Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Δεν βλέπω ανάγκη για αλλαγή Συντάγματος»

«Δεν βλέπω ανάγκη για αλλαγή Συντάγματος»

zaef-zoran-sintagma-.jpg

Δεν θεωρεί ότι υπάρχουν αλυτρωτικές επιδιώξεις στη χώρα του ο Ζόραν Ζάεφ | (AP Photo/Virginia Mayo)
Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί γεωγραφικό περιορισμό στο όνομά της και τις ανακοινώσεις για την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και της εθνικής οδού, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος τη ΠΓΔΜ.
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «Γνωρίζετε εδώ και καιρό ότι η θέση της Ελλάδας για erga omnes περιλαμβάνει και την αλλαγή του Συντάγματος της "Μακεδονίας". Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις».
Υποστήριξε ότι η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 και τροποποίησε σχετικό άρθρο «με σκοπό την απαλοιφή του αλυτρωτισμού» για να υπογραμμίσει πως «Ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι για να αποδείξουμε ότι η "Μακεδονία" δεν έχει βλέψεις -εδαφικές ή οτιδήποτε άλλες-, ότι η χώρα μας δεν έχει αλυτρωτικές επιδιώξεις και θέλει την οικοδόμηση φιλίας. Από αυτήν την άποψη, δεν βλέπω ανάγκη (για αλλαγή του Συντάγματος)»
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αφού ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της χώρας του εξέφρασε τη χαρά του για τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σημείωσε ότι επιταχύνεται η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για να επισημάνει «Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει σειρά συναντήσεων. Ο χρόνος είναι λίγος, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Γνωρίζουμε την ουσία των προβλημάτων. Ελπίζω, την επόμενη κιόλας εβδομάδα να υπάρξει υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, αφού αυτό είναι το νέο επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας που συμφωνήσαμε».
Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε και εάν η θέση για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό προέκυψε μετά από διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Ιβάνοφ και τόνισε ότι αυτή είναι θέση της κυβέρνησής του.
«Για την κυβέρνηση είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το στηρίζω στις δικές μου προσδοκίες από τη συζήτηση που έχουμε στο εσωτερικό της χώρας, στα βήματα που κάνουμε, σε αυτό που σημαίνει δυνατότητες και μέχρι πού μπορούμε να κινηθούμε, στη δυνατότητα εφαρμογής των πιθανών λύσεων κοκ. Εμμένουμε οπωσδήποτε στη θέση ότι η αξιοπρέπεια, η ταυτότητα είναι σημαντικά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η "Μακεδονία" μπορεί. Με συναίνεση επ΄ αυτού του ζητήματος, προς όφελος του μέλλοντος, προς όφελος της προοπτικής για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη συναίνεση για τις μελλοντικές λύσεις, με τη συναίνεση των κρατικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων, συγκυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων μαζί. Προς όφελος της επιτυχίας της διαδικασίας δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Πιστέψτε ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι επιτρεπτό και μέχρι που πρέπει να προχωρήσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το φλέγον, 25ετές πρόβλημα, όχι όμως με κάθε τίμημα» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Βηρυτό – Νέο διάγγελμα Νετανιάχου σήμερα

  live Κοσμος 07 Οκτωβρίου 2024 | 06:40 Live οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ ένα χρόνο μετά την εισβολή...