Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Στο FBI παραδόθηκε ο Μάναφορτ για τη ρωσική εμπλοκή

τις αμερικανικές εκλογές

Στο FBI παραδόθηκε ο Μάναφορτ για τη ρωσική εμπλοκή

Στο FBI παραδόθηκε ο Μάναφορτ για τη ρωσική εμπλοκή
Οι κατηγορίες κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 2
Στο FBI παραδόθηκε, το πρωί της Δευτέρας, ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σε βάρος του Μάναφορτ και ενός συνεργάτη του στις επιχειρήσεις, απαγγέλθηκαν από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων 12 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, ο Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς οφσόρ που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάναφορτ μετέβη σήμερα στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον και ενδέχεται να εμφανιστεί αμέσως μετά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται το πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, οι δικαστικές αρχές ζήτησαν και την παράδοση του πρώην συνεργάτη του Μάναφορτ, Ρικ Γκέιτς, στο FBI.

Οι κατηγορίες κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Το όνομα του Ρικ Γκέιτς εμφανίζεται σε έγγραφα εταιρειών με έδρα την Κύπρο, μέσω των οποίων ο Πολ Μάναφορτ φαίνεται ότι έλαβε πληρωμές προερχόμενες από την ανατολική Ευρώπη.

Ο Πολ Μάναφορτ διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Αύγουστο 2016, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά κυρίως τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με φιλορώσους ουκρανούς ολιγάρχες.

Στα τέλη Ιουλίου το FBI είχε ερευνήσει μια από τις κατοικίες του και είχε κατασχέσει έγγραφα.

Ανησυχία στον Λευκό Οίκο

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ενδεχόμενες συλλήψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, εντείνοντας το κλίμα των γενικότερων πολιτικών πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το ενδεχόμενο των συλλήψεων θα δυσχεράνει την επιχειρηματολογία των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, που αποδίδουν το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την Ρωσία σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.
in.gr, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Φόβοι μην έχουν αντιγραφεί δημόσια έγγραφα Άγνωστο αν έχει αφαιρεθεί κάτι από το γραφείο

  Την Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών διέρρηξαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26.04.2024). Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Διευθυντής της υ...