Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τουρκία και Ιράν κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων

Χάος στη Μέση Ανατολή: Τουρκία και Ιράν κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων


    Δευτέρα, 21 Αύγουστος 2017 18:56
    Χάος στη Μέση Ανατολή: Τουρκία και Ιράν κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων

    Απεγνωσμένες προσπάθειες Ερντογάν να αποφύγει το διαμελισμό 

    Η Τουρκία και το Ιράν έχουν συζητήσει για την πιθανότητα ανάληψης κοινής στρατιωτικής δράσης εναντίον των ένοπλων κουρδικών οργανώσεων μετά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Άγκυρα μεταξύ του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και τούρκων ηγετών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
    Μιλώντας στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι μέσω της κοινής δράσης με το Ιράν θα καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη μάχη εναντίον του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και του ιρανικού του βραχίονα, του PJAK.
    "Η κοινή δράση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν γίνει απειλή βρίσκεται πάντα στην ατζέντα των συνομιλιών. Το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο στρατιωτικών ηγετών και προσωπικά εγώ συζήτησα διεξοδικότερα με ποιόν τρόπο μπορεί αυτό να υλοποιηθεί", είπε ο Ερντογάν.
    Είναι προφανές, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τις διεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ παρενέβησαν προς τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, ζητώντας τους να αναστείλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο το ερώτημα της ανεξαρτησίας από τη Βαγδάτη. Το σκεπτικό των Αμερικανών βασίζεται στο γεγονός ότι η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το -επίσης σιιτικό- Ιράν, οπότε όποιες αποφάσεις παρθούν μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης θα επηρεάσουν άμεσα και το δικό του μέλλον.
    Φαίνεται δηλαδή, ότι ξεσπάει μία ακόμα κρίση στην περιοχή, μετά την σταθεροποίηση του μετώπου της Συρίας, όπου η εκδίωξη των τζιχαντιστών είναι απλά θέμα χρόνου. Ήδη, οι γείτονες της Δαμασκού αποσκοπούν σε διαμοιρασμό των εδαφών, ενώ ζήτημα αποτελεί και η μελλοντική στάση του Άσαντ, όσον αφορά την θέλησή του να απωλέσει ορισμένα εδάφη της χώρας του σε αντάλλαγμα της παραμονής του στη θέση του προέδρου της Συρίας.
    Από την άλλη, ο παραδοσιακός του σύμμαχος το Ιράν, φέρεται να έχει φτιάξει εργοστάσια πυραύλων στον Λίβανο (όπως είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το el.gr), κάτι που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή, ειδικά από την πλευρά του Ισραήλ. Ήδη το Τελ Αβίβ φαίνεται να προχωρά σε ολοένα και μεγαλύτερη συμμαχία με τους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ δεν αποκλείεται να επιτεθεί σε περίπτωση που απειληθεί από τον σιϊτικό άξονα που περιλαμβάνει πλέον την σουνιτική Τουρκία.

    Σχετική Ενημέρωση el,gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

    Al Jazeera: «Εγκληματική πράξη η απόφαση του Τελ Αβίβ να κλείσει τις δραστηριότητές μας στο Ισραήλ»

      Newsbomb Το  Al Jazeera  ήταν από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που βρίσκονταν στη Γάζα. Στην επίσημη τοποθέτησή του,  το Al Jazeera κατα...