυριακή, όταν ένα ισχυρό ρεύμα έβγαλε το όχημα πάνω από μια γέφυρα και στον κόλπο. 
Ο άνδρας ήταν σε θέση να βγει έξω και κάλεσε τα παιδιά να διαφύγουν από την πίσω πόρτα, αλλά δεν μπορούσαν. «Ελπίζω να βρούμε τα πτώματά τους», είπε η ίσια. Τοπικοί αξιωματικοί είπαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τους θανάτους. 
Μιά 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε στον ύπνο της στη γειτονική κομητεία Μοντγκόμερι από την πτώση δέντρου στο τροχόσπιτο όπου ζούσε, ανακοίνωσε στο Twitter ένας τοπικός ιατροδικαστής. 
Οι αρχές θεωρούν ότι θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των θυμάτων στις γειτονικές κομητείες. Πάντως, επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι «ανησυχεί πραγματικά για το πόσες σορούς θα βρούμε» εν μέσω της επικής καταστροφής.
Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα φράγματα από τους αποθετήρες νερού Άντικς και Μπάρκερ κοντά στο Χιούστον, ώστε να φύγει το νερό προς το Μπάφαλο Μπαγιού, ένα βαλτώδες ποτάμι που διασχίζει το Χιούστον.
Ωστόσο, οι αρχές της πόλης προειδοποίησαν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καταστροφές, αφού ήδη αρκετά ποτάμια και ρέματα έχουν ήδη πλημμυρίσει.
Περίπου 7.000 άτομα βρίσκονται σε καταφύγια από χθες το πρωί, είπαν αξιωματούχοι της πόλης, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας διαχείρησης καταστροφών προέβλεψε ότι ακόμα 30.000 άτομα θα χρειαστούν πρόχειρη στέγαση.
Το Χιούστον δεν διέταξε εκκένωση της πόλης από φόβο ότι θα εγκλωβιστούν πολλά άτομα σε λεωφόρους της πόλης που τώρα έχουν καλυφθεί από νερά, το βάθος των οποίων σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα μέτρο.
Ο δήμαρχος υπερασπίστηκε επανειλημμένα την απόφαση, επιμένοντας ότι η μαζική εκκένωση εκατομμυρίων ατόμων με αυτοκίνητο ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος από το να παραμείνει η καταιγίδα.
Πρόσθεσε δε το εξής: Μπορείτε να φανταστείτε τα εκατομμύρια άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πόλη του Χιούστον να προσπαθήσουν να επιστρέψουν τώρα;»
Όμως, στο προάστιο Ντίκινσον των 20.000 κατοίκων έγινε υποχρεωτική εκκένωση λόγω της αδύναμης υποδομής στις πλημμύρες. Ένας άνδρας δήλωσε ότι η συνοικία του δεν πλημμυρίζει γι αυτό δεν έχει κάνει ασφάλεια για πλημμύρες.
Ένας από τους πολλούς εθελοντές δήλωσε ότι δεν μπορούσε καθίσει σπίτι, να παρακολουθήσει από την τηλεόραση και να μην κάνει τίποτα αφού έχει μια βάρκα και όλα τα εργαλεία για να βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα

  Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα Newsroom   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:58 CNN Greece