Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

«Λουκέτο» σε όλη η Ιταλία εν μέσω οικονομικών τριγμών

«Λουκέτο» σε όλη η Ιταλία εν μέσω οικονομικών τριγμών

«Λουκέτο» σε όλη η Ιταλία εν μέσω οικονομικών τριγμών


Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν 114.450.
  • «Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία μετά το προεδρικό διάταγμα του πρωθυπουργού με το οποίο επί της ουσίας τίθενται σε απομόνωση τα 60 εκατομμύρια πολιτών της χώρας.
  • Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι της γειτονικής χώρας. Επιδρομή σε σούπερ μάρκετ Ρώμης και Νάπολης.
  • Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Γουχάν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης. 
  • Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν παγκοσμίως χθες τις μεγαλύτερες πτώσεις μετά την οικονομική κρίση του 2008.
  • Η εξάπλωση της επιδημίας έχει θορυβήσει και την Αμερική που εξετάζει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί τον αντίκτυπο.

Κλείνει για δύο μέρες το Deree College 

Τη λειτουργία του στις 10 και 11 Μαρτίου αναστέλλει το Deree στην Αγία Παρασκευή, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κολλέγιο στο λογαριασμό του στο Facebook.

Γερμανίδα τουρίστρια το πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα

Μια Γερμανίδα, που κάνει διακοπές στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, έχει προσβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που ανακοινώνεται στα κατεχόμενα. 
Στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβεβαιώθηκαν χθες τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ένας 25χρονος, ο οποίος είχε ταξιδεύσει στο Μιλάνο, και ένας 64χρονος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία.
«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου

Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα είναι χαρακτηριστικοί της κατάστασης: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

Επιδρομή σε σούπερ μάρκετ Ρώμης και Νάπολης

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν χθες βράδυ πολλοί Ιταλοί. Υπάλληλοι βρίσκονταν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ για να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.
Πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά φεύγουν πρώτα από τα ράφια, σαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε καταστηματάρχης στο πρακτορείο Ansa.
Χθες βράδυ η ιταλική κυβέρνηση ξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοιχτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

Πάνω από 4.000 νεκροί και 110.000 κρούσματα

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν 114.450. Δείτε εδώ τον παγκόσμιο χάρτη.

Στους 18 οι νεκροί από την κατάρρευση ξενοδοχείου στην Κίνα

Σε 18 νεκρούς αυξήθηκε ο τραγικός υπολογισμός της κατάρρευσης ξενοδοχείου, στο οποίο βρισκόντουσαν σε απομόνωση άνθρωποι που εκφράζονταν φόβοι ότι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, στην επαρχία Φουτζιάν της ανατολικής Κίνας το Σάββατο οπότε παγιδεύτηκαν 71 άνθρωποι. 
Σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα 12 αγνοούμενους. Χθες βράδυ διασώθηκαν ένα αγόρι 10 ετών και η μητέρα του, που ήταν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια για 52 ώρες.
Chinatopix Via AP

 «Υπερτιμημένη» απειλή για τον Μπολσονάρο

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει την απειλή που εγείρει ο νέος κορονοϊός και να σχετικοποιήσει τη μαύρη μέρα για τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο και στη χώρα του στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Φλόριντα.
Η πτώση των χρηματιστηρίων σε διεθνές επίπεδο χθες «οφειλόταν κυρίως στην τιμή του πετρελαίου, που υποχώρησε κατά 30%, και στο ζήτημα του κορονοϊού, επίσης», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας. «Πιστεύω ότι η καταστροφική δύναμη του ιού αυτού είναι υπερτιμημένη», πρόσθεσε.
Το χρηματιστήριο στο Σαν Πάουλου βίωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση του μέσα σε μια συνεδρίαση από το 1998 (–12,17%), ενώ η τιμή των τίτλων της Petrobras, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, υποχώρησε κατά σχεδόν 30% εν μέσω κλίματος πανικού λόγω του κραχ της τιμής του πετρελαίου και του αντίκτυπου της επιδημίας του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Γουχάν

Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα το πρωί στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη που μετατράπηκε στην εστία της επιδημίας, στην πρώτη του επίσκεψη αφότου ξέσπασε η κρίση, μεταδίδει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος θα δει κατοίκους, γιατρούς, ασθενείς και αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την «επιθεώρηση» των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας στην πρωτεύουσα της Χουμπέι, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ολόκληρη η επαρχία τέθηκε υπό αποκλεισμό ήδη από το πρώτο στάδιο της κρίσης.
Ju Peng/Xinhua via AP

Παράνοια σε άνοδο, αεροσκάφος σε κάθοδο

Μια μικρή ομάδα επιβατών θορυβημένων από τα φταρνίσματα και τον βήχα συνεπιβάτη τους, που τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως ήταν φορέας του νέου κορονοϊού, διαμαρτυρήθηκε τόσο έντονα που εντέλει οι χειριστές του αεροσκάφους αποφάσισαν να το προσγειώσουν εκτάκτως για να την αφήσει να κατέβει.
Η πτήση της United Airlines το απόγευμα της Κυριακής συνέδεε την κομητεία Ιγκλ του Κολοράντο με το Νούαρκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, διευκρίνισε η εταιρεία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αναγκάστηκε να κάνει απρογραμμάτιστο σταθμό στο Ντένβερ, όπου τρεις επιβάτες κατέβηκαν, πριν το αεροσκάφος συνεχίσει το δρομολόγιο.
Η εταιρεία διαβεβαίωσε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ότι δεν επρόκειτο «επ’ ουδενί για έκτακτο ιατρικό περιστατικό», αλλά για συμβάν που προκάλεσαν επιβάτες που φοβούνταν ότι θα μολύνονταν από συνεπιβάτη τους διότι φταρνιζόταν και έβηχε.
λικά ο επιβάτης είχε απλώς αλλεργία, δεν είχε πυρετό και του επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι. Τρεις άνθρωποι που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του προτίμησαν αντιθέτως να κατέβουν από το αεροσκάφος και να συνεχίσουν το ταξίδι με άλλα μέσα, ανέφερε η αστυνομία του Ντένβερ.

Πρώτο κρούσμα σε εργοστάσιο της Boeing

Η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε χθες ότι ένας από τους εργαζομένους σε εργοστάσιό της επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, κάτι που σηματοδοτεί το πρώτο γνωστό κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της.
Ο εργαζόμενος δουλεύει στο εργοστάσιο του Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στις ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση της Μπόινγκ συναρμολογούνται κυρίως τα εμπορικά αεροσκάφη 777 και 787.
Η Μπόινγκ εξήγησε ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους της που είχαν έλθει σε επαφή ή εργάζονταν μαζί με τον άνθρωπο που μολύνθηκε να τεθούν από μόνοι τους υπό περιορισμό και διαβεβαίωσε ακόμη ότι απολύμανε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κοινόχρηστους χώρους.
AP Photo/Elaine Thompson

Θα επιβιώσει ο ισχυρότερος

Η Αυστραλιανή Qantas μείωσε τις πτήσεις της κατά ένα τέταρτο λόγω της αντίστοιχης μείωσης της ζήτησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Αλαν Τζόις- του οποίου πέρσι οι αποδοχές έφτασαν τα 24 εκατομμύρια δολάρια- για το υπόλοιπο του χρόνου θα δουλεύει χωρίς αμοιβή, ενώ το προσωπικό υποχρεώνεται σε άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Τζόις  τόνισε ότι πρόκειται «για την επιβίωση του ισχυρότερου» στον αεροπορικό τομέα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και επέμεινε ότι η Qantas  μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Η μετοχή της Qantas έχασε περισσότερο από 6% της αξίας της με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Αυστραλία.Η Virgin Atlantic, από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι τα αεροπλάνα της προσγειώνονται και απογειώνονται σχεδόν άδεια, ενώ η βρετανική  Flybe που αντιμετωπίζει πολλών ειδών προβλήματα έχει ήδη μπει σε αναγκαστική διαχείριση.
Πτώση μεγαλύτερη του 12% κατέγραψε και η μετοχή της Boeing Co.
AP Photo/Rajanish Kakade

«Μαύρη Δευτέρα»

Γιατί τα χρηματιστήρια κατέγραψαν παγκοσμίως χθες τις μεγαλύτερες πτώσεις μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Μέτρα στήριξης της οικονομίας σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έχει θορυβήσει και την Αμερική που εξετάζει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί τον αντίκτυπο της επιδημίας στις αγορές. Χθες τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν εικόνα κατάρρευσης ενώ η κρίση έχει επηρεάσει και τις τιμές του πετρελαίου.

#ItaliaZonaRossa

Ανήσυχοι οι Ιταλοί μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, ενώ χρήστες του διαδικτύου και συγκεκριμένα του Twitter χρησιμοποιούν το χάσταγκ #ItaliaZonaRossa για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους. Ένας προτείνει να σκεφτούμε όσου έφυγαν από την «κόκκινη ζώνη» για να ξυπνήσουν στην «κόκκινη ζώνη».

«Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία

Διάταγμα με το οποίο επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα, που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία θα γίνει «προστατευόμενη ζώνη». 
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της Ρώμης ζήτησε από 60 εκατομμύρια πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άτυπο κατ' οίκον περιορισμό, ενώ απαγορεύονται και οι συγκεντρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...