Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Σε καραντίνα το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας λόγω κορονοϊού

Σε καραντίνα το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας λόγω κορονοϊού

Σε καραντίνα το 1/4 του πληθυσμού της Ιταλίας λόγω κορονοϊού


«Κόκκινη ζώνη» η μισή Ιταλία λόγω της εξάπλωσης του Covid-19. Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, πάνω από 102.000 παγκοσμίως.
  • Σε καραντίνα η Λομβαρδία και άλλες 11 επαρχίες της Ιταλίας, στις οποίες μένουν περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Πάπας ματαίωσε την λειτουργία στο Βατικανό
  • Δεύτερο κρούσμα μεταξύ των βουλευτών στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση- αύξηση και εκεί των νεκρών.
  • Αυξημένα κατά 100- σε μια ημέρα- τα κρούσματα στη Γερμανία. Ακόμα 46 επιβεβαιώθηκαν στη Βρετανία. Μέτρα και στη Σλοβενία.
  • Στην Ελλάδα συνολικά 66 είναι τα κρούσματα από τα οποία 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. 
  • Αύξηση νεκρών στις ΗΠΑ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σαν Φρανσίσκο, άδεια να ελλιμενιστεί πήρε το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess όπου βρίσκονται παγιδευμένοι -άρρωστοι και μη- επιβάτες.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει να φορτωθούν έξτρα δαπάνες στον προϋπολογισμό.

Πρώτα κρούσματα σε ακόμα 7 χώρες 

Η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Καμπότζη, η Μάλτα, η Μολδαβία, η Παραγουάη και οι Μαλβίδες ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα.

Πάνω από 102.000 κρούσματα σε 95 χώρες

Περισσότερα από 102.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει και πάνω από 3.500 έχουν χάσει τη ζωή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει χθες ραγδαία άνοδο, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα εκτός Κίνας έχουν ξεπεράσει τα 20.000.
Συνολικά 21.114 κρούσματα του Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε 94 χώρες εκτός Κίνας, μια αύξηση 3.633 κρουσμάτων από την Παρασκευή, σύμφωνα με την καθημερινή αναφορά του ΠΟΥ. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες.

Κλειστά σινεμά, θέατρα και μουσεία σε όλη την ιταλική επικράτεια

Σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια θα κλείσουν τα μουσεία, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και άλλες αίθουσες θεαμάτων και διασκέδασης, όπως παμπ, αίθουσες παιγνιδιών, σχολές χορού και ντισκοτέκ, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, διευκρινίζεται στο κείμενο. Τα χωρίς προηγούμενο μέτρα προστίθενται στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο.

Έκτακτης ανάγκης στην Νέας Υόρκης μετά τα 21 νέα κρούσματα

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέβαλε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας, που συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας σήμερα τουλάχιστον 20 νέα κρούσματα.
«Έχουμε 21 νέα κρούσματα, με ένα σύνολο 76 για την πολιτεία», ανακοίνωσε ο Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου στο Όλμπανι, προσθέτοντας ότι δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «επιτρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αγοράς (εξοπλισμού) και προσλήψεων, κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα», εξήγησε, τονίζοντας ότι το κόστος της καταπολέμησης του Covid-19 «πιθανόν» να φθάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για την πολιτεία.
«Στο εξής κάνουμε τεστ για τον κοροναϊό 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο Κουόμο. «Θέλουμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να τα θέσουμε σε απομόνωση». «Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνουμε. Απομονώνουμε τους ανθρώπους και επιβραδύνουμε την εξάπλωση», πρόσθεσε.
Η πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό (57) συνδέονται με μια ορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα στη Νιού Ροσέλ, εστία της λοίμωξης στην κομητεία Ουέστσεστερ. 

Νόσησε Αμερικανός πεζοναύτης στην Ουάσινγκτον

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από ένα επαγγελματικό του ταξίδι στο εξωτερικό, εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, στο τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στους κόλπους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και το πρώτο από αυτά στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Τα άλλα δύο κρούσματα είναι ένας Αμερικανός ναύτης στην Ιταλία και ένας Αμερικανός στρατιώτης στην Νότια Κορέα. Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως το νέο κρούσμα πεζοναύτης είναι άνδρας και τα μέλη της οικογένειάς του έχουν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.  
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε ότι η βάση του πεζοναύτη ήταν στο Φορτ Μπελβουάρ στη Βιρτζίνια και πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της περιοχής. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκαν σχετικά.

Άδεια στο Grand Princess να ελλιμενιστεί παρά τη δήλωση Τραμπ

Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Grand Princess, που βρισκόταν ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο και επί του οποίου έχουν εντοπιστεί 21 κρούσματα, έλαβε άδεια να ελλιμενισθεί στο Όκλαντ, στη βόρεια Καλιφόρνια, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
«Θα είμαστε στο Όκλαντ» την Κυριακή, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μια επιβάτιδα, η Κάρολιν Ράιτ, ενώ η εφημερίδα Mercury News του Σαν Χοσέ ανέφερε πως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε τελικά την άδεια για την αποβίβαση των 3.533 επιβατών και μελών του πληρώματος.
Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι θα προτιμούσε οι επιβάτες στο Grand Princess να παραμείνουν στο πλοίο. Ωστόσο σημείωσε πως θα αφήσει άλλους να πάρουν τη σχετική απόφαση.
«Θα προτιμούσα να παρέμεναν στο πλοίο, προσωπικά, αλλά κατανοώ απόλυτα αν θέλουν να τους αποβιβάσουν», τόνισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μετά από επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα.

Κατά 100 αυξήθηκαν τα κρούσματα σε Γαλλία και Βρετανία

Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Βρετανία τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 103 και 100, αντίστοιχα, μέσα σε μία μόλις μέρα, αυξάνοντας τους σχετικούς αριθμούς σε 949 και 209.

Δεύτερο κρούσμα μεταξύ των βουλευτών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης


Μία γυναίκα, μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ εξετάζονται ακόμα πέντε βουλευτές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην οποία δεν κατονομάζεται οι ασθενείς.
Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι κατέληξαν αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 11. 

Ο Πάπας ματαίωσε την λειτουργία στο Βατικανό

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις δημόσιες εμφανίσεις και τις δημόσιες τελετές στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών.  
Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο ποντίφας δεν πρόκειται να απευθυνθεί στο πλήθος από το παράθυρο που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, καθώς η λειτουργία ματαιώνεται. Αυτό έχει συμβεί μόλις λίγες φορές τα τελευταία 66 χρόνια.

Σε καραντίνα πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι

Στην Ιταλία, επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 και οι νεκροί έφτασαν τους 233, ενώ περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, σύμφωνα με το παρακάτω μέτρο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
Οι είσοδοι και οι έξοδοι από μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Ιταλία, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, υπόκεινται πλέον σε πολλούς περιορισμούς, σύμφωνα με το διάταγμα.

«Κομμένη» στα δύο η Ιταλία

Επεκτείνοντας της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά η κυβέρνηση της Ρώμας κήρυξε χθες σε καραντίνα όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο. Σε απομόνωση έως τις 3 Απριλίου τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, Άστι και Αλεσάντρια.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά την απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα, ενώ τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...