Τέλη Απριλίου η κορύφωση του κορωνοϊού - «Μένουμε σπίτι» για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας - Ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες - Ο Ιερώνυμος δεν βάζει «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς
Photo: Intime
 Facebook Twitter Whatsapp
Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό
Αυστηρά μέτρα με στόχο να ανακοπεί η ταχεία μετάδοση του κορωνοϊού και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το εθνικό σύστημα υγείας που είναι ο μεγαλύτερος ασθενής, παίρνει συνεχώς η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, αναμένεται η κορύφωση της μετάδοσης προς τα τέλη Απριλίου. Η καμπάνια «μένουμε σπίτι» είναι πολύ κρίσιμη. Εάν ένα σημαντικό μέρος των πολιτών δεν ανταποκριθεί και αντιμετωπίσει τα μέτρα και την αποχή από την εργασία ως έκτακτες διακοπές συνεχίζοντας τις εξόδους, τότε δεν θα μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος. Το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία υης κυβέρνησης. Και θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί το ελληνικό είναι ήδη προβληματικό αλλά γιατί ακόμη και χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας δεν μπορούν να «σηκώσουν» μια πανδημία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε πρωί στις 9.30 καθιέρωσε σύσκεψη προκειμένου να ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια για όλες τις εξελίξεις, τον σχεδιασμό και τις ελλείψεις. Θέλει να είναι «πάνω από όλα» όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Περισσότερες προσλήψεις

Ηδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πρόσληψη περισσότερων από τους 2.000 γιατρούς και νοσηλευτές που ανακοινώθηκαν. Ο επιπλέον αριθμός θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν.
Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Γίνεται μαραθώνιος για τις ελλείψεις που παρατηρούνται αναφορικά με ιατρικά αναλώσιμα. Μία μετά την άλλες κλείνουν οι αγορές από τις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε εισαγωγές. Η Γερμανία απαγορεύει πλέον τις εξαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε αναπνευστήρες. Μάχη δίνεται στα φαρμακεία για αντισηπτικά, μάσκες και άλλα είδη προστασίας που συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι.

Διασπορά στην κοινότητα

Η διασπορά στην κοινότητα την οποία δείχνουν τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα του κορωνοιού σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης έξω από τα συνήθη χαρακτηριστικά, να ταξίδεψε κάποιος από χώρα με κρούσματα κλπ. Επομένως είναι θέμα χρόνου η ταχύτερη μετάδοση.
«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας» δήλωσε ο κ.Τσιόδρας.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Παρέμβαση έκανε σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του NEWPOST. Ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των πιστών που πηγαίνουν στην εκκλησία, είναι μεγάλος. Η πρόληψη εντάσσεται στην ανάγκη να αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Πολύ περισσότερο που είναι μέρες Πάσχα, είναι οι Χαιρετισμοί, η Μεγάλη Εβδομάδα, η Ανάσταση.
«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται» δήλωσε. «Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς» τόνισε στο ΑΠΕ.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.
Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.
Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.»
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται με το σάλιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μήνυμα του απευθύνθηκε και στην Εκκλησία.
«Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε. «Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο» συνέχισε.
«Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.»
«Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου» τόνισε. «Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανακοίνωσή του ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι «η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών».
Είχε προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ο οποίος παρότρυνε τους πιστούς να μην φιλούν ούτε τις εικόνες και τα χέρια των κληρικών αλλά να τους δείχνουν τον σεβασμό από μακριά.Newpost