Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

COVID-19: Η Ευρώπη στην καρδιά της κρίσης- 1.016 οι νεκροί στην Ιταλία

COVID-19: Η Ευρώπη στην καρδιά της κρίσης- 1.016 οι νεκροί στην Ιταλία
AP Photo

COVID-19: Η Ευρώπη στην καρδιά της κρίσης- 1.016 οι νεκροί στην Ιταλία


Με περισσότερα από 127.000 κρούσματα και τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 4.178 παγκοσμίως η εξάπλωση του κορονοϊού έχει σπείρει φόβο και ανησυχία σε όλο τον πλανήτη, με την Ευρώπη να βρίσκεται, πλέον στο κάδρο της κρίσης και την Ιταλία να βιώνει μια εθνική τραγωδία.
Προκλητικές ανακοινώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ε.Ε. έφεραν χάος στα χρηματιστήρια, ενώ και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι ενέτειναν τον πανικό.
Δείτε ΕΔΩ το live της ημέρας με όλες τις εξελίξεις παγκοσμίως.

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στην Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού έσπασε το φράγμα των 1.000 με τη χώρα να είναι εκείνη που έχει πληγή πιο πολύ, εκτός Κίνας.
Μόνο σήμερα ανακοινώθηκαν άλλοι 189 θάνατοι, ενώ τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 2.651.
Η ιταλική κυβέρνηση επέκτεινε τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, ενώ το Βατικανό αποφάσισε να κλείσουν και όλες οι εκκλησίες της Ρώμης, μέτρο πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη εποχή.
Μέχρι τώρα οι λειτουργίες, όπως οποιεσδήποτε άλλες συναθροίσεις είχαν ήδη απαγορευτεί και οι εκκλησίες παρέμεναν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν εκεί.
AP Photo

18 νέα κρούσματα και ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

Η ανησυχία αυξάνεται και στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα έφτασαν πλέον τα 117, ενώ, από τα ξημερώματα η Ελλάδα έχει και τον πρώτο νεκρό, καθώς ο 66χρονος που ήταν διασωληνωμένος στο Ρίο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα, όπως κλείσιμο δικαστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης, με όλους τους φορείς να απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία, αλλά και συμμόρφωση με τις έκτακτες συνθήκες.
AP Photo

Ο Τραμπ και το μπουρλότο 

Στο δικό του μήκος κύματος, πάντως, εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αιιφνιδιάζοντας τους πάντες αναστολή πτήσεων από ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και (σοβαρότατους) επικίνδυνους τριγμούς στις ήδη ανήσυχες διεθνείς αγορές.
Χαρακτηριστικό είναι πως όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν ιστορική πτώση, ενώ και ο Dow Jones έκλεισε με -9,99%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1987.
Από την γενική… βουτιά δεν γλίτωσε και η Αθήνα, με το χρηματιστήριο να κλείνει στο -10,61%.

Δεν βοήθησε η Λαγκάρντ

Στη σημερινή αναταραχή έβαλε το λιθαράκι της και η Κριστίν Λαγκάρντ, οι δηλώσεις της οποίας στάθηκαν αρκετές για να δημιουργήσουν περαιτέρω αναστάτωση.
AP Photo

Στον δρόμο της ανάκαμψης η Κίνα;

Σε αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται πως βρίσκεται, πλέον, η Κίνα με τις αρχές της χώρας να ανακοινώνουν πως έχει πλέον περάσει η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού.
Στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, καταγράφηκε χθες Τετάρτη μονοψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (8), για πρώτη φορά αφότου άρχισαν να ανακοινώνονται δεδομένα.
Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν χθες δεκαπέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός μειωμένος από τα 24 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.793.

Σημαντικότερες εξελίξεις και μέτρα σε άλλες χώρες

AP Photo
  • ΗΠΑ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Νέα Υόρκη, κλείνουν θεματικά πάρκα και επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές.
     
  • Γαλλία: Οι θάνατοι έφτασαν τους 61 και τα κρούσματα τα 2.9876. Ο Μακρόν μιλά για τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας εδώ και εκατό χρόνια
     
  • Τουρκία: Κλειστά για μία εβδομάδα θα παραμείνουν τα σχολεία στη γειτονική χώρα με το μέτρο να ξεκινά από τις 16 Μαρτίου, ενώ τα πανεπιστήμια θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τρεις εβδομάδες.
     
  • Ρωσία: Έξι νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
     
  • Βρετανία: Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 29% ή 590 άτομα και σε μια ημέρα. Στους 10 οι νεκροί. Μπόρις Τζόνσον: Θα έλθουν χειρότερα
     
  • Τσεχία: Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν εν μέρει τα σύνορα για να εμποδιστεί η είσοδος στη χώρα ατόμων από τις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες», ενώ απαγορεύει συναθροίσεις άνω των 30 ατόμων και επιβάλει περιορισμούς σε χώρους, όπως εστιατόρια, βιβλιοθήκες και γυμναστήρια.
     
  • Σερβία: Έκλεισαν 44 συνοριακά περάσματα στη χώρα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία
     
  • Ισπανία: Διπλασιάστηκαν οι νεκροί σε ένα 24ωρο. Σε καραντίνα όλη η ισπανική κυβέρνηση, αφότου η υπουργός Ισότητας των Φύλων, Ιρένε Μοντέρο, διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Η ίδια και ο σύντροφός της Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του Podemos, τέθηκαν σε καραντίνα.
     
  • Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για τις ΗΠΑ εξέδωσε η κυβέρνηση, συμβουλεύοντας τους πολίτες να ταξιδεύουν εκεί μόνο αν είναι «απαραίτητο». Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την απαγόρευση εισόδου των Ευρωπαίων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ. Οι Ολλανδοί που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παραμείνουν εκεί ή να φύγουν, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
     
  • Αίγυπτος: Δεκατρία νέα κρούσματα του Covid-13 ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι και μια 60χρονη γυναίκα η οποία υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.
     
  • Ιράν: Ένας κορυφαίος σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim. Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, που είναι και επικεφαλής του νοσοκομείου Μασίχ Ντανεσβαρί της Τεχεράνης, ήρθε σε επαφή με πολλούς ασθενείς τις τελευταίες εβδομάδες και έχει τεθεί σε καραντίνα.
     
  • Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται για έναν μήνα όλες οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη και την Κολομβία. Στη Βενεζουέλα δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον Μαδούρο. Την ίδια απόφαση, που όμως δεν αφορά την Κολομβία, έλαβε και η κυβέρνηση της Βολιβίας.
     
  • Βέλγιο: Απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.
     
  • Νορβηγία: Όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, απαγορεύτηκε να αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.
     
  • Πολωνία: Υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.
     
  • Σλοβακία: Απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους αλλοδαπούς από αύριο το πρωί. Εξαιρούνται οι Πολωνοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDdCVQ