Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Κλυδωνισμοί στις οικονομίες και έκτακτα μέτρα

Κορονοϊός: Κλυδωνισμοί στις οικονομίες και έκτακτα μέτρα



Με το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας να βρίσκεται σε καραντίνα ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ». Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 110.000 και οι νεκροί τους 3.800. Στα 73 του κρούσματα στην Ελλάδα.
► Εξεγέρσεις ξέσπασαν χθες σε τέσσερις φυλακές στην Ιταλία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται οι επισκέψεις των συγγενών των κρατουμένων στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
► Στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κορονοϊού εγχωρίως, για δεύτερη συναπτή ημέρα.
► Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. 
► Αναταράξεις (και) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Φόβοι για παγκόσμια ύφεση. Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
► Μέτρα στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσε η Γερμανία.
► Το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων προς τους πολίτες εξετάζει η Αυστραλία.

Ακόμα 43 νεκροί στο Ιράν 

Σε 237 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν, αφού κατέληξαν ακόμα 43 άνθρωποι κατέληξαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 7.161.

Τη ματαίωση συνόδου εξετάσει το Ευρωκοινοβούλιο 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει επειγόντως σήμερα το μεσημέρι αν θα ματαιώσει εξ ολοκλήρου την Ολομέλεια του Σώματος, που είναι προγραμματισμένη γι'αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, ή θα συνεδριάσει με μειωμένη ατζέντα. «Τα μη βασικά θέματα στην ατζέντα θα μειωθούν στο ελάχιστο», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το Ευρωκοινοβούλιο επρόκειτο να συνέλθει στη γαλλική πόλη αλλά πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε οι ευρωβουλευτές να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθούν αχρείαστα ταξίδια.
ID 32286047 © Gunold | Dreamstime.com

Κρούσμα στη Μυτιλήνη

Επιβεβαιώνεται το κρούσμα κορονοϊού σε γυναίκα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον ΕΟΔΥ το μεσημέρι.

Τα πρώτα κρούσματα στην Αλβανία

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε επίσημα τα δύο πρώτα κρούσματα με κοροναϊό στη χώρα. Πρόκειται για έναν πατέρα και τον γιο του, ηλικίας 54 και 26 χρόνων, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί πριν από λίγες μέρες τη Φλωρεντία στην Ιταλία και επέστρεψαν οδικώς στην Αλβανία. Παρουσιάστηκαν μόνοι τους στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Moody's
© Photonsk | Dreamstime.com
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι ο κορονοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Στα τάρταρα τα χρηματιστήρια

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Αναταράξεις προκαλεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο πανευρωπαϊκός STOXX-600 άνοιξε με με πτώση πάνω από 6% την ίδια ώρα που οι τιμές του πετρελαίου κατρακυλούσαν φουντώνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.Μεγάλη βουτιά (8%) κατέγραφε και ο FTSE 100 του Λονδίνου, σημαντικές απώλειες ο DAX της Φρανκφούρτης και ο CAC-40 του Παρισιού, ενώ ηπιότερες οι απώλειες καταγράφονται για τον FTSE MIB του Μιλάνου. Μεγάλη πτώση που ξεπερνά το 8% καταγράφει (11.30 π.μ.) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μπόρις Τζόνσον
AP Photo/Alberto Pezzali
Έκτακτη σύνοδο υπό τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, συγκαλεί η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εξετασθεί αν θα υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Αυξάνονται τα κρούσματα στη Γερμανία

AP Photo/Martin Meissner
Σε 210 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν σήμερα στη Γερμανία, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 1.112 από 902 που ήταν χθες Κυριακή, σύμφωνα με το ίδιο.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, 484, εντοπίζεται στην δυτική περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

Συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. «Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μαζική θεραπεία σοκ. Για να εξέλθουμε απ' αυτή την κατάσταση επείγουσας ανάγκης, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα μέτρα ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την οικονομία να αντισταθεί στη χειρότερη εκδήλωση της ασθένειας στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον τωρινό στόχο του 2,2%.

Στη Γερμανία

Και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πακέτο μέτρων με σκοπό να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Τα βασικά οικονομικά μέτρα αφορούν τη διευκόλυνση προς εταιρείες σε δυσκολία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ως προς το μέτρο της αργίας των υπαλλήλων ή της μείωσης των ωραρίων, οι εταιρείες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του δημοσίου θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων τους από το προσωρινό πρόβλημα που πλήττει την παραγωγή τους. Στην περίπτωση κρουσμάτων του κοροναϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 10%.
Σε ό,τι αφορά το κονδύλι των πρόσθετων επενδύσεων, προβλέπεται για την περίοδο 2021-2024 στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.

AP Photo
Χωρισμένη στα δύο η Ιταλία που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στον κόσμο, μετά την Κίνα,  με εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα και δραματική αύξηση των νεκρών στο τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 7.375 και οι νεκροί τους 366.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αποφυλάκιση Νίκου Μιχαλολιάκου: "Δεν ήταν υποχρεωμένοι οι δικαστές να τον αποφυλακίσουν" αναφέρουν οι δικηγόροι των δολοφονηθέντων Αιγυπτίων αλιεργατών

  ΕΛΛΑΔΑ  / Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, 19:13:37 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  "Η ευθύνη για την αποφυλάκιση, ανήκει στους δικαστές που έλαβαν την απόφ...