ΥΓΕΙΑ
Στο πλέον εξειδικευμένο νοσοκομείο νοσημάτων του πνεύμονα –και γι' αυτό ορισμένο στην αρχή της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας ως νούμερο ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στη χώρα–, «Σωτηρία», εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας, γιατροί δεν υπάρχουν.
Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «έγιναν περισσότερες από 6.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» (!), όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα από τη ΔΕΘ, ο διοικητής του νοσοκομείου, Σωκράτης Μητσιάδης, ομολογεί το αντίθετο.
Με επίσημο έγγραφό του καλεί όλους τους γιατρούς που υπάρχουν «να πραγματοποιήσουν όσες εφημερίες χρειάζεται ανεξαρτήτως πλαφόν», «λόγω ειδικών αναγκών του νοσοκομείου που έχουν προκύψει με την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19».
Γι' αυτή την προαναγγελθείσα έξαρση υποτίθεται ότι προετοιμαζόμασταν όλοι. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας για να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας, με την υπόσχεση ότι θα ενισχυθεί για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα, ώστε να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε μέσα. Δεν στηρίχθηκε όμως το ΕΣΥ, όπως δηλώνεται (και) από τα πλέον επίσημα χείλη, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών.
Ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων, που μέχρι τον Μάιο ήταν περισσότερες από 4.000, τον Αύγουστο έγιναν περισσότερες από 6.000 και σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (17/9), είναι 6.800, καταρρέει. Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο αποχωρούν 1.500 μόνιμοι από το ΕΣΥ - 300 γιατροί και 1.200 λοιπό προσωπικό. Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, πέρα από 175 γιατρούς, κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ήθελε να ακυρώσει η Ν.Δ. με το που ανέλαβε. Πέραν τούτου ουδέν.
Ο λόγος γίνεται για λιγότερους από 4.000 έκτακτους-επικουρικούς εργαζομένους, σημειώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Εστω όμως ότι είναι 4.000 σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες. Την τριετία 2018-2020 αποχώρησαν 4.500 μόνιμοι από το σύστημα και προσλήφθηκαν 4.000 έκτακτοι. Επομένως το σύστημα έχει ισορροπήσει στα δεδομένα του 2018, όταν δεν υπήρχε πανδημία και η σημερινή κυβέρνηση που ήταν αντιπολίτευση φώναζε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό», προσθέτει.
Οι κενές θέσεις σε μόνιμους γιατρούς είναι 6.500 και οι κενές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό 30.000, μας λέει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000, 6.000 –έχουμε χάσει το μέτρημα– προσλήψεις σήμερα είναι σταγόνα στον ωκεανό», επισημαίνει.
Επιστρέφοντας στο «εντέλλεσθε» του διοικητή του «Σωτηρία», εκτός του ότι είναι ανήθικο, είναι καταφανώς παράνομο, αντίθετο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αποτελούν νόμο του ελληνικού κράτους. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε μέγιστος αριθμός εφημεριών που μπορούσε να κάνει ένας γιατρός του ΕΣΥ εφόσον υπήρχαν ανάγκες. Από τον Νοέμβριο του 2017, με μεγάλη καθυστέρηση και κατόπιν επιπλήξεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εναρμονίστηκε η νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ψηφίστηκε ο νόμος 4498/17.
«Ο διοικητής "καλεί" εγγράφως, λόγω αυξημένων αναγκών, να κάνουμε όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για να βγει το πρόγραμμα, υποσχόμενος ότι θα μας πληρώσει! Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η υπερεφημέρευση είναι επικίνδυνη και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς – ανεξάρτητα με το αν πληρώνεται ή όχι», καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η 5μελής Επιτροπή Γιατρών της ΕΙΝΑΠ στο «Σωτηρία». Καταγγέλλουν δε «ότι οι υπεράριθμες εφημερίες στο νοσοκομείο μας δεν έχουν πληρωθεί από το 2019, ενώ υπάρχουν επικουρικοί γιατροί από τον Απρίλιο που δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό τους»!
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι γιατροί του νοσοκομείου την κατάσταση σε αυτό από την αρχή της πανδημίας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Από την αρχή, οπότε χαρακτηρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές –η ειδικότητα της πανδημίας– που λειτουργούν με έναν ειδικευόμενο ή/και 2-3 ειδικευμένους γιατρούς. Ενδεικτικά αναφέρουν την κλινική λοιμώξεων του νοσοκομείου που νοσηλεύει Covid-19 από την πρώτη μέρα της πανδημίας.
Η διοίκηση εγκρίνει προγράμματα εφημεριών για τις κλινικές Covid-19 με έναν γιατρό σε ενεργό και έναν σε on call εφημερία. Oι επιμελητές της μιας κλινικής λοιμώξεων εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση εδώ και 6 μήνες. Το μόνιμο ιατρικό προσωπικό είναι γερασμένο, με πολλούς να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης περί δήθεν μαζικών διορισμών γιατρών παραμένουν μόνον εξαγγελίες. Στο νοσοκομείο μας δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός μόνιμου προσωπικού λόγω Covid», τονίζουν.
Οι λίγοι γιατροί που έχουν προσληφθεί «μετριούνται στα δάχτυλα», σημειώνουν. Είναι επικουρικοί επιμελητές Β' με ετήσια σύμβαση, επικουρικοί επιμελητές Β' με 3ετή σύμβαση για ΜΕΘ, αποσπασμένοι επιμελητές από άλλα νοσοκομεία, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη επιστρέψει στα νοσοκομεία τους, και πανεπιστημιακοί υπότροφοι με κονδύλια του ΕΚΠΑ (μόνο στις πανεπιστημιακές κλινικές).
Δεν έφτανε η επιστράτευση των γιατρών την 1η Σεπτεμβρίου προκειμένου να βγουν οι εφημερίες, ακολούθησε στις 11 του μήνα προφορική ανακοίνωση του διοικητή ότι ανοίγουν άλλες δύο κλινικές Covid-19. Mε τι προσωπικό, διερωτήθηκαν οι γιατροί. Με το ίδιο, η απάντηση του διοικητή! Την ίδια ώρα το νοσοκομείο έχει δυνατότητα τέλεσης μόνο τριών τεστ Covid ανά δίωρο, ενώ γίνεται αγώνας για την εξασφάλιση των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (μάσκες κοκ.).
Οι γιατροί του «Σωτηρία» μιλούν για δρομολογημένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάρρευση του νοσοκομείου και ολόκληρου του ΕΣΥ και ζητούν μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επικουρικού προσωπικού, έκτακτες προσλήψεις με επείγουσες διαδικασίας, άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, επάρκεια υλικών υποδομής και ΜΑΠ για τους υγειονομικούς και τους πολίτες, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.
«Αυτή τη δύσκολη για όλους τους πολίτες στιγμή το ΕΣΥ δεν μπορεί να στηριχτεί με επικοινωνιακά κόλπα, με παλαμάκια από τα μπαλκόνια και με ευγενικές χορηγίες φιλανθρωπίας», καταδεικνύει η 5μελής του νοσοκομείου. Οι πολίτες απέδειξαν την ωριμότητα και την υπευθυνότητά τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας μένοντας σπίτι, μας λένε. Οι υγειονομικοί, κατανοώντας τις ειδικές συνθήκες και ανάγκες, θέλουν και μπορούν να κάνουν το καθήκον τους, «ζητάμε όμως από την πολιτεία να μας δώσει τα όπλα, ούτως ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια δική μας και των ασθενών που περιθάλπουμε».
Στα όρια... εξουθένωσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας
«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» Οι εισαγωγές διασπείρονται σε διαφορετικές κλινικές, οι γιατροί ανεβοκατεβαίνουν ορόφους και αλλάζουν κτίρια συνεχώς και οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο, αφού οι θεράποντες γιατροί τους συνήθως βρίσκονται μακριά
Εκ των ενόντων θα βγει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι κι αν οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες είναι στα όρια της εξουθένωσης, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τους χειροκροτήσει για τα μάτια του κόσμου και ύστερα θα τους επιστρατεύσει να σηκώσουν στις πλάτες τους όλο το βάρος της πανδημίας πέρα από ανθρώπινα όρια, θέτοντας τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους σε κίνδυνο.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» που μέχρι σήμερα δεν νοσηλεύει κορονοϊό, αλλά πιέζεται από τα υπόλοιπα περιστατικά που στρέφονται στο νοσοκομείο, δεδομένου ότι μια σειρά από νοσοκομεία με τα οποία συνεφημερεύει έχουν εξαιρεθεί από τις γενικές εφημερίες λόγω του ότι έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αναφοράς Covid. Oι εισαγωγές φτάνουν τις 80 σε κάθε εφημερία παθολογικής κλινικής. Το νοσοκομείο διαθέτει τρεις, οι οποίες εφημερεύουν κάθε 12 μέρες, δηλαδή μία κάθε 4 μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Ογδόντα εισαγωγές για κάθε κλινική που διαθέτει 25 κρεβάτια και με τα ράντσα μπορεί να φτάσει τα 40 κρεβάτια. Τα υπόλοιπα 40 μέχρι το 80; Διασπείρονται στο νοσοκομείο, φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές, με αποτέλεσμα και οι γιατροί να ανεβοκατεβαίνουν ορόφους και να αλλάζουν κτίρια και οι ασθενείς να διατρέχουν κίνδυνο, αφού οι θεράποντες γιατροί τους βρίσκονται μακριά.
«Οι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας νοσηλεύουν τριπλάσιο αριθμό ασθενών από αυτό των κλινών τους (κλίνες 25, νοσηλευόμενοι 80), ενώ λειτουργούν με ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς, επιμελητές, νοσηλευτές», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός Χρίστος Αργύρης. Στις ελλείψεις, μας λέει, προστίθενται η υποστελέχωση συνολικά του νοσοκομείου σε εργαστηριακούς, τεχνολόγους, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου κ.λπ.
Δεν φτάνει αυτό, όμως. Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής, τίθεται η Α΄ Παθολογική Κλινική εκτός γενικής εφημερίας, αφού ο «σχεδιασμός» του υπουργείου Υγείας είναι να αφιερωθεί στον Covid-19. Θα μείνουν επομένως η Β΄ και η Γ΄ να σηκώσουν το βάρος και της Α΄. Δηλαδή θα εφημερεύουν κάθε 8 μέρες, οπότε οι εισαγωγές τους θα φτάσουν τις 100-120.
«Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις και θωράκιση του ΕΣΥ μέσα στο προηγούμενο διάστημα, η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις ούτε σε ιατρικό ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει ο Χρ. Αργύρης. Η συνεχώς αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών, χωρίς δυνατότητα ανάπαυσης με ρεπό, «μας κάνει επικίνδυνους για τους ασθενείς μας και τους εαυτούς μας», επισημαίνει.
Ηδη, εξηγεί, οι κλίνες στις ΜΕΘ φτάνουν στο 100% της πληρότητάς τους και τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και δεν αρνούμαστε τα καθήκοντά μας. Αρνούμαστε όμως να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τους εαυτούς μας, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε υγειονομικές βόμβες μετάδοσης του ιού», καταλήγει.
Οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» διεκδικούν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (επιμελητών και ειδικευομένων), νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των απαραίτητων κατηγοριών εργαζομένων, επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, λειτουργία κλινικής αναφοράς Covid-19 στελεχωμένης με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έγκαιρη ενημέρωση όλου του προσωπικού για τις νέες λειτουργίες από τη διοίκηση, τους συντονιστές και την επιτροπή Covid-19 του νοσοκομείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου