Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ρίχνει την ευθύνη στους επιστήμονες

 




Χοντροκομμένη προσπάθεια επίρριψης των κυβερνητικών ευθυνών για την πανδημία στους ειδικούς από τον Αδωνη Γεωργιάδη ● Πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή για να καλύπτει τις δικές της αποφάσεις από το άνοιγμα του πρώτου λοκντάουν μέχρι σήμερα.

Mπορεί ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του να επιδιώκει να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι θέλει να προστατεύσει τους επιστήμονες, ζητώντας η κριτική να ασκείται στην κυβέρνηση και όχι στους ειδικούς, αλλά είναι η ίδια η κυβέρνηση που επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας πίσω από την επιτροπή, την οποία χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις δικές της αποφάσεις από το άνοιγμα του πρώτου λοκντάουν μέχρι σήμερα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είδαμε προχθές μια χοντροκομμένη προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στους επιστήμονες από τον Αδωνη Γεωργιάδη. Προσπαθώντας εδώ και μέρες να μαζέψει και να ανασκευάσει την ομολογία του ότι «πέσαμε τελείως έξω ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος», συνδέοντάς το με το άνοιγμα του τουρισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. είπε τώρα (Open, 14.11.2020) ότι «δεν έγινε κανένα λάθος» και ότι «όλα τα χειριστήκαμε με τον σωστό τρόπο» και έστρεψε τους προβολείς της ευθύνης στους επιστήμονες.

Αδωνης Γεωργιάδης

Πράγματι τον Μάιο μας λέγανε ότι πάνω από τους 26 βαθμούς θερμοκρασία ο ιός θα διαλυθεί, αυτό δεν συνέβη. Και τι να κάνουμε; Να τους πάμε στα δικαστήρια;

Αρχικά είπε πως «το ότι ο ιός εξελίχθηκε γρηγορότερα και οι αρχικές εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για τη συμπεριφορά του ιού το καλοκαίρι απεδείχθη διαφορετική, ούτε σ' αυτούς μπορώ να το χρεώσω, γιατί επαναλαμβάνω ήταν ένας καινούργιος ιός, ένα καινούργιο φαινόμενο», για να φτάσει στη συνέχεια στο σημείο να πει: «Πράγματι τον Μάιο μας λέγανε ότι πάνω από τους 26 βαθμούς θερμοκρασία ο ιός θα διαλυθεί, αυτό δεν συνέβη. Και τι να κάνουμε; Να τους πάμε στα δικαστήρια;».

Η χοντροκομμένη αυτή δήλωση του κ. Γεωργιάδη έρχεται σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (MEGA, 11.11.2020), ο οποίος κληθείς να απαντήσει, με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη, αν η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της, είχε καλύψει τον υπουργό Ανάπτυξης και θέλοντας να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς είχε πει ότι «σε όλο τον κόσμο το δεύτερο κύμα εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Αυτό ήταν κάτι που δεν το ανέμενε κανένα προβλεπτικό μοντέλο είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Αν ήταν μέσα στις προβλέψεις των μοντέλων που έχουν όλοι οι επιστήμονες, είναι βέβαιο ότι θα είχε προβλεφθεί πιο πριν».

Ντόμινο παλινωδιών

Αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, από την άρση των περιορισμών του πρώτου λοκντάουν και μετά, χρησιμοποιεί την επιτροπή για να καλύψει τις δικές της αποφάσεις έχει φανεί καθαρά. Ενδεικτικά θυμίζουμε τις παλινωδίες στο θέμα του μερικού ανοίγματος των γηπέδων στους φιλάθλους, όπου η κυβέρνηση το αποφάσισε, η επιτροπή των ειδικών πιέστηκε να γνωμοδοτήσει θετικά, και τελικά ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης να το αναιρέσει «αδειάζοντας» υπουργούς και επιστήμονες.

Και βέβαια το είδαμε και τώρα με το κλείσιμο των Δημοτικών που ολοκλήρωσε τις παλινωδίες και στο θέμα των σχολείων, τα οποία αρχικά η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν θα κλείσει. Αλλά υπό την πίεση από την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, αποφάσισε να κλείσει και τις τελευταίες βαθμίδες της εκπαίδευσης και προγραμμάτισε να το ανακοινώσει, διά της υπουργού Παιδείας, χωρίς να περιμένει την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων στην επιτροπή, οι οποίες τελικά τράβηξαν σε μάκρος με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να μεταθέσει τις ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T776F2