Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Χωρίς απόφαση για το μέλλον της Καταλονία διακόπηκε η συνεδρίαση της Βουλής



Χωρίς απόφαση για το μέλλον της Καταλονία διακόπηκε η συνεδρίαση της Βουλής

Η συνεδρίαση της καταλανικής απέκτησε μεγάλη σημασία αφότου ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουιζδεμόν απέφυγε να λάβει προσωπικά κάποια απόφαση σχετικά με τυχόν απόσχιση από την Ισπανία, αλλά απέρριψε τη λύση των πρόωρων εκλογών.









Χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση για το μέλλον της Καταλονίας διακόπηκε έως αύριο Παρασκευή η συνεδρίαση της τοπικής Βουλής.

Η συνεδρίαση απέκτησε μεγάλη σημασία
 αφότου ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουιζδεμόν απέφυγε να λάβει προσωπικά κάποια απόφαση σχετικά με τυχόν απόσχιση από την Ισπανία, πετώντας το «μπαλάκι» στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Πουιζδεμόν είχε την εναλλακτική λύση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σενάριο που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τη Μαδρίτη, ωστόσο σε διάγγελμά του δήλωσε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι η Μαδρίτη ήταν διατεθειμένη να διακόψει την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας εάν ο κ. Πουιζδεμόν ζητούσε εκλογές, όμως στη συνέχεια η πρόταση φέρεται να αποσύρθηκε για κάποιο λόγο.

Σημειώνεται πως ο κ. Πουιζδεμόν απέφυγε να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής, που άρχισε περίπου μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του.

Εν τω μεταξύ άρχισε στη Μαδρίτη η συνεδρίαση της Γερουσίας όπου θα επικυρωθούν τα μέτρα μερικής αναστολής του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας.

Η συνεδρίαση της Γερουσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 προβλέπει την καθαίρεση της κυβέρνησης Πουιζδεμόν και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του καταλανικού κοινοβουλίου. Καταλανικά υπουργεία, η τοπική Αστυνομία και δημόσιες υπηρεσίες θα τεθούν υπό τον απευθείας έλεγχο της Μαδρίτης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι απώτερος στόχος του είναι κ προκήρυξη τοπικών εκλογών στην Καταλονία το ταχύτερο δυνατό, κατά προτίμηση το αργότερο σε έξι μήνες. Έχει όμως καταστήσει σαφές ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T64VcD