Νηφάλια τα Σκόπια ανάστατη η Αθήνα
Οι συζητήσεις για το Μακεδονικό «οδηγούν» τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ωστόσο το κλίμα στις δυο χώρες είναι πολύ διαφορετικό. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ μετά τις συναντήσεις τους με τον Μάθιου Νίμιτς είχαν δείγματα νηφαλιότητας και συγκρατημένης αισιοδοξίας.Στην Αθήνα, όμως, μαίνεται πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στόχευση του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Ο Νίκος Κοτζιάς πάντως σε συνέντευξή του (Reuters) φάνηκε πως επιθυμεί να επιλυθεί το ζήτημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, κρατώντας όμως τη θέση πως -σε αντίθετη περίπτωση- η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες και μετά το καλοκαίρι.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίλυση των διαφορών» συμφώνησαν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και επισήμαναν πως υπάρχει ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση και για μια λύση που «θα θέσει τις βάσεις για σταθερές και μακρόχρονες διμερείς σχέσεις». Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, που επιθυμούν την εξεύρεση λύσης.
Η πλευρά της ΠΓΔΜ δείχνει να κρατά σθεναρή στάση στα ζητήματα ταυτότητας. Ο Νίκολα Ντίμιτροφ σημείωσε πως «κατανοούμε τους πολίτες της Ελλάδας που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Ελληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».
Ο υπουργός σημείωσε πως αν υπάρχει μια λύση που θα σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, «τότε θα τη βρούμε». «Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντίμιτροφ.
Ο Μάθιου Νίμιτς σχολίασε πάντως πως μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική πλευρά, που «να αρνείται την ταυτότητα των πολιτών στη Μακεδονία». Αυτή η αποστροφή προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα, με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνουν πως «έχουμε διατυπώσει σαφώς τη θέση μας. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε αυτός εμάς».
Ιδιαίτερα νηφάλια ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου VMRO. Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες «ενοχλητικές» εξελίξεις στην Ελλάδα, που προκάλεσαν «αρνητικό συναίσθημα» προς τη γείτονα και που «δεν συνεισφέρουν στην όλη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το όνομα». Η δε λύση πρέπει να είναι τέτοια, που θα διατηρεί τα κρατικά συμφέροντα και την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων, δήλωσε ο Μίτσκοσκι στον Νίμιτς.
Η ατζέντα της Ν.Δ.
Πίσω στην Ελλάδα η αντιπαράθεση αφορά τις θέσεις και τις στοχεύσεις της Ν.Δ. Το Μαξίμου ανέδειξε τη χθεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» που αφορούσε τις προ δεκαετίας δηλώσεις του τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Πάνου Παναγιωτόπουλου, υπέρ της ονομασίας «Νέα Μακεδονία».
Το Μαξίμου υπενθύμισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη «σύνθετης ονομασίας» και επισήμανε πως «τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση». «Τελικά εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό;» διερωτήθηκε η κυβέρνηση.
Στελέχη της κυβέρνησης έλαβαν όμως αφορμή και από τη δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή, βουλευτή της Ν.Δ., περί αντικυβερνητικής διαδήλωσης την Κυριακή, σημειώνοντας πως «το τελευταίο που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ» και πως «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία». Υπενθυμίζεται πως η Φ. Αραμπατζή είπε (ΣΚΑΪ) πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι αυτή η διαδήλωση συνιστά «ένα κράμα μιας συνολικής αντίδρασης του κόσμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου