Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Τσίπρας: Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πολύ πριν τον κορωνοϊό

Τσίπρας: Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πολύ πριν τον κορωνοϊό
Πηγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ
Στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία.
Η ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίχτηκε σε τρεις άξονες:
  1. Με ευθύνη της κυβέρνησης η οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν την επιδημία του κορωνοϊού.
  2. Η κυβέρνηση δεν δίνει στην αγορά τη ρευστότητα που απαιτείται και μπορεί να δώσει λόγω του μαξιλαριού.
  3. Δεν προστατεύονται αποτελεσματικά ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι μικρομεσαίοι.

Η ύφεση

Συγκεκριμένα, για την πορεία της οικονομίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, από τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να βγάλει την οικονομία από τις ράγες της ανάπτυξης και να την σπρώξει στον κατήφορο της ύφεσης. Παραλάβατε μια οικονομία που έτρεχε τον Ιούλη με 2,8. Σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα. Με αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας. Και με ταμειακό απόθεμα το οποίο, στην άγνοιά σας, εσείς χλευάσατε, αλλά τώρα επιτρέπει στη χώρα τη διαχείριση της κρίσης με ευνοϊκούς όρους. Και καταφέρατε να την οδηγήσετε στην ύφεση από τον Οκτώβρη του 19.»
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι:
«Σας παραδώσαμε την οικονομία με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2019. Και εσείς, αντί, έστω να τον διατηρήσετε καταφέρατε να τον μειώσετε στο 1,9%. Πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει αλλά πιο κάτω και από τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Καταφέρατε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, να πετύχετε τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. (EUROSTAT – 4th QUARTER GDP RATES IN EU) Με τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. (Πίνακας 1, ΕΛΣΤΑΤ- Τριμηνιαίοι Λογαριασμοί, 4ο τρίμηνο 2019).»
Και υπογράμμισε:
Καταφέρατε, πολύ πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, να ρίξετε στην ύφεση μια οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Το έργο σας στην οικονομία είναι δύο συνεχή τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, δηλαδή ακόμα και με τον τυπικό ορισμό της, ύφεση: μείωση κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο (Πίνακας 2, ΕΛΣΤΑΤ- Τριμηνιαίοι Λογαριασμοί, 1ο τρίμηνο 2020).[…] Με δυο λόγια ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα, πολύ πριν τον κορωνοϊό.

Η στήριξη της οικονομίας

Στη συνέχεια, ο κ . Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας είναι ανεπαρκή:
«Και μετά ήρθε η πανδημία. Τι κάνατε; Λέτε ότι δώσατε στήριξη 24 δις.. Που είναι; Την είδε κανείς; Κυκλοφορείτε στην αγορά; Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Μα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι για να τα γράφουν ανύπαρκτα μπλογκ και σαιτ φαντάσματα  των βουλευτών, κουμπάρων.Αλλά αληθινά δεν είναι.»
Επισήμανε ακόμα ότι:
«Στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δισ., ενώ 3,2 δις είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύνολο 14 δισ. μέτρα, με τις εγγυήσεις δανείων, που πρανέφερα. Πώς φτάνουμε στα 24 δισ.; Με το λογικό άλμα, ή την ευχή, ότι άλλα 8 δις είναι «αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση» των προηγούμενων μέτρων και με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα παρθούν επιπλέον άλλα 4 δις μέτρα. Είναι δυνατόν να αθροίζετε στα μέτρα ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις για να τα βγάλετε 24 δισ.;»
Προσέθεσε ότι:
«Και να έλεγε κανείς ότι δε σας αφήσαμε λεφτά στα ταμεία. 37 δισ. αφήσαμε. Τι τα κάνατε; Εμείς σας προτείναμε έγκαιρα ένα πρόγραμμα στοχευμένο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.»

Η εργασία και οι μικρομεσαίοι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι:
«Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης προβλέπει μείωση 20% του μισθού σε εργαζόμενους που μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία καθώς το δημόσιο καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου την ίδια στιγμή που επιτρέπει στην ίδια επιχείρηση που επωφελείται από το κράτος να απολύσει άλλους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία .Αυτή είναι για εσάς η δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης».
Είπε ακόμα ότι:
«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η ιστορία με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χαρακτηριστική. Στο πρώτο έχουν μπει μόλις 2 χιλιάδες επιχειρήσεις και στο δεύτερο μόνο 53 χιλιάδες.  Όταν ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας φτάνει τις 750.000.  Γιατί αποκλείεται η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας; Διότι βάλατε τις τράπεζες ως φίλτρο μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων. Και οι τράπεζες λειτουργούν με κριτήρια τα οποία αφορούν καιρούς «ομαλότητας». Όχι κρίσης».
Και υπογράμμισε:
«Η ρευστότητα, κυρίες και κύριοι, δεν φτάνει σε όσους την έχουν ανάγκη. Υπάρχουν κεφάλαια που ενθυλακώνουν οι τράπεζες και τα διοχετεύουν στη συνέχεια στο πελατειακό τους «φιλέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΚΤ, μέσω των οποίων οι τράπεζες πήραν 16 δισ. ευρώ (με αρνητικό επιτόκιο) και από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόλις 4,3 δισ.Που πήγαν τα λεφτά αυτά; Τα 3,5 δισ. από τα 4,3 πήγαν στο πελατειακό τους «φιλέτο»».

Ο θάνατος του εμποράκου

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι:
«Έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε τη κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας

  Από   Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi  - 15 Νοεμβρίου 2024   Πολεμικό Ναυτικό: Οι ΕΠΟΠ «αρρωσταίνουν» από τις συνθήκες εργασίας και το εγκατ...