Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα
Ότι ποιο πολύτιμο διαθέτει η Ελλάδα το ξεπουλάμε σε ιδιώτες .Θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη διαχείριση όταν το κίνητρο τους είναι το κέρδος? Η Ελλάδα θα διψάσει.
Γράφει ο Δημήτρης Σταματόπουλος
«Το νερό αποτελεί το υπέρτατο κοινό αγαθό για τη ζωή στον πλανήτη μας, είναι πηγή ζωής».
Το πολυτιμότερο αγαθό στο Σύμπαν του οποίου ερευνούμε την ύπαρξη είναι σίγουρα το νερό, γιατί αυτό θα δηλώνει ότι ίσως υπάρχει κάποιας μορφής ζωή. Σε εμάς που υπάρχει, τι το κάνουμε;
Αποκαλούμε το αργό πετρέλαιο (το crude), ο «μαύρος χρυσός». 
To νερό, η κινητήριος δύναμη της ύπαρξης ζωής του Σύμπαντος, έχει λιγότερη αξία, που είναι πρόθυμοι οι κυβερνώντες μας να το ιδιωτικοποιήσουν;
H μόλυνση του περιβάλλοντος από ανθρώπινες πράξεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα μας. Η δε αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη μας δημιουργεί συνεχόμενη αυξημένη ζήτηση για πόσιμο νερό και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες -όπως στην Κίνα και στην Ινδία- αυξάνεται περαιτέρω ο κίνδυνος λειψυδρίας. 
Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο νερό από ότι έχουμε στη διάθεσή μας. Η βραχυπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ήταν μέχρι σήμερα, η άντληση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού από τα επιφανειακά και υπόγεια υδάτινα αποθέματα.
Αυτό όμως δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα των εναπομενόντων υδάτων, καθώς και στα οικοσυστήματα, τα οποία εξαρτώνται από το νερό.
Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση, να ελαχιστοποιηθούν οι ποσότητες των αντλούμενων υδάτινων πόρων και να δοθεί έμφαση στην πιο αποτελεσματική χρήση τους.
Μέχρι το 2050 δεν θα έχουμε αρκετό φρέσκο νερό για τους ανθρώπους που το χρειάζονται. Η ζήτηση για νερό θα έχει αυξηθεί κατά 40% έως το 2050. Το 25% των ανθρώπων θα ζουν σε χώρες χωρίς πρόσβαση σε επαρκές καθαρό νερό. 
Όλα τα στατιστικά στοιχεία, μας προειδοποιούν και προσδιορίζουν ότι από το σύνολο όλου του νερού του πλανήτη μας, μόνο το 1% είναι γλυκό και διαθέσιμο για τις ανάγκες του ανθρώπου, των φυτών και των ζώων.
- Περίπου το 97% του νερού του πλανήτη μας είναι αλμυρό στις θάλασσες και στους ωκεανούς, όπου υπάρχει άφθονη ζωή. Από αυτό, το 2% είναι υπό τη μορφή παγετώνων και πολικού πάγου. 
- Η υπέρ εκμετάλλευση των υπαρχόντων αποθεμάτων γλυκού νερού, έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Κύριες αιτίες είναι η αύξηση πληθυσμών με απαιτήσεις για υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, η ανάπτυξη της γεωργίας και της βιομηχανίας.
H λειψυδρία στην Ελλάδα
Η Ελλάδα κινδυνεύει,πρέπει τώρα να δράση να διατηρήσει το υδάτινο απόθεμα της.
H κατανάλωση (σπατάλη) νερού 2,389 Μ3/άτομο/χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τον πολιτισμό μας, είναι εξωφρενική! 
«Γενικότερα, η Ελλάδα διαθέτει μια από τις καλύτερες παροχές κατά κεφαλήν νερού στη Μεσόγειο, αλλά η βροχόπτωση της ποικίλλει πάρα πολύ σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ η δυτική περιοχή είναι σχετικά υγρή και τα βουνά δέχονται τάξεως 216 εκατοστά βροχής ετησίως, άλλες περιοχές έχουν μόλις 38 εκατοστά ,το οποίο δεν ικανοποιεί τη ζήτηση…» 
Αυτή η ανισότητα αφορά περιοχές όπως την Αττική, Θεσσαλονίκη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου , τα οποία αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ελλείψεις νερού και ίσως η κλιματική αλλαγή να επιδεινώσει μια είδη κακή κατάσταση.
Μέτρα μείωσης κατάχρησης νερού 
!
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δράσεις σε εθνικό επίπεδο . Η γεωργία πρέπει να μειώσει την υπερεκµετάλλευση των υπόγειων υδάτων και τις αρδευτικές πρακτικές που οδηγούν σε σπατάλη. Η εξοικονόμηση νερού είναι κάτι που όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (26 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024 06:30 Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων...