Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ο κύβος ερρίφθη: Το καταλανικό κοινοβούλιο πρότεινε την ίδρυση της «ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας»

Ο κύβος ερρίφθη: Το καταλανικό κοινοβούλιο πρότεινε την ίδρυση της «ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας»
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία και κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών στο καταλανικό Κοινοβούλιο κατέθεσαν πρόταση για ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία με την ονομασία «Δημοκρατία της Καταλονίας».
Όπως τονίζει όμως η εφημερίδα La Vanguardia δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί στο σύνολο την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Δεν ακούγεται σαν «μπλόφα» και αναμένεται η απάντηση της Μαδρίτης η οποία περιμένει σήμερα από την ισπανική Γερουσία την έγκριση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος προς αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας
Ιδού τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155.
Καταλανική Κυβέρνηση
Πρώτα απ’ όλα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών).
Ένας από αυτούς, ο μετριοπαθής σύμβουλος Επιχειρηματικότητας Σάντι Βίλα παραιτήθηκε χθες βράδυ, μετά το διάγγελμα του Πουτζντεμόν που αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, ένα μέτρο που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση.
Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλωνία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για τον έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης», όπως έχει εξηγήσει ο Ραχόι.
Επίσης, ο ίδιος ζητεί από τη Γερουσία να του δώσει την εξουσία να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές «εντός έξι μηνών από την απόφαση της Γερουσίας»–μία εξουσία που διαθέτει ο Καταλανός πρόεδρος.
Ο Ραχόι ζητεί εξίσου από τη Γερουσία να του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει, απολύει και να αντικαθιστά τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την καταλανική Τζενεραλιτάτ.
Τοπική Αστυνομία
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.
Οικονομία
Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύι.
Στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση ζητεί να της δοθούν οι εξουσίες για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές εργασίες, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης
Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλωνίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά τον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».
Τα συνδικάτα των δημοσιογράφων της TV3 έχουν καταγγείλει τις οδηγίες της διοίκησης που ουσιαστικά καλύπτουν μονομερώς την πλευρά της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά τους, οι συνάδελφοί τους των εθνικών δικτύων έχουν κι εκείνοι καταγγείλει την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην κάλυψη των ειδήσεων, ιδίως σε εκείνες που αφορούν την καταλανική κρίση. Επίσης δε, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον επερχόμενο έλεγχο των μέσων στην Καταλωνία.
Το Κοινοβούλιο
Η κυβέρνηση αξιώνει επίσης να τεθεί υπό τον έλεγχό της η λειτουργία του καταλανικού Κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία διαθέτουν μία σχετική πλειοψηφία 72 εδρών στις 135.
Χάρις στην πλειοψηφία τούτη, το Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 6 Σεπτεμβρίου την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, που ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο Ραχόι ζητεί να του δωθούν οι εξουσίες ώστε να συστήσει μία «αρχή», η οποία εντός 30 ημερών θα αξιολογήσει και θα ελέγξει ότι κανένα από τα νομοσχέδια, ή καμμία άλλη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία δεν θα αντίκειται στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της Καταλωνίας.
Μόλις καθαιρεθεί ο Πουτζντεμόν, το Κοινοβούλιο δεν θα έχει το δικαίωμα εκλογής αντικαταστάτη του , ή διορισμού του, σύμφωνα με τα μέτρα που καλείται να εγκρίνει σήμερα η ισπανική Γερουσία.
Βέβαια τα πράγματα εκτραχύνονται και πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε μια ένοπλη σύγκρουση στην οποία βέβαια το ισπανικό κράτος θα έχει το πάνω χέρι αλλά η εικόνα του θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό εντός της ΕΕ.
Η ΕΕ κολημένη στις ιδεολογικές της «αγκυλώσεις» μόλις ξεφύγει η κατάσταση από τις «ειρηνικές» συμπλοκές θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Μαδρίτη και θα της ζητάει να έρθει σε διάλογο. Έναν διάλογο όμως που απο την αρχή θα τον έχουν κερδίσει οι Καταλανοί αυτονομιστές.
Τελικά ο Μ.Ραχόι αποδεικνύεται μοιραίως. Εάν δεν είχε απαντήσει με τόσο σκληρό τρόπο στο καταλανικό δημοψήφισμα το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα είχε συμβεί τίποτα. pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αύριο η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ  / Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, 15:25:31 /   Τελευταία Ενημέρωση: 15:35   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής έως τις...