Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΘΡΑΚΕΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΕΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΒΡΟΥΤΣΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ !


ΕπικαιρότηταPointer

Η «προσωπική διαφορά» είναι η καβάτζα για τα επόμενα πετσοκόμματα των συντάξεων

Από την περασμένη Τρίτη, άρχισαν να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ τα εκκαθαριστικά σημειώματα στα οποία οι συνταξιούχοι μπορούν να δουν ποια είναι η σύνταξή τους μετά τον επανυπολογισμό της με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. «Ακόμα μία δέσμευση της κυβέρνησης μας υλοποιείται σήμερα», δήλωσε ο Βρούτσης. «Οπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, η απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε με συνταξιούχους να λαμβάνουν την σύνταξή τους, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεών τους, παίρνει τέλος».

Ποιο είναι όμως το ουσιαστικό πρόβλημα των συνταξιούχων; Οτι δεν ήξεραν ποια είναι η περιβόητη «προσωπική διαφορά» ή το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η «προσωπική διαφορά» και τους λένε ότι παίρνουν σύνταξη που «δε δικαιούνται»;

Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ήταν μια καινούργια πατέντα. Κάθε φορά που γίνονταν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ποτέ δεν επανυπολόγισαν τις συντάξεις που είχαν ήδη εκδοθεί. Οι νέες διατάξεις ίσχυαν για τους νέους συνταξιούχους. Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου είχε δυο πλευρές. Η μία ήταν ιδεολογική. Επρεπε όλοι οι συνταξιούχοι να εμπεδώσουν ότι παίρνουν σύνταξη που «δε δικαιούνται». Ενα μέρος αυτής της σύνταξης δε θα έπρεπε να το παίρνουν, το πήραν «χαριστικά», αλλά το  μεγαλόψυχο κράτος τους επιτρέπει να κρατήσουν και αυτό το μέρος. Η δεύτερη πλευρά ήταν πρακτική-μνημονιακή. Η «προσωπική διαφορά» είναι η καβάτζα (για το αστικό κράτος, όχι για τους συνταξιούχους) από την οποία θα μπορούν να αντλούν τα μελλοντικά πετσοκόμματα συντάξεων.

Το πρώτο πετσόκομμα δεν άργησε να φανεί στον ορίζοντα. Οι συριζαίοι συμφώνησαν με την τρόικα ότι από 1.1.2019 θα κοπεί η «προσωπική διαφορά» σε ύψος μέχρι 18% της σύνταξης. Για προεκλογικούς λόγους οι συριζαίοι κατάφεραν να πάρουν από την τρόικα την έγκριση να μην εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο. Ηταν, άλλωστε, τόσα πολά τα αντιλαϊκά μέτρα ώστε υπήρχε υπερκάλυψη του ματωμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος».

Οταν κατήργησαν τη διάταξη για το πετσόκομμα, δεν κατήργησαν και τη διάταξη για επανυπολογισμό όλων των συντάξεων. Γράφαμε τότε: «Τι νόημα έχει αυτός ο επανυπολογισμός; Δε θα έβαζαν ποτέ τις υπηρεσίες (που είναι και υποστελεχωμένες) να κάνουν τόση δουλειά για πλάκα ή για στατιστικούς λόγους. Θέλουν να διαχωρίσουν τη σύνταξη σε «δικαιούμενη» και σε προσωπική διαφορά, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν αμέσως τις μελλοντικές περικοπές συντάξεων, μόλις ο ΕΦΚΑ «χτυπήσει κόκκινο» (που δε θ' αργήσει, δεδομένου ότι είναι ένα υπερταμείο με πήλινα πόδια)».

Τα ίδια ισχύουν σήμερα για τους νεοδημοκράτες. Τα εκκαθαριστικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα τα δημοσίευαν έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή. Επί ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, μετά από «μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016», ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε «να γίνει άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης» (η έμφαση του ΣτΠ). «Μόνο με αυτόν τον τρόπο», σημείωνε στην ανακοίνωσή του ο ΣτΠ, «θα έχουν διασφαλιστεί αποτελεσματικά τόσο η ορθή τήρηση των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης όσο και τα δικαιώματα που απολαμβάνει κάθε πολίτης».

Αν ο Βρούτσης ενδιαφερόταν να καταργήσει την αδικία που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα καταργούσε τη διάταξη για επανυπολογισμό της σύνταξης, θα χορηγούσε τις συντάξεις όπως είχαν υπολογιστεί όταν βγήκε η απόφαση συνταξιοδότησης και θα καταργούσε επίσης και την άλλη μνημονιακή διάταξη που προβλέπει ότι η «προσωπική διαφορά» θα συμψηφίζεται με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις νέες συντάξεις (αυτές που εκδόθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου) μετά το 2022 (μέχρι τότε οι συντάξεις είναι παγωμένες). Αυτή η διάταξη προβλέπει ότι οι παλιοί συνταξιούχοι δε θα πάρουν αύξηση μέχρι να μηδενιστεί η «προσωπική διαφορά» τους! Δηλαδή, αντί για ένα βίαιο πετσόκομμα, προβλέπει ένα σταδιακό πετσόκομμα. Μέχρι το 2023, όμως, μένουν τρία χρόνια, διάστημα αρκετά μεγάλο, εντός του οποίου θα επιχειρηθεί ένα εφάπαξ πετσόκομμα των «προσωπικών διαφορών». Ηδη από τους Βρούτσηδες έχει αρχίσει η φιλολογία ότι οι συριζαίοι έλεγαν ψέματα πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, ενώ η αλήθεια είναι ότι είναι ελλειμματικός.

Πήραμε δυο πραγματικά παραδείγματα συντάξεων, μιας που αφορά συνταξιούχο χαμηλόμισθο εργάτη και μιας που αφορά συνταξιούχο μηχανικό. Ιδού τι βλέπουμε:

- Ο εργάτης συνταξιοδοτήθηκε με 10.505 ένσημα και η κύρια σύνταξή του υπολογίστηκε σε 894,43 ευρώ (προ φόρου). Μετά τα απανωτά μνημονιακά πετσοκόμματα, η σύνταξή του έπεσε στα 798,73 ευρώ (μείωση 10,7%). Με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του πέφτει στα 767,89 ευρώ. Του υπολογίζουν «προσωπική διαφορά» 30,84 ευρώ (3,9% της πετσοκομμένης σύνταξής του). Αν εφαρμοζόταν η διάταξη που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, θα του έκοβαν όλο το ποσό της «προσωπικής διαφοράς».

- Ο μηχανικός συνταξιοδοτήθηκε με 36 χρόνια πλήρους ασφάλισης και η σύνταξή του υπολογίστηκε σε 2136,73 ευρώ (προ φόρου). Με τα απανωτά μνημονιακά πετσοκόμματα έπεσε στα 1611,38 ευρώ (μείωση 24,6%). Με το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του πέφτει στα 1206,74 ευρώ. Του υπολογίζουν «προσωπική διαφορά» 404,64 ευρώ (25,1% της πετσοκομμένης σύνταξής του). Αν εφαρμοζόταν η διάταξη που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, θα του έκοβαν 290 ευρώ, η σύνταξή του θα κατέβαινε στα 1321,34 ευρώ  και η «προσωπική διαφορά» θα μειωνόταν στα 114,60 ευρώ.

Αυτός είναι ο εφιαλτικά αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, που οι αναίσχυντοι συριζαίοι τον παρουσίαζαν σαν νόμο που σώνει την Κοινωνική Ασφάλιση και τάχα θα έδινε και αυξήσεις. Οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη μετά από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου παίρνουν συντάξεις μειωμένες σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 30% σε σχέση με το προγενέστερο σύστημα. Πάρτε υπόψη σας και το ότι η σύγκριση γίνεται με συντάξεις που ήδη είχαν πετσοκοπεί με διάφορους τρόπους από το 2010 και μετά. Είναι καθήκον των εργατών, ιδιαίτερα των νέων, να ανατρέψουν αυτό το αντεργατικό-αντιασφαλιστικό έκτρωμα, διεκδικώντας πλήρη ασφάλιση για όλους και πλήρη χρηματοδότησή της από τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Αλλιώς ο κατήφορος θα έχει συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η νέα «κλοπή» των 7,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας δείχνει το «έγκλημα» που έγινε σε βάρος της ελληνικής οικονομίας

  02.10.2024 | 15:56 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr Η επιστροφή των τραπεζών σε εθνικό-ελληνικό έλεγχο είναι εκ ...