Νέο επεισόδιο με το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ: Οι Τούρκοι απείλησαν να το χτυπήσουν
Νέο επεισόδιο μεταξύ του γεωτρυπάνου SAIPEM 12000 και των τουρκικών πολεμικών σημειώθηκε το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, το γεωτρύπανο βρέθηκε αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά όταν επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό.
Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο «Σουπιά», όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω», είπε ο κ. Παπαδόπουλος- προσθέτοντας πως η προσπάθεια έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για να καταγγελθεί η νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Σύμφωνα με το Sigmalive, το γεωτρύπανο σήκωσε άγκυρα στις 10:00 και προέβη σε μανούβρες για να αποφύγει παρεμπόδισή του από τα τουρκικά πολεμικά, τα οποία απειλούσαν πως θα το βυθίσουν. Γύρω στις 11:30, το SAIPEM 12000 εγκατέλειψε την προσπάθεια, αφού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια φρεγάτα επιχείρησε να το εμβολίσει. Όπως όλα δείχνουν, το γεωτρύπανο κατευθύνεται πλέον προς τα δυτικά.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην Λεμεσό κατευθύνεται το γεωτρύπανο
Μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» κατευθύνεται στο λιμάνι της Λεμεσού.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου