Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν αποκλείει νέο γενικό lockdown ο Πέτσας: «Όλα είναι στο τραπέζι»

 

COVID-19
Κρούσματα: 
29.303.887
Ανέρρωσαν: 
19.879.101

Θάνατοι: 
928.839
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (130)
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου γενικού lockdown, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός νέου γενικού lockdown, εάν κριθεί απαραίτητο από την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και ερωτώμενος για αυτή την πιθανότητα, ο κ. Πέτσας επέμεινε πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί, αναλόγως με τις εξελίξεις. Όλα είναι στο τραπέζι».

Δήλωσε πως πρώτο μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναφέροντας πως το επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή. 

Έθεσε αυτό το χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας πως μέχρι τότε θα έχει –πιθανότατα– βρεθεί το εμβόλιο.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Είναι ψευτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία».

Εξήγησε «δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι», επέμεινε, ωστόσο πως «θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10 χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανάφερε την καραντίνα».

«Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα»

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος εξήγησε: «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην χαλάρωση των μέτρων μετά το lockdown και για την πίεση που εμφανίστηκε στα αστικά κέντρα το τέλος του καλοκαιριού. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται».

Να υπενθυμιστεί πως από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, έως και το τέλος του μήνα τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα, τέθηκαν σε ισχύ έκακτα μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπου επιβεβαιώθηκαν χθες 197 νέα κρούσματα της πανδημίας. 

Τα μέτρα

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας επεκτείνεται από σήμερα, ενώ αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα για χώρους συναθροίσεων και εστίαση.

Αναλυτικά:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα. Ακόμη, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται όπου δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Ισχυρή είναι η σύσταση χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους. 
  • Μειώνεται, από 75% σε 50%, η χωρητικότητα στις συναυλίες. Ακόμη ορίζεται: υποχρεωτική χρήση μάσκας, μόνο καθισμένοι, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Κλειστά για 14 ημέρες θα είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (ΚΑΔ 56301001, 56301009, 56301010, 56301011, 56301012) και οι κλειστές αίθουσες συναυλιών (ΚΑΔ 90041009). 
  • Στα χειμερινά και θερινά σινεμά μειώνεται η πληρότητα  από 70% σε 60%, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης και στην είσοδο/έξοδο.

Ακόμη:

  • Στις λαϊκές αγορές πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας από παραγωγούς και καταναλωτές, η συμμετοχή των πωλητών διαμορφώνεται στο 50% και ορίζεται τρία μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ορίζεται αυστηρό όριο έξι ατόμων, ενώ ισχύει ακόμα ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

  α Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα α...