Ευνοεί το σκάνδαλο Novartis τον Τσίπρα;
Αναλυτικό άρθρο για το σκάνδαλο Novartis δημοσιεύεται στη ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους» και επισημαίνει ότι αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Το περιοδικό παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρεται στη μυστική ψηφοφορία για την προανακριτική που θα γίνει στη βουλή και επισημαίνει: «Σε πολυάριθμες συζητήσεις, γιατροί και ειδικοί δήλωσαν προς το Spiegel ότι οι παράνομες πρακτικές είναι εδώ και χρόνια ο κανόνας στη φαρμακοβιομηχανία. Με δωροδοκίες δίνονταν κίνητρα για τους γιατρούς να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα. Οι πληρωμές γίνονταν με διάφορους τρόπους, από μετρητά σε φακελάκια μέχρι πληρωμένες διακοπές ή άλλα δώρα.
Για χρόνια οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξάνονταν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Από 1,4% του ΑΕΠ το 2000 έφτασαν το 2,1% εν έτει 2010, δηλαδή το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν εκείνη τη χρονιά που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Η μείωση αυτών των τρομερών δαπανών ήταν μια από τις συμφωνίες κλειδί του πακέτου διάσωσης. Το 2015 οι φαρμακευτικές δαπάνες περιορίστηκαν και πάλι στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν στο διάστημα 2010-2015 η Ελλάδα είχε τηρήσει αυτή την αναλογία δαπανών προς το ΑΕΠ της, εκτιμάται ότι η χώρα θα είχε εξοικονομήσει 19,7 δις €».
Τέλος, σχολιάζοντας τις πολιτικές προεκτάσεις ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι το ζήτημα είναι πολιτικά σημαντικό για τον Τσίπρα. Το 2015 εξελέγη ως υπέρμαχος της διαφάνειας και μεταρρυθμιστής του διεφθαρμένου συστήματος. Πλέον όμως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται των συντηρητικών (Νέα Δημοκρατία). Το σκάνδαλο Novartis θα μπορούσε να φέρει για τον πρωθυπουργό την πολιτική ανατροπή ειδικά εάν κηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμούν παρατηρητές».
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους»
Το γεφύρι του… Μονάχου
Στη διαμάχη του ελληνικού κράτους με την πόλη του Μονάχου για την ανέγερση ενός ελληνικού σχολείου στη βαυαρική πρωτεύουσα αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung: «Το 2001 το ελληνικό κράτος είχε αγοράσει το οικόπεδο και δεσμεύτηκε να χτίσει το κτίριο μέχρι το 2012. Επειδή δεν συνέβη τίποτα μέχρι τότε, το 2013 η πόλη αξίωσε δικαστικά να της επιστραφεί το οικόπεδο. Ενώ η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις οικοδομικές εργασίες. Το 2015 επετεύχθη ένας συμβιβασμός και η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει μέρος των εργασιών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Όταν έληξε και αυτή η προθεσμία, η πόλη ξαναέγραψε την έκταση στο όνομά της».
Το άρθρο δημοσιεύεται με αφορμή τη νέα πρόταση του δημάρχου της πόλης Ντίτερ Ράιτερ να γκρεμιστούν τα θεμέλια του ελληνικού σχολείου και να μοιραστεί η έκταση 17.300 τ.μ. στην ελληνική κυβέρνηση και στην πόλη του Μονάχου, ώστε η τελευταία να επεκτείνει τους χώρους του σχολείου που υπάρχει ήδη εκεί.
Η εφημερίδα σχολιάζει την πρωτοβουλία του δημάρχου ως εξής: «Επανειλημμένως ο Ράιτερ έχει δείξει ότι δεν θέλει να λύσει το ζήτημα στα δικαστήρια, αλλά πιο πρακτικά. Ως προς αυτό πιέζουν και ανώτερα πολιτικά στελέχη. Έτσι στο έγγραφο προς το δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας προσέγγισαν τον δήμαρχο ‘με την παράκληση να δρομολογήσει ει δυνατόν μια συναινετική λύση'. Εκτιμάται ότι σε μια δικαστική διαμάχη η Ελλάδα θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας. Για την περιοχή Μπεργκ αμ Λάιμ (σ.σ. όπου βρίσκεται το επίμαχο οικόπεδο) αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να ανεχτεί για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες το ερείπιο στην περιοχή».
Αλεξάνδρα Κοσμά
Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου