Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Κυβερνητικές απειλές για «lockdown»: Οι έξι περιοχές που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο»

Κυβερνητικές απειλές για «lockdown»: Οι έξι περιοχές που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο»
Η κυβέρνηση ξεκίνησε και πάλι τις απειλές για τοπικά «lockdown» μετά τα 97 κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων τεσσάρων ημερών.
Περισσότερα από τα μισά (52) κρούσματα καταγράφηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα, ενώ 18 από αυτά αφορούσαν Έλληνες επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να βλέπουν πάλι «συνωστισμούς» και «ανευθυνότητα», ολοκληρώνοντας το σκηνικό τρομοκρατίας του πληθυσμού το οποίο είδαμε να συμβαίνει κατά κόρον τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλλει απαγορεύσεις.
Ο ΕΟΔΥ δήλωσε ότι.. ανησυχεί για τα 97 κρούσματα σε 4 ημέρες και απείλησε με νέο lockdown που θα καταστρέψει εντελώς την ελληνική οικονομία
Πλέον στο κάδρο των υγειονομικών και κρατικών αρχών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά και με ιχνηλάτηση που συνεχίζεται. Πρόκειται για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Αρκαδία.
Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαΐου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί»  επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Είναι προφανής ο υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί του υπ. Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων lockdown κάτι που θα οδηγήσει σε ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες δείχνουν να αφήνουν την τρομοϋστερία για τον ιό πίσω τους . 
Αλήθεια γιατί η κυβέρνηση και η επιτροπή λοιμωξιολόγων απειλεί με μέτρα τα οποία θα «τελειώσουν» οριστικά την ήδη μισοπεθαμένη ελληνική οικονομία; 
Τα κατά τόπους lockdown (απαγορευτικά μετακίνησης)  προβλέπουν «καραντίνα» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά.
Ο δείκτης R0 ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών -όπως και οι νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάνατοι- θα καθορίσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση.
Με δεδομένο, ότι κυμαινόταν για όλο τον Μάιο κάτω από 0,4 και πως η κόκκινη γραμμή για την έξαρση της επιδημίας είναι το 1, γίνεται αντιληπτό πως επί της ουσίας ο κορωνοϊός μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης, δεν υφίσταται.
Είναι σαφές και λογικό ότι μετά την άρση των μέτρων και την δίμηνη καραντίνα (όπου όλοι απέκτησαν ψυχολογικά «κουσούρια») οι πολίτες χαλάρωσαν έναντι του κορωνοϊού.
Δεν αντέχουν άλλη τρομολαγνεία.
Τώρα οι υγειονομικές και οι κρατικές αρχές εμφανίζονται ξανά έτοιμες να τους στερήσουν και τις χαρές του καλοκαιριού.
Επιμένουν να διαδίδουν την ιδέα ότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε συνθήκες συνωστισμού και πως αρκεί ένας μολυσμένος από τον ιό άνθρωπος να κολλήσει δεκάδες άλλους, από 50 έως 100 λες και ο πλανήτης πέρασε την περίοδο της Μαύρης Πανώλης όταν εξοντώθηκε ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης.
«Το γεγονός δε ότι σε χώρους τέτοιους, όπως κλαμπ, μπαρ, παραλίες δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση εύκολα λόγω του μεγάλου αριθμού άγνωστων μεταξύ τους θαμώνων, άρα δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη η πορεία του κορωνοιού, καθιστά ακόμη πιο εύκολη την υπερμετάδοση και το άνοιγμα νέων, αγνώστων κύκλων μετάδοσης στην κοινότητα», λένε.
Που το πάνε; Μήπως να υπογράφουμε χαρτί εισόδου και εξόδου σε όποιο μπαρ πηγαίνουμε; Ξεκινώντας έτσι τον έλεγχο και σε όσους διασκεδάζουν; Μήπως τελικά ο σκοπός της πανδημίας ήταν η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών (μαζί και με την επιβολή ενός νέου οικονομικού μοντέλου);
Ο ρόλος της (επαναφοράς της) καθημερινής ανακοίνωσης
Τα δεκάδες νέα θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία - με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.
Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η αλήθεια είναι ότι αφού το κράτος θεωρούσε πως δεν χρειάζεται καθημερινή ενημέρωση άρα αυτό σήμαινε πως θεωρούσε ότι το πρόβλημα δεν ήταν πλέον υπαρκτό, συνεπώς γιατί να το θεωρούσαν ως κάτι αξιόλογο οι ίδιοι οι πολίτες;
Ο απολογισμός του τετραήμερου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 30 αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 3.049. Από τους 30 ταξιδιώτες, οι 22 είναι Έλληνες. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ξάνθης έχει γίνει γνωστό ότι υλοποιούνται μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από την Πολιτική Προστασία -συνολικά περισσότεροι από 3.200- και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα, εκτός από τα 29 που γνωστοποιήθηκαν χθες πως είναι θετικά. Είναι προφανές πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει και άλλα θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 67 άνθρωποι, αριθμός αρκετά αυξημένος με εκείνον που καταγραφόταν πριν από δέκα ημέρες. Οι 30 είναι σε κλινικές Covid-19 και οι 37 σε διάφορες ΜΕΘ, ΜΑΦ και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, από την περασμένη Πέμπτη δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του Sars-CoV-2 σε 182.
Τις επόμενες ώρες, εξάλλου, κλειδώνουν οι λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που έχουν δύο βασικά σκέλη: τη στρατηγική για τη διενέργεια των τεστ στις πύλες εισόδου και στα νησιά και τη θωράκιση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα. Ειδικότερα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο αριθμός, ποια αλλά και πώς θα διενεργούνται οι δειγματοληπτικοί και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι στους τουρίστες, που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.
Τα τεστ αναμένεται να είναι τριών κυρίων κατηγοριών, ήτοι τα μοριακά, αυτά των αντισωμάτων και τα λεγόμενα rapid, εφόσον τα τελευταία περιβληθούν με την απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις αξιοπιστία.  Όπως καθίσταται σαφές, μετά την 1η Ιουλίου  δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται σε τουρίστες, που προέρχονται από τα «πράσινα» αεροδρόμια και υποχρεωτικοί στους αντίστοιχους από τα «κόκκινα» αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει αναλυτές σε νοσοκομειακές μονάδες 15 νησιών, ώστε να ελέγχονται εκεί τα δείγματα και να μην επιβαρύνουν τα ήδη υπερ – φορτωμένα νοσοκομεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, όπως μεταδίδεται, την πρακτική των προσλήψεων σε ιατρο–νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά, ενώ όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο θα βελτιώνει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες. PRO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (28 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024 06:30 15 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...