Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός από απάτη έγινε έκτακτη ανάγκη για τον Τραμπ

Ο κορονοϊός από απάτη έγινε έκτακτη ανάγκη για τον Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Evan Vucci

Ο κορονοϊός από απάτη έγινε έκτακτη ανάγκη για τον Τραμπ


Ο φόβος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση ομοσπονδιακής βοήθειας και τοπικών πόρων ύψους 50 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μέχρι προχθές πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την κρίση του κορονοϊού «απάτη» και υποστήριζε ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση οι Δημοκρατικοί για να του ασκήσουν αντιπολίτευση.
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.268 ενώ οι νεκροί τους 41 και πάνω από 30 πολιτείες έχουν περιστατικά της επιδημίας.
Όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, η απόφαση αυτή ελήφθη ώστε να «απελευθερωθεί η πλήρης ισχύς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» ενώ κάλεσε τις πολιτείες να δημιουργήσουν Κέντρα Συντονισμού ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Πάντως, δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ανεπαρκή πραγματοποίηση εξετάσεων για κορονοϊό στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι έφταιγαν οι «παρωχημένοι κανονισμοί», που δεν ήταν σχεδιασμένοι για τέτοιου είδους επιδημίας
Τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν τα εξής:
  • Ο υπουργός Υγείας, Άλεξ Άζαρ, επιφορτίζεται με έκτακτα καθήκοντα και εξουσίες ώστε να χειριστεί τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα νοσοκομεία και τους γιατρούς την απαραίτητη «ευελιξία» για να φροντίσουν ασθενείς.
  • Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες να γίνονται εξετάσεις για τον κορονοϊό, που θα περιλαμβάνει κινητές μονάδες που θα κάνουν εξετάσεις, αλλά και μια πλατφόρμα στην οποία θα απευθύνονται όσοι χρειάζονται πληροφορίες και βοήθεια.
  • Μείωση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων που έχουν γίνει σε ομοσπονδιακά ιδρύματα, ώστε να μειωθεί η επίπτωση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, και την αγορά πετρελαίου από το κράτος, ώστε να αυξηθούν τα εθνικά αποθέματα και να στηριχθούν οι αγορές ενέργειας.
  • Υπάρχει ενδεχόμενο να προστεθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα των χωρών που θα επιβάλει απαγόρευση των ταξιδιών στις ΗΠΑ για τους πολίτες τους.
Βέβαια επέμεινε στις γνωστές απόψεις του για την επικινδυνότητα του κορονοϊού, με αρκετές παλινωδίες πάντως, υποστηρίζοντας τα εξής:
  • Η απειλή για τους νέους και υγιείς Αμερικανούς «παραμένει πολύ μικρή», αν και «οποιοσδήποτε μπορεί να είναι φορέας» και ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα «συνήθως δεν εξελίσσονται καλά»
  • Ο ίδιος δεν έχει συμπτώματα του κορονοϊού, αν και συναντήθηκε με Βραζιλιάνο αξιωματούχο που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Άλλωστε οι εξετάσεις του πρόεδρου Μπολσονάρο με τον οποίο πρόσφατα επίσης συναντήθηκε «ήταν αρνητικές».
  • Σε ερώτηση αν προτίθεται να κάνει ο ίδιος το τεστ, είπε ότι μπορεί να το κάνει, «όχι γιατί πρέπει» όμως. Επέμεινε ότι κανείς αξιωματούχος δεν θα υποβληθεί σε εξετάσεις αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα: «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Θα περάσουν όλα», είπε.
Η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήρθε έπειτα από μεγάλες πιέσεις να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την καθυστέρηση να λάβει μέτρα. Επίσης, τη Δευτέρα θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο των Δημοκρατικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι Δημοκρατικοί.
• Όλες οι εξελίξεις για την κρίση του κορονοϊού στο live blogging της efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...