Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ναι» υπό όρους από την αντιπολίτευση για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Ναι» υπό όρους από την αντιπολίτευση για τη συνταγματική αναθεώρηση

mitsotakis-koutsoumpas.jpg

Κυριάκος Μητσοτάκης - Δημήτρης Κουτσούμπας Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ αντέδρασαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (εκτός της Χρυσής Αυγής) καλώντας τους «να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας».
Η Νέα Δημοκρατία στη σχετική της ανακοίνωση, αρχικά έριξε βολές κατά της κυβέρνησης («... ο κ. Τσίπρας... θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις»), ενώ στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη μίας τολμηρής αλλαγής:
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή. Μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας.
Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και υπογράμμισε ότι το κόμμα θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις.
Όπως τόνισε, το παραπάνω «επιδιώκεται και με την αντιδραστικοποίηση διατάξεων (όπως είναι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας), αλλά και με κάποια ημίμετρα αντί για κατοχύρωση υπερώριμων αιτημάτων, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Επίσης, με ψευδεπίγραφα συνθήματα “περί ενίσχυσης της δημοκρατίας” υποκρύπτεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί ο διπολικός καβγάς με τη ΝΔ, στη βάση του κάλπικου διλήμματος “πρόοδος – συντήρηση”, τη στιγμή που ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα».
«Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν αυτή που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, μετατρέποντας σε ένα βράδυ το λαϊκό ΟΧΙ σε ΝΑΙ και υλοποίησε ένα σωρό αντιλαϊκών μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Όπως επίσης ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε διάταξη η οποία βάζει μεγάλα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία;», ρώτησε το ΚΚΕ, για να καταλήξει στην ανακοίνωση ως εξής:
Αποδεικνύεται ότι η όποια αναγνώριση κάποιων δικαιωμάτων στο Σύνταγμα έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα και συνοδεύεται με ρήτρες, προϋποθέσεις, νόμους, που τα καταστρατηγούν στην πράξη. Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Τις 7 σημαντικότερες προτάσεις του για το νέο Σύνταγμα κατέθεσε ήδη το Ποτάμι, οι οποίες είναι οι παρακάτω:
1. Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.
2. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.
3. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.
4. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης.
5. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.
6. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.
7. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Όπως τόνισαν από το Ποτάμι, «θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς».
Ο Βασίλης Λεβέντης EUROKINISSI
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της μετακίνησης των βουλευτών, για να αναφερθεί στη συνέχεια, στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης:
Το πολιτικό μας σύστημα διαγράφει παρακμιακή καμπύλη μετά και τις τελευταίες μεταγραφές βουλευτών από κόμμα σε κόμμα. Πρέπει οι βουλευτές που φεύγουν ή διαφωνούν να παραδίδουν την έδρα. Διαφορετικά το να βελτιώνεις άλλα ζητήματα και ο δημόσιος βίος να μαστίζεται κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και συζήτηση για αναθεώρηση επί ήσσονος σημασίας ζητημάτων θα αποτελέσει αυταπάτη.
«Όταν αλλάζεις το Σύνταγμα πρέπει να χτυπάς τις παθογένειες του δημόσιου βίου», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και συμπλήρωσε ότι «όταν το κράτος κάνει προμήθειες και μεγάλα δημόσια έργα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός λειτουργός στις επιτροπές που θα βγαίνει μετά από κλήρωση από το σώμα εισαγγελέων εφετών. Διαφορετικά η διαφθορά θα συνεχιστεί».
ΠΗΓΗ ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...