Τρίτη 26 Μαΐου 2020

«Ναι μεν, αλλά» από τους εκπαιδευτικούς για το άνοιγμα των σχολείων: Οι αστερίσκοι


ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (515)
 0  0  0
Βρείτε μας
Θετικά φαίνεται να ανταποκρίνονται οι εκπαιδευτικοί στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά με σημαντικούς αστερίσκους. Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Μπορεί τα Δημοτικά σχολεία να ανοίγουν την 1η Ιουνίου, όμως μια σειρά ζητημάτων τίθενται επί τάπητος για τη νέα σχολική πραγματικότητα. Ήδη, η αρχή έχει γίνει με τους μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν επιστρέψει στις τάξεις από τις 11 Μαΐου, ενώ η Α' και Β' Λυκείου, καθώς και οι μαθητές του Γυμνασίου επέστρεψαν στα σχολεία στις 18 Μαΐου.
Ελλείψεις στο προσωπικό της καθαριότητας, διαπιστώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδας, ως το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει, καθότι, εν μέσω πανδημίας, η καθαριότητα είναι το βασικότερο που πρέπει να τηρείται.
«Θετικό το άνοιγμα, καθώς ο φυσικός χώρος των παιδιών πρέπει να είναι το σχολείο, ωστόσο, για να ανοίξουν σωστά τα σχολεία, πρέπει να ανοίξουν με όρους που θα διαφυλάξουν την υγιεινή και την ασφάλεια» τονίζει στο Sputnik ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
«Όλο το προσωπικό της πρωτοβάθμιας έχει μεταφερθεί στη δευτεροβάθμια. Τώρα, θα πρέπει να επιστρέψει στη δευτεροβάθμια. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν κενά και θα χρειαστούν προσλήψεις. Ακόμα και αν αύριο, όμως, επιστρέψει πίσω όλο το προσωπικό, δεν θα είναι επαρκές για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες».
Όπως επισημαίνει, η απολύμανση και ο καθαρισμός στα σχολεία θα πρέπει να γίνεται με πολύ υψηλότερες προδιαγραφές απ' ό,τι έως σήμερα που «δεν ήταν πολύ καλές». Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι οι λύσεις που θα ακολουθηθούν για το προσωπικό της καθαριότητας, πρέπει να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.
«Ακούμε το υπουργείο Παιδείας να αναγγέλλει για τις καθαρίστριες ότι θα επεκταθούν οι συμβάσεις τους και θα μπορούν να δουλεύουν όλη μέρα. Ωστόσο, πρέπει να διαφυλάσσονται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Σε τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μάθαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μεταφοράς από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου».
Σήμερα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Την κινητοποίηση στηρίζουν οι πανελλαδικές εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, καθώς και άλλοι φορείς και σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις.
«Αίτημά μας είναι να μην κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά και να αποσυρθεί -ή έστω και να μην εφαρμοστεί ούτε προαιρετικά- η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις αίθουσες, δηλαδή οι κάμερες» αναφέρει ο Θ. Κικινής.
Συγκεκριμένα για τις κάμερες, εξηγεί τους λόγους διαφωνίας:
«Μπορεί το υπουργείο να έκανε υποχώρηση στο κομμάτι της κάμερας, καθιστώντας το προαιρετικό, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Υπάρχουν, επίσης, και οι παιδαγωγικοί λόγοι που καθιστούν τη διαδικασία αντιπαραγωγική. Τάξη δεν μπορεί να υπάρξει με έναν εκπαιδευτικό κολλημένο σε έναν υπολογιστή που θα πατάει κουμπιά. Ειδικά στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό είναι διαδραστική η διαδικασία και γίνεται από κοντά».
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρααλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε νησιά, όπως η Λέσβος και η Ικαρία.
Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη να ρυθμιστεί το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στην επαρχία.
«Κάποιοι παίρνουν ταξί που με το ισχύον νομικό πλαίσιο χωράει λιγότερα άτομα. Όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα απαντηθούν από την πραγματικότητα. Ελπίζουμε να μην υπάρξει η αναφορά από το υπουργείο Παιδείας ότι για ό,τι στραβό συμβαίνει, φταίει ο εκπαιδευτικός. Πρέπει, επίσης, να υπάρξουν σαφείς διευκολύνσεις για τους εκπαιδευτικούς».
Επιπλέον, πολύ σημαντικό θεωρεί να μάθουν οι μαθητές τρόπους κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Η κοινωνία έχει αποτύχει να περάσει στα παιδιά το μήνυμα, καθώς ο κόσμος συνωστίζεται στα πάρκα. Πιθανότατα ο πρωθυπουργός να βλέπει την επαναλειτουργία των σχολείων σαν μια πρόβα για πιθανή επανάληψη του σκηνικού που ζήσαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Μια πιθανή αναζωπύρωση των κρουσμάτων που θα επιβάλλει στα σχολεία να λειτουργούν με ένα διαφορετικό τρόπο».
Τέλος, σημειώνει ότι είναι δύσκολο να καλυφθεί όλη η ύλη μέσα σε λίγες μέρες, ενώ εκφράζει την ανάγκη επαναλειτουργίας του ολοήμερου σχολείου με προϋποθέσεις.
«Το ότι δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο δείχνει ότι το υπουργείο Παιδείας έλαβε σοβαρά υπόψιν κάποια πράγματα. Όταν, μέχρι σήμερα, οι μαθητές καλούνταν να τρώνε στο προαύλιο ή στο θρανίο τους. Κάποια στιγμή το υπουργείο Παιδείας είδε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει εν μέσω πανδημίας. Ελπίζουμε ότι οι χώροι θα διαμορφωθούν και οι απαραίτητες προσλήψεις θα υλοποιηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου