Υπόθεση Novartis: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής
«Εκρηκτική» με το… καλημέρα είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis, η οποία τις τελευταίες ημέρες προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Διαβάστε επίσης
Η αυλαία άνοιξε με έντονους διαξιφισμούς και ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν, με τη Βουλή πάντως να απορρίπτει κατά πλειοψηφία σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως το αίτημα να στηθεί μία κάλπη.
Πρώτοι πήραν τον λόγο οι εισηγητές των κομμάτων, ακολουθούν οι πρώην υπουργοί Υγείας και οι εννέα φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι -ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε υπόμνημα- και ακολούθως οι πολιτικοί αρχηγοί.
Λυκουρέντζος: Ειδική επιτροπή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
«Στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο που να μου προσάπτει ενοχή. Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα για δελτίο φαρμάκων. Οι αποφάσεις μου είναι δημοσιευμένες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Δεν είχα καμία σχέση με στέλεχος από την αγορά φαρμάκου» είπε αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία διετέλεσε υπουργός Υγείας και τόνισε πως ζητά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Πικραμμένος: Ψεύδη και συκοφαντίες
Πηγή:Αλέξανδρος Μπελτές
Για ψεύδη και συκοφαντίες έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis, από το βήμα της Βουλής.
«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης» τόνισε ο κ. Πικραμμένος και εμφανώς συγκινημένος πρόσθεσε «Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα».
Έκανε λόγο για μυθιστορηματικές κατηγορίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη.
Στουρνάρας: Αναπόδεικτες κατηγορίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για να πλήξουν την κεντρική τράπεζα
Πηγή: (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Πρώτος από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έκανε λόγο για αισχρές συκοφαντίες σε βάρος του ίδιου και της συζύγου του.
Τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη, ενώ ζήτησε συγκρότηση της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα σήμερα. Χαρακτήρισε ψευδολόγους τους προστατευόμενους μάρτυρες που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας και υποστήριξε ότι επαναλαμβάνουν με ακρίβεια αυτά που καιρό αναμασά κυριακάτικη εφημερίδα που έχει αναλάβει εργολαβικά τη δυσφήμησή του.
Έκανε δε λόγο για αγνώστων στοιχείων μάρτυρες που έχουν καταθέσει για το πρόσωπό του, για το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών, ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ από τον Κ. Φρουζή. «Οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς», πρόσθεσε, ενώ μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι «αυτά σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο».
Υπόμνημα στο οποίο θέτει ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων κατέθεσε ο Αβραμόπουλος
Ζήτημα αξιοπιστίας των μαρτύρων θέτει στο υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στις ΗΠΑ δεν θα τοποθετηθεί στη Βουλή.
«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε, εάν η όποια ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας αυτής στην Ελλάδα, άρχισε απότομα το 2006, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας, και διεκόπη ομοίως απότομα την 26η Ιανουαρίου 2015 και έκτοτε, «εξαφανίσθηκε» για πάντα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις καταθέσεις τους», αναφέρει στο υπόμνημά του και ζητά να ανακληθεί ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως προστατευόμενων. Αναφέρεται μάλιστα, στο σχετικό αίτημα που κατέθεσε την Παρασκευή στον εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να εφαρμόσει το νόμο, ως αποκλειστικά αρμόδιος.
Παπαγγελόπουλος: Εμμονές και εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα ο κ. Σαμαράς
Πηγή: (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Του καταλόγισε εμμονές και εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα, αναφέρθηκε στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να αναρωτηθούν οι αγνοί ψηφοφόροι της ΝΔ για τα κίνητρα και τους στόχους του πρώην πρωθυπουργού. «Κύριε Σαμαρά πως εξηγείτε ότι όταν έστηνα –όπως λέτε- τη σκευωρία με το FBI προέκυψε ως θέμα το Μακεδονικό; Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι», είπε και μίλησε για πανικό, φασίζουσα νοοτροπία και μαφιοζικες μεθόδους. «Τι εννοεί θα μας πάει μέχρι το τέλος, ελπίζω ότι δεν εννοεί έως το τέλος της ζωής μας; Τη φυσική μας εξόντωση; Να ξέρει ότι ακόμη και μία γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους είναι προφανές τι θα σκεφτούν όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει.
Για σκευωρία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μ. Βορίδης
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας για την συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ώστε να στηρίξει τις κατηγορίες εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναφέρθηκε σε «προαναγγελία» σκανδάλου, από τον ίδιο πρωθυπουργό, έναν χρόνο πριν καταθέσουν οι μάρτυρες, σε δηλώσεις Παπαγγελόπουλου ως μη όφειλε ως υπουργός, σε πλήρη έλλειψη κατηγοριών στην πρόταση της πλειοψηφίας, σε έωλους χειρισμούς, ώστε να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, σε παντελή έλλειψη στοιχείων, ενώ κάνει λόγο για συγκάλυψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του περί συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και μεθόδευσης για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, ο εισηγητής της ΝΔ απευθύνθηκε προς τις πτέρυγες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ:
«Ζητάτε εσείς να εξετασθεί σε βάθος η υπόθεση και όλως τυχαίως το αδίκημα της απιστίας που εμπλέκεται ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμπίπτει, κατά τη δική σας πρόταση, σε παραγραφή. Έχετε καμία καλή εξήγηση γιατί επιλέξατε τη μεθόδευση και οδηγούνται τα αδικήματα περί απιστίας χωρίς να πάνε στην Επιτροπή, χωρίς να κριθεί ποιος είναι χρόνος τέλεσης, χωρίς να γίνει έρευνα; Για δείτε μια σύμπτωση, που απιστία έχει ο Κουρουμπλής. Αυτό είναι η συγκάλυψη».
Επισήμανε ακόμη ότι στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως αναφέρονται όλα τα ονόματα, αλλά αποφεύγεται το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναφέρεται ως «ο διατελέσας τότε υπουργός Υγείας».
Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τους δύο εισηγητές της πρότασης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ο κ. Βορίδης, τους καταλόγισε ότι από τις ομιλίες τους απουσίαζε παντελώς η ανάπτυξη οποιασδήποτε κατηγορίας, ενώ σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται η σύσταση προανακριτικής «κάτι που σημαίνει κίνηση της ποινικής διώξεως για αδικήματα σαφή και ορισμένα». «Επ' αυτού καμία λέξη, κι αυτό το θέτω κάτω από τον τίτλο "σκευωρία"» είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Πλην του διαβιβαστικού της αξιοτίμου εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πού αλλού αναφέρονται τα ονόματα, Βενιζέλου, Πικραμμένου, Σαλμά, Λυκουρέντζου, Κουτρουμάνη; Δεν λέω να είναι στηριγμένα, γιατί αβάσιμα είναι όλα, αλλά κάπου να αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας. Αλλά κατά τα άλλα ζητάτε να γίνει δίωξη».
Σχετικά με την πρόταση των βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Βορίδηςμίλησε για «μνημείο» καθώς -όπως είπε- σε αυτή αναφέρεται ότι θα συσταθεί Επιτροπή για να διευρευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής, να ασκήσει η μη διώξεις. «Τι υπονοείτε εσείς οι ποιητές του πονήματος; Ή θα πούμε ότι έχουμε αρμοδιότητα για τη δωροδοκία, άρα είναι εντός των καθηκόντων, άρα εξαλείφθηκε το αξιόποινο, άρα τι να συζητάμε, αφού τελείωσε, ή θα πούμε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα για τη δωροδοκία, οπότε θα τη στείλουμε στο δικαστήριο. Άρα, επίσης, η Βουλή δεν έχει να κάνει τίποτα. Αυτό όμως είναι στα πλαίσια της σκευωρίας» ανέφερε προς την κυβερνητική πτέρυγα.
Αναφερόμενος στη δικογραφία, ο εισηγητής του κόμμματος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, καμία κατάθεση μαρτύρων με ονοματεπώνυμο (πλην των «μαγικών» Σαράφης και Κελέση), δεν έχουν βρεθεί χρήματα, ούτε λογαριασμοί, ενώ δεν υπάρχουν καταθέσεις για πολιτικά πρόσωπα από μάρτυρες με ονοματεπώνυμο, παρά η «εμπλοκή πολιτικών προκύπτει μόνο από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες».
Σχετικα με την κατηγορία του περί «σκευωρίας», ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον τρόπο που χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» οι μάρτυρες, αμφισβητώντας τους χειρισμούς επί του θέματος.
Είπε συγκεκριμένα: «Πως χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι (διαβάζω από κατάθεση) με τον νόμο 2928 του 2001, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2, το οποίο λέει ότι ο χαρακτηρισμός γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα αιτιολογημένη για εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει εδώ κατηγορία για εγκληματική οργάνωση; Όχι. Με ποια διάταξη, όμως, έπρεπε να γίνει; Του άρθρου 9, αλλά η παράγραφος 7, που προσετέθη με τον νόμο του 2014, η οποία λέει ότι μπορείς να κάνεις μάρτυρα δημοσίας τάξεως μετά το αίτημα του εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση και έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί έχουμε πολιτικά πρόσωπα, που απαιτείται η γνώμη ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Έγινε αυτό; Όχι. Η μάλλον έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, αφού είχε φύγει η δικογραφία από την κ. Τουλουπάκη και είχε έρθει στη Βουλή. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση, να πέσει φωτιά να τον κάψει».
Ο κ. Βορίδης, συνέχισε λέγοντας ότι αυτό «αθροίζεται στην προαναγγελία του κ. Τσίπρα, από τον Φεβρουάριο του 2017, που λεπτομερώς περιγράφει τι ακριβώς είναι το σκάνδαλο (οποία σύμπτωσις, όπως είπε, έτσι καταθέτουν και οι μάρτυρες από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018) αλλά και εν συνεχεία στην επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία της δικογραφίας, κι αυτό μία μέρα μετά το συγκλονιστικό συλλαλητήριο και μία μέρα προτού διαβιβαστεί ο φάκελος και η δικογραφία στη Βουλή, μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος ανακάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κυρίως μετά τις συγκλονιστικές ένορκες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων».
«Αυτοί οι μάρτυρες, οι κουκουλοφόροι, καταθέτουν "άκουσα, εκτιμώ και τα σχετικά". Το άρθρο 225 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λέει ότι μάρτυς που δεν είναι αυτήκοος, αλλά όσα ξέρει τα ξέρει από πηγή πρέπει να ερωτηθεί από τον κ. εισαγγελέα και να καταθέσει την πηγή, άλλως το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή του» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: «Προσέξτε και κάτι άλλο. Οι μάρτυρες κατέθεταν εννιά το πρωί και τέλειωσαν στη μία το μεσημέρι και έβγαλαν μια δακτυλογραφημένη σελίδα. Τι έλεγαν οι μάρτυρες με την εισαγγελέα τέσσερις ώρες για να βγει μια σελίδα κατάθεση;». Επίσης, ο κ. Βορίδης, σε σκωπτικό τόνο, είπε: «Για δείτε και κάτι άλλο πολύ ωραίο... Ξέρει ο άλλος ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς, ότι πήγαν δύο εκατομμύρια με το τροχήλατο. Πάει στην εισαγγελέα. Πρώτη μέρα κατάθεσης, κουβέντα. Δεύτερη μέρα κατάθεσης, κουβέντα, τρίτη μέρα, κουβέντα, τέταρτη μέρα, κουβέντα, πέμπτη "α και να σας πω, δωροδοκήθηκε και ένας πρωθυπουργός"».
«Αυτοί είναι οι μάρτυρες, αυτά είναι τα στοιχεία, σε αυτά στήνετε την υπόθεση, γι αυτό δεν τολμάτε να μιλήσετε» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ.
Τέλος, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν η ΝΔ νομοθέτησε για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον μηχανισμό αυτόματης επανάκτησης των δαπανών, τον μηχανισμό των εκ του νόμου εκπτώσεων με την υπουργική απόφαση Γεωργιάδη - Βορίδη που έβαζε όριο στη συνταγογράφηση που μπορεί να κάνει κάθε γιατρός, στον νόμο που επέβαλλε δύο δελτία τιμών τον χρόνο, προκειμένου να μειώνεται η δαπάνη) δεν ψήφισε τίποτα και ήταν πάντα απέναντι.
Το σκάνδαλο έχει πολιτικό κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ο Θ. Παπαθεοδώρου
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Για πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σημειώνοντας ότι «τα διαδικαστικά τεχνάσματα που επιχειρεί η πλειοψηφία διαπλέκονται με ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη». «Εμείς θεωρούμε ότι έτσι όπως έχει κατατεθεί η πρόταση της πλειοψηφίας είναι και ανυπόστατη και άκυρη» πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει προκαταρκτική επιτροπή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, «με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, στην οποία η εξέταση της υπόθεσης θα ξεκινήσει από την αρχή. Θα κληθούν οι μάρτυρες, με ή χωρίς την προστασία που επιλέξατε καθυστερημένα και άκυρα να τους δώσετε στις 9 Φεβρουαρίου, θα καλέσουμε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, δράστες, γνώστες της σκευωρίας και συνεργοί τους και τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα. Για να χυθεί άπλετο φως, να αποδειχθεί η σαθρότητα των κατασκευασμένων καταθέσεων της δικογραφίας, για να καταπέσει τελικά η σκευωρία».
Όπως υποστήριξε, δεν είναι όλοι το ίδιο και δεν καταπολέμησαν όλοι το πάρτυ των φαρμακευτικών. «Εμείς το κάναμε το 2010, το 2011, 2012 μέχρι το 2014» τόνισε και συμπλήρωσε: «Την ίδια περίοδο καταψηφίζατε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα εργαλεία, δηλαδή, της μείωσης της δαπάνης, καταψηφίζατε και τον ΕΟΠΠΥ».
«Δεν θα σας αφήσουμε να συντηρήσετε τη λάσπη εναντίον των πολιτικών σας αντιπάλων μέχρι τις επόμενες εκλογές και να κατασκευάσετε τον μύθο τής κάθαρσης εναντίον της διαφθοράς. Τόση κάθαρση, που ακόμη και στην αναγραφή του ονόματος του κ. Κουρουμπλή μέσα στην πρόταση, γελοιοδέστατα χρησιμοποιείται τα αρχικά και ξεχνάτε το όνομα ενός άλλου υπουργού της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου που δεν εξέδωσε δελτίο τιμών και εδώ δεν υπάρχει παραγραφή» επισήμανε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι κρύβει επιμελώς την περίοδο 2004-2009, περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η φαρμακευτική δαπάνη εκτροχιάστηκε κατά 160% και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων ένα νέο '89 σε σκηνοθεσία καλοπαιγμένης επιθεώρησης με μάρτυρες που θεωρούν, εικάζουν, πιθανολογούν, καταθέτουν όσα άκουσαν στην αγορά, αλλά δεν εισφέρουν κανένα πραγματικό στοιχείο πέρα από τον λόγο τους. Και γνωρίζετε ότι ο νόμος θέλει να υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη μαρτυρία με πραγματικά γεγονότα».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για κανιβαλισμό των θεσμών, για καταρράκωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Έτσι η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να κάψει την διαλεύκανση ενός σκανδάλου, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την αρένα της διαπόμπευσης των πολιτικών της αντιπάλων». «Το σκάνδαλο που θα εξετάσουμε στην προανακριτική είναι το σκάνδαλο που έχει πολιτικό κέντρο. Και αυτό το πολιτικό κέντρο είναι το Μέγαρο Μαξίμου, εκτελεστικούς βραχίονες υπουργούς και ολίγιστους δικαστές» σημείωσε.
Τέλος ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι «η λάσπη που κατασκεύασε η κυβέρνηση για τους αντιπάλους της θα την καταπλακώσει, ο χρόνος της τελειώνει και αυτή η προανακριτική έχει γυρίσει οριστικά την κλεψύδρα ανάποδα». «Θα αποκαλύψουμε τη σκευωρία και τους τους σκευωρούς. Θα ξεσκεπάσουμε τις υπόγειες διαδρομές του βρώμικου '18 και για αυτό και μόνο μπορούμε να συζητήσουμε για προκαταρκτική πραγματική με ανακριτικές αρμοδιότητες για να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση, αυτήν τη σκευωρία» επισήμανε.
Υποκρισία καταγγέλλει η Χρυσή Αυγή
Για υποκρισία κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. «Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε συσταθεί προανακριτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, για λεφτά του λαού που εξαφανίστηκαν και για μίζες. Η επιτροπή αυτή ήταν αστεία. Το ζήτημα ήταν σοβαρό και έφτανε έως τον Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με έγγραφα που είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτό που έλεγε τότε η Χρυσή Αυγή» είπε ο Γιάννης Λαγός και σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει έγκυρες πληροφορίες και ότι υπάρχει βίντεο και μαγνητοσκοπημένο υλικό, συνέχισε: «Είπαν όλοι ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis. Όσοι ήταν υπουργοί τότε, δεν έχουν σχέση; Ακόμη κι αν δεν τα έχουν πάρει, δεν είναι παντελώς ανίκανοι; Σήμερα πάνε να αθωωθούν λόγω βλακείας. Ξέρουν τα πάντα, αλλά δεν ξέρουν τίποτα για το πάρτι που γινόταν στα υπουργεία τους; Εμείς δεχόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δεν γίνεται να μην ευθύνεται κανείς».
Ο βουλευτής της ΧΑ είπε ακόμη: «Ακούμε για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Εμείς δεν λέμε άλλα τώρα και άλλα τότε. Αλλά κάτι έχουν να φοβηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος κάηκε με το αυτοκίνητό του. Ο Ν.Τσ. πήγε να αυτοκτονήσει, άλλοι δύο μάρτυρες δέχονται απειλές και έχουν καεί τα αυτοκίνητά τους».
«Έωλο το κατηγορητήριο» δηλώνει η Ένωση Κεντρώων
Πηγή: (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
«Αν επιθυμείτε διαφάνεια φτιάξτε ένα διαφανές σύστημα. Κλείστε τα παραθυράκια. Δεν γίνεται να διατηρείτε την πολυνομία, τα ρουσφέτια και το κομματικό κράτος» είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να περιορίσει τη δημοσιότητα των συνομιλιών για το Σκοπιανό, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητη να επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν κατάφερε να κάνει κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα: να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας, την ιστορία και τον πολιτισμό της».
Ο βουλευτής κατήγγειλε, επίσης, ότι επιχειρείται να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου από τους Τούρκους, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τους πλειστηριασμούς και την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου. «Στον αποπροσανατολισμό είστε μέντορες. Είστε μάγοι που βγάζουν άσους από τα μανίκα» είπε ο Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε: «Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει διαπραχθεί σκάνδαλο πολλαπλάσιο από τη Novartis που είναι το σκάνδαλο Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και που μας κόστισε όσο όλα τα μνημόνια μαζί».
Ο βουλευτής είπε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση επιτροπής πάσχει σε πολλά σημεία, αφού οι κατηγορίες δεν δείχνουν τεκμηριωμένες και μάρτυρες φέρονται να προχωρούν σε εκτίμηση μίζας κατά προσέγγιση αναλόγως του ύψους της παραγγελίας. «Τέτοιες πρακτικές αποτελούν ξεπεσμό των δημοκρατικών αρχών. Ή θα δεθεί περισσότερο το κατηγορητήριο με επιστημονικό τεκμηριωμένο τρόπο, ή θα παραδεχθούμε ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της κοινής γνώμης» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων σημειώνοντας ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι καφενειακού τύπου.
«Είμαστε υπέρ να έρθουν όλα στο φως, αλλά με σωστό τρόπο και με επικοινωνιακά τερτίπια. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική με τις δέκα κάλπες και το μόνο που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι θα συσταθεί, ή όχι, επιτροπή. Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως επειδή θεωρούμε έωλο το κατηγορητήριο, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τη στάση που θα τηρήσουμε» κατέληξε ο Μάριος Γεωργιάδης.
Καραθανασόπουλος: Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι αυτές τις ημέρες επιχειρείται αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο αλλά και από την 4η αξιολόγηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι αυτή η συζήτηση φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρατηγική σύγκλιση σε όλες τις κεντρικές επιλογές. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανελέητη διαπάλη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ από την άλλη με λεία τη διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση, θα συνεχίσει να ξεσκεπάσει τις πραγματικές αιτίες της διαπλοκής και να αποκαλύπτει να νόμιμα και παράνομα σκάνδαλα.
«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η τεράστια συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «πάντα τα μονοπωλιακά συγκροτήματα είναι έτοιμα να διαφθείρουν για να γιγαντώνουν τα κέρδη τους» εκτιμώντας ότι το δίπολο που θα παιχθεί στην επιτροπή θα είναι από τη μία η διαπλοκή και το σκάνδαλο και από την άλλη η σκευωρία για να συσκοτισθεί η στρατηγική τους σύγκλιση.
«Οι πρακτικές της NOVARTIS είναι πρακτικές που ακολουθούν όλες οι πολυεθνικές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. H Siemens, το σκάνδαλο Volkswagen, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν αποτέλεσμα του ίδιου ανταγωνισμού. Αντικειμενική βάση της διαφθοράς είναι ο πόλεμος των πολυεθνικών, στην περίπτωση της NOVARTIS είναι ανταγωνισμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα στα πρότυπα και γενόσημα φάρμακα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Κανείς είναι υπεράνω εξουσίας. Όλοι πρέπει να ελεγχθούν. To τεράστιο σκάνδαλο όμως είναι ότι πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο, είναι οι συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετείτε. Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα διότι η υγεία έχει αφεθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι βάση των σκανδάλων είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι ο σφοδρός και ανελέητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις πολυεθνικές για τα μερίδια της αγοράς, και της αγοράς του φαρμάκου.
Μαντάς: Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα
«Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που περιγράφει τις διαδικασίες. Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.
«Όλα τα άλλα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια» είπε ο Χρήστος Μαντάς και ζήτησε η διαδικασία να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. «Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της πρότασης για την ειδική επιτροπή και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Οι πρωινοί διαξιφισμοί για την διαδικασία
Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ωστόσο, αυτό πυροδότησε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Νίκο Δένδια να ζητά να αποφασίσει η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Δένδιας: Θλιβερή διαδικασία η σημερινή
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
Βούτσης: Δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση
“Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών", είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας.
"Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι", είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Παρασκευόπουλος: Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές
Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
Για πρόταση συγκάλυψης έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης
«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
ΚΚΕ: Η υπόθεση να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
Χρυσή Αυγή: «Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι συμπαγής στην ψηφοφορία και γι΄αυτό ζητάει μια κάλπη»
«Εσείς σήμερα δεν παραβιάζετε τη νομική επιστήμη, αλλά την κοινή λογική και βιάζετε την πολιτική μνήμη γιατί τον Ιανουάριο του 2013 (σ.σ. υπόθεση της Χρυσής Αυγής) η μεν ΝΔ συνηγορούσε υπέρ των πολλών καλπών και έγιναν ομηρικές μάχες και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μια κάλπη. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Η ΝΔ επειδή έχει σοβαρό πρόβλημα να προσέλθει συντεταγμένη και συμπαγής στην ψηφοφορία, ομιλεί για μια κάλπη. Η ψηφοφορία και η συζήτηση πρέπει να γίνει κανονικά» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε ότι με το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων η ΝΔ έσκαψε λάκκο και έπεσε σήμερα η ίδια μέσα.
ΑΝΕΛ: Πρέπει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά
Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.
Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες
«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη
«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της».
«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανακριτική για όλους και για όλα
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».
Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.
Απορρίφθηκε το αίτημα για μία κάλπη
Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Πηγή:(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.
Μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια τ
Η διαδικασία
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια και μόνο συνεδρίαση.
Θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι, με τους ομιλητές να έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά. Ο πρώτος κύκλος θα έχει εννιά ομιλητές στους οποίους περιλαμβάνονται οι οκτώ εισηγητές των κομμάτων κι ένας ανεξάρτητος και ο δεύτερος κύκλος με δεκαέξι ομιλητές - 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ, 6 από τα υπόλοιπα κόμματα και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά «γιατί θα τελειώσει η διαδικασία στις 3-4 τα ξημερώματα».
Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα ομιλίας 20 λεπτά, ενώ έχουν δικαίωμα τοποθέτησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων από 12 λεπτά, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Οι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν από 20 λεπτά για τις ομιλίες τους και οι υπόλοιποι αρχηγοί από 15 λεπτά.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μυστική ονομαστική ψηφοφορία.
Για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή θα πρέπει να υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση την κυβερνητική πρόταση.
Προθεσμία ενός μηνός
Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου