Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

O σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού στο OPEN - Κεντρικό Δελτί...


COVID-19
Κρούσματα: 
6.310.530
Ανέρρωσαν: 
2.721.913

Θάνατοι: 
376.459
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας
Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας εξέφρασε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ωστόσο ότι, αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα αντιδράσει, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις έξι ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές ελληνικών νησιών, απάντησε πως «δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως το πιο πιθανό είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».
Ο κ. Διακόπουλος σημείωσε ότι από πλευράς Τουρκίας υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα.
«Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση», συμπλήρωσε.
Με μπαράζ διπλωματικών επαφών απαντά η Αθήνα στις κινήσεις της Άγκυρας
Στο μεταξύ, στη διεθνοποίηση του θέματος με τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Αθήνα. 
Η ελληνική διπλωματία φέρεται να έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το kathimerini.gr.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενέργειες έχουν γίνει και στο πλαίσιο του ΟΗΕ με επιστολές προς τον γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο η Ελλάδα έχει ενημερώσει για την πιο πρόσφατη ενέργεια της Άγκυρας, μετά από ανάλογες επιστολές τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Τέλος, η Ελλάδα σκοπεύει να ενημερώσει τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούνται και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου.
Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»
Από την πλευρά του, το μήνυμα ότι η Τουρκία θα προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά» της στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως συμβιβασμούς» αναφέρει το ανακοινωθέν του Συμβουλίου.
Μήνυμα Κομισιόν σε Τουρκία
Στο μεταξύ, μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η Κομισιόν μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες της Τουρκίας για γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ο Ζοζέπ Μπορέλ απάντησε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ή στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι στις 15 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Επιμένει σε υψηλούς τόνους η Τουρκία
Το πρωί ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, επανήλθε στο ζήτημα των γεωτρήσεων στα έξι ναυτικά μίλια δηλώνοντας ότι «είναι απόλυτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».
Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Αθήνας με επίσημο διάβημα που επιδόθηκε στον Τούρκο πρέσβη, καθώς και η αυστηρή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...