Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Τσίπρας προς Στάινμαϊερ: Να μην ξεχάσουμε τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν


Συνάντηση Tσίπρα με τον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Τσίπρας προς Στάινμαϊερ: Να μην ξεχάσουμε τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Δεν πρέπει να «κρύψουμε κάτω από το χαλί» τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν, είπε απευθυνόμενος στον Στάινμαϊερ ο Τσίπρας, ζητώντας λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. «Συγγνώμη» από τον Γερμανό πρόεδρο, «δεν παραβλέπουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει», σημείωσε.
Για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις μίλησαν, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει εντούτοις ότι δεν «πρέπει να ξεχάσουμε τις όποιες διαφορές από το μακρινό παρελθόν».
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο momentum της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου, σημείωσε ότι «μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις». Να αφήσουμε πίσω, όπως είπε, τις δύσκολες στιγμές, αλλά και «εκατέρωθεν στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας». Ωστόσο, τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε όποιες διαφορές έχουμε από το μακρινό παρελθόν» και υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε σκληρά» για μια από κοινού μία λύση με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, βρισκόμαστε στο σημείο που θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων», σημείωσε ο Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ενώ όσον αφορά στο παρελθόν, ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει». 
Αναφέρθηκε, άλλωστε, και στο γεγονός ότι επισκέφθηκε το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι, «ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπως είπε, «όπου έγιναν φρικαλεώδη εγκλήματα». «Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε τους νεκρούς, αλλά κυρίως να ζητήσουμε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες αυτές», είπε χαρακτηριστικά. «Ανεξαρτήτως των νομικών θέσεων που έχουμε, θεωρούμε υποχρέωσή μας να πράξουμε κάτι σαν αντιστάθμισμα», προσέθεσε. 
Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, εξέφρασε τον σεβασμό του τόσο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον ελληνικό λαό. «Γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος» που ακολούθησε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις. «Ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς προσωπικά, για την πολιτική ευθύνη που αναλάβατε», είπε, εκφράζοντας τον σεβασμό του προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανέφερε, πήρε το τιμόνι και οδήγησε την Ελλάδα σε τροχιά εξόδου από τα μνημόνια. 
Οι δυο τους αναφέρθηκαν και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για ένα γενναίο βήμα, ένα μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο χώρες που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και που συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Στάινμαϊερ εκδήλωσε τον σεβασμό του για τις προσπάθειες που κεταβλήθησαν για να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ, ενώ κάνοντας μνεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, εξέφρασε την ελπίδα «οι μεγάλες προσπάθειες να μην είναι μάταιες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ρωσία-Θωρακίζει το Ιράν ενάντια στο Ισραήλ-Στέλνει S 400-Su 35, τους… σιδερένιους-δράκους των αιθέρων

  Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει στο Ιράν το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-400 και μία μοίρα Sukhoi 35  Η στρατη...