Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια επιφυλακή, εκτός ελέγχου ο κορονοϊός

Παγκόσμια επιφυλακή, εκτός ελέγχου ο κορονοϊός

Παγκόσμια επιφυλακή, εκτός ελέγχου ο κορονοϊός


Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης. Μικρές νίκες μετρά η Κίνα όταν οι υπόλοιπες χώρες χάνουν τον έλεγχο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000 και τα κρούσματα τα 35.000. 
► Μετά την ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σήμερα σε ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών
► Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας
► Σοκάρουν οι αριθμοί στην Ιταλία: Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 10.000 και οι νεκροί τους 630
► Στο χάρτη με τις χώρες που πολίτες τους έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 μπήκε η Τουρκία.
► Οι 11 χώρες με τις περισσότερες λοιμώξεις
* Ο παγκόσμιος χάρτης της επιδημίας

Δ. Κουτσούμπας: Μέτρα που να διασφαλίζουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων

O γ.γ. του ΚΚΕ / Eurokonissi
«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης. Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα, που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των εργαζομένων» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Άδεια επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες-κλειδιά στην Γουχάν

Thepaper via AP
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες θα επαναλειτουργήσουν προοδευτικά στην Γουχάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα.
Υπηρεσίες και εταιρείες που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες που θεωρείται πως απαιτούνται για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι.
Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας, ενέργειας (αέριο, ηλεκτρισμός) και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, αγορές φρούτων, λαχανικών, κράτος). Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.
Άλλες εταιρείες θα αρχίσουν να λαμβάνουν άδειες επανέναρξης της λειτουργίας τους από την 21η Μαρτίου.

Πρώτος θάνατος στο Βέλγιο

Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό στη χώρα. Πρόκειται για έναν 90χρονο ασθενή.

Επιβράδυνση της μόλυνσης στη Νότια Κορέα

Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται στη Νότια Κορέα. Υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης ελπίζουν σε επιβράδυνση της μόλυνσης. Στη χώρα καταγράφηκαν χθες 242 νέα κρούσματα και έξι θανάτους.

© Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com
Άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η Βρετανία έγινε η τελευταία χώρα που μείωσε τα επιτόκια (στο 0,25%) σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η οικονομική ζημιά από την επιδημία του κορονοϊού.

Μέτρα στα δικαστήρια για τον κορωναϊό ζητάει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με επιστολές της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητάει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών, λόγω του κορωναϊού.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους

© Buddhilakshan4 | Dreamstime.com

  1. Ηπειρωτική Κίνα: 80.778 κρούσματα 3.158 θάνατοι
  2. Ιταλία: 10.149 κρούσματα, 631 θάνατοι
  3. Ιράν: 8.042 κρούσματα, 291 θάνατοι
  4. Νότια Κορέα: 7.755 πκρούσματα, 60 θάνατοι
  5. Γερμανία: 1.296 κρούσματα, 2 θάνατοι
  6. Ιαπωνία: 1.264 κρούσματα, 19 θάνατοι (περιλαμβάνει 696 περιπτώσεις που σχετίζονται με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess)
  7. Ισπανία: 1.204 κρούσματα, 28 θάνατοι
  8. Γαλλία: 1.116 κρούσματα, 30 θάνατοι
  9. Ηνωμένες Πολιτείες: 1.000 κρούσματα, 31 θάνατοι
  10. Ηνωμένο Βασίλειο: 382 κρούσματα, 6 θάνατοι
  11. Ολλανδία: 382 κρούσματα, 4 θάνατοι

Ανώτατο όριο 60 ατόμων στους αγωνιστικούς χώρους

Ύστερα από την έκδοση των ακόλουθων νομοθετημάτων:
  1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
  2. Κατά τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:
α) το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,
β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και
γ) όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.
Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)
► Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούλιο, επιμήκυνση της σχολικής χρονιάς, παράταση των εξεταστικών στα πανεπιστήμια, μείωση της διδακτικής ώρας και της εξεταστέας ύλης, είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που το μέτρο της προληπτικής αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ένεκα Covid-19, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, χρειαστεί να παραταθεί πέραν των 14 ημερών.
Η υπουργός Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο απώλειας της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς και διαβεβαίωσε  ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών, θα έχει ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί, με βάση τις οδηγίες και συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και λοιμωξιολόγων

© Scaliger | Dreamstime.com
Ολόκληρη η Ιταλία κηρύχθηκε από το βράδυ της Δευτέρας «προστατευμένη ζώνη», με την ιταλική κυβέρνηση να προχωρά σε δρακόντεια μέτρα αφού πια η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Ιταλία είναι 10.149 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631.

Στο χάρτη με τις χώρες που πολίτες τους έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 μπήκε η Τουρκία. Το πρώτο κρούσμα του ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...