Γαλλικό ενδιαφέρον για Ενέργεια και Νερό
Δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μιας πολυπληθούς ομάδας ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων με στόχο τη διερεύνηση συνεργασιών για επενδύσεις αποτέλεσε η χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που άνοιξε με τους χαιρετισμούς του Αλ. Τσίπρα και του Εμ. Μακρόν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» στη συνάντηση συμμετείχαν επιχειρηματίες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία, οι κατασκευές, οι τράπεζες, τα logistics κ.ά., οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν και ερωτήσεις στον Ελληνα πρωθυπουργό και στον Γάλλο πρόεδρο. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Eurobank, N. Καραμούζης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων, και ακολούθησε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne, o oποίος μετέφερε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας όμως τα προβλήματα γραφειοκρατίας από την εμπειρία της στον τομέα των υδρογονανθράκων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα οποία και παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, με τη δέσμευση ότι θα επιλυθούν. «Το ενδιαφέρον μας για την Ελλάδα επιμερίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στη διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες», δήλωσε στο ΑΠΕ στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού Forum.
«Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας βιομηχανίας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα), τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας». Ο τέταρτος λόγος αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από τη Ρωσία, από την Τουρκία, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο, σημείωσε ο επικεφαλής της Total.
Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εξέφρασε και ο κ. Jean-Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου Suez. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, επισήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% – 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Ελληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε», τόνισε. Από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας αναφέρθηκε στην πρόκληση της καταπολέμησης της ανεργίας και ζήτησε από τον κ. Μακρόν να αναφερθεί στο παράδειγμα της γαλλικής μεταρρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις. Σχολιάζοντας τη διοργάνωση του Forum, o κ. Φέσσας δήλωσε (ΑΠΕ) ότι «δείγμα εμπιστοσύνης συνιστά οτιδήποτε φέρνει κοντά τους επιχειρηματίες, φέρνει κοντά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, και βοηθά την επιχειρηματικότητα στον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ακόμη κι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα συμφωνίες, τουλάχιστον θα αρχίσουν να συζητούνται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου