Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Οι τεμενάδες του Ζάεφ στην Τουρκία: Το βρώμικο παιγνίδι του Ερντογάν και στο Σκοπιανό

Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Οι τεμενάδες του Ζάεφ στην Τουρκία: Το βρώμικο παιγνίδι του Ερντογάν και στο Σκοπιανό

File Photo: Dogs stay on the covered fountain, in front of the statues of the soldiers of Alexander the Great at the main square of the capital of Skopje, The FYROM, GEORGI LICOVSKI
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ - Λέγεται, υπό μορφή ανεκδότου, ότι μεταξύ των στρατιωτικών στα Σκόπια πιο πολλοί (και πιο πολύ) μιλούν τα τουρκικά παρά τα αγγλικά. Ανεξάρτητα από το βαθμό της αξιοπιστίας του, το εν λόγω ανέκδοτο αποτυπώνει όντως μια τάση… εκείνη της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, η οποία μάλιστα επιστρέφει πλέον δυναμικά στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε το περασμένο διήμερο (11-12 Φεβρουαρίου) επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα ως προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο 43χρονος σοσιαλδημοκράτης είχε επίσης συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν, καθώς και με πλήθος Τούρκων επιχειρηματιών.
«Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας μετά την ανεξαρτησία… Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους της “Μακεδονίας”», διακήρυξε ο Ζάεφ από την Άγκυρα, προτού απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο να έρθει και να επενδύσει «αφορολόγητα» στην ΠΓΔΜ. Για να δελεάσει μάλιστα τους Τούρκους επιχειρηματίες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι τα πρώτα δέκα χρόνια δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρους. Παράλληλα, υποστήριξε με νόημα ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο για την είσοδο τουρκικών επιχειρηματικών συμφερόντων στις αγορές της Ευρώπης. «Η περιοχή γύρω από τη “Μακεδονία” έχει πολύ μεγάλες προοπτικές… κυρίως στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών και της ενέργειας», είπε.
Ο Ζάεφ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί περισσότερες από 100 συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΠΓΔΜ, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται και πληθύνονται, με απώτερο στόχο ο όγκος του διμερούς εμπορίου να εκτοξευθεί από τα 475 εκατ. δολ. ετησίως που είναι σήμερα, σε 1 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Άγκυρα, περίπου 100 Τούρκοι επιχειρηματίες εμφανίζονται να έχουν σήμερα επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 δισ. δολ. στην ΠΓΔΜ.
Μεταξύ των δεκάδων συμφωνιών που έχουν, ωστόσο, συνάψει οι δύο χώρες, ξεχωρίζει και η επονομαζόμενη «Οικονομική Συμφωνία για θέματα Στρατιωτικής συνεργασίας», στη βάση της οποίας η Τουρκία παρέχει στήριξη ύψους 1,5 εκατ. δολ. προς τα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μάλιστα, υπενθύμισε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Άγκυρα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των Σκοπίων.
«Εμείς συμμετέχουμε συχνά στο πλαίσιο των στρατιωτικών μας καθηκόντων με τις τουρκικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Η αμοιβαία βελτίωση της δυναμικότητάς μας σημαίνει την βελτίωση της από κοινού δυναμικότητάς μας. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ με σημαντικού μεγέθους δυνατότητες. Η “Μακεδονία” μπορεί να μάθει πολλά πράγματα από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες για θέματα εξοπλισμού στη “Μακεδονία”», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σκοπιανός ηγέτης στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», φανερώνοντας το βαθμό της τουρκικής διείσδυσης βορείως των ελληνικών συνόρων.
Για τον Ζάεφ, το γεγονός ότι η Τουρκία συμβάλλει παλαιόθεν στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη τουρκικής φιλίας.
Οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν χάνουν πάντως ευκαιρία να υπογραμμίζουν, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, ότι ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της “Μακεδονίας”» ήδη από το 1991. Η Τουρκία είναι, επίσης, η μόνη χώρα που στα έγγραφα του ΝΑΤΟ συνοδεύει κάθε αναφορά στη «Δημοκρατία της “Μακεδονίας”» με ειδική υποσημείωση στο τέλος της σελίδας στην οποία υπογραμμίζεται εμφατικά ότι «η Τουρκία έχει αναγνωρίσει» τη συγκεκριμένη χώρα «με το συνταγματικό της όνομα ως Δημοκρατία της “Μακεδονίας”». Ο Ζάεφ δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τους Τούρκους για την εν λόγω… αναγνώριση.
«Η Τουρκία όχι μόνο μας υποστηρίζει αλλά βοηθά και στην προβολή μας», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στο «Anadolu». «Στηρίζει την πολιτική μας κυρίως ως προς το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αναφέρει την υποσημείωση “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε κάθε θέμα που μας αφορά. Αυτό μας ικανοποιεί. Είμαστε ευτυχισμένοι γιατί έχουμε έναν συνεργάτη, έναν φίλο που στηρίζει την ενσωμάτωση της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ», κατέληξε ο 43χρονος Ζάεφ, καθιστώντας παράλληλα σαφείς και τις προσδοκίες του ως προς την επίλυση του θέματος της ονομασίας με την Ελλάδα.
«Επιθυμούμε να υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Μαΐου… Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα είναι καλύτερο εάν λυθεί μέχρι τη Σύνοδο. Όμως εάν λυθεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Γιατί έχουμε αυτόματη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ», διευκρίνισε.
«Αν και εμείς ακόμη δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, ελπίζω ότι (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) δεν θα αφήσουν τη “Μακεδονία” να περιμένει όσο άφησαν εμάς», δήλωσε χθες από την Άγκυρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ… μπαίνοντας σφήνα, ως αυτόκλητος μεσολαβητής, στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δυτικά Βαλκάνια. Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκρινε χθες σκόπιμο να καλέσει την ΕΕ να δεχτεί το συντομότερο στις τάξεις της την ΠΓΔΜ, αν και προφανώς γνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στην επέκταση της τουρκικής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια.
Ο 62χρονος Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε, επίσης, να επιτεθεί και κατά της Ελλάδας χωρίς όμως να την κατονομάζει, υποστηρίζοντας ότι «κάθε χώρα αποφασίζει η ίδια το όνομά της» και ότι «είναι μεγάλο λάθος» άλλες χώρες να εμπλέκονται σε αυτό. Οι χθεσινές δηλώσεις Γιλντιρίμ είναι ενδεικτικές του νεο-οθωμανικού αφηγήματος στη σκιά του οποίου επιχειρεί η Άγκυρα να διαμορφώσει προκεχωρημένα «φυλάκια» επιρροής κυρίως σε περιοχές όπως είναι η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Το καθεστώς Ερντογάν σπεύδει, εκμεταλλευόμενο τα κενά που έχει αφήσει πίσω της η γεωστρατηγική απουσία των Ευρωπαίων (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) από το Βαλκάνια, να εμφανιστεί το ίδιο ως προστάτης της πολύπαθης περιοχής. Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στη βορειοδυτική Συρία στα τέλη Ιανουαρίου (στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας») για να προασπίσει όχι μόνο τη δική της ασφάλεια… αλλά και την ασφάλεια των Βαλκανίων… που κινδυνεύουν από «την προσφυγική κρίση και το κύμα τρομοκρατίας».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T666lG