Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Πανικός στα μαγαζιά και στους δρόμους της Αθήνας πριν το lockdown: Ποια είδη έχουν την τιμητική τους

 

COVID-19
Κρούσματα: 
48.146.123
Ανέρρωσαν: 
31.923.351

Θάνατοι: 
1.226.044
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Lockdown (65)
Βρείτε μας

Λίγο πριν την εφαρμογή του νέου lockdown, οι πολίτες σπεύδουν στα εμπορικά καταστήματα για να αγοράσουν ό,τι δεν είχαν προλάβει ως τώρα.

Μπορεί ήδη από την αρχή της εβδομάδας, η κίνηση στα μαγαζιά να είχε αυξηθεί σχετικά λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι οποίες «ζέσταναν» το ενδιαφέρον του κοινού, όμως από την ώρα που ανακοινώθηκε το νέο lockdown, οι ουρές άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας με μορφή ντόμινο.

«Γίνεται ό,τι και στη Θεσσαλονίκη πριν "κλείσει". Όσοι δεν είχαν πάρει τα απαραίτητα, τρέχουν να το κάνουν τώρα» περιγράφει στο Sputnik ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και συμπληρώνει:

«Παίρνουν φυσικά τα απολύτως απαραίτητα αυτά που είναι αναγκαία για τον καθένα. Ό,τι έχει ο καθένας στη λίστα του. Τα άφηνε λίγο ο κόσμος αυτά για τελευταία στιγμή, το συνηθίζουμε αυτό οι Έλληνες το "τελευταία στιγμή" δηλαδή, αλλά τώρα το κοινό γνωρίζει ότι πραγματικά ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις βοηθούν φυσικά. Είναι λοιπόν μια μεγάλη κίνηση αυτή των τελευταίων δύο ημερών, ναι, αλλά είναι πλασματική. Δεν έχει κανένα σπουδαίο αντίκτυπο για εμάς. Είναι απλώς ένα "τρέχα να προλάβεις πριν μας κλείσουν"».

Όσο για το... τι «τρέχει να αγοράσει το κοινό», ο κ. Καφούνης λέει πως αυτό δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί: Ο καθένας παίρνει αυτό που του έλειπε από τη λίστα των απολύτως απαραίτητων, για άλλους είναι κάποια βασικά ρούχα (π.χ. μπουφάν), για άλλους παπούτσια κ.ο.κ

Η πιτζάμα έχει την τιμητική της (κι οι παντόφλες επίσης)

Ανδρεάς Καρατζάς, ένας από τους πιο παλιούς καταστηματάρχες στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (το οικογενειακό κατάστημα στην Αιόλου υπάρχει από το 1914 και πουλά εσώρουχα, κάλτσες και πιτζάμες) μας επιβεβαιώνει την έντονα αυξημένη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

«Από την αρχή της εβδομάδας είχε ήδη αυξηθεί λίγο η δουλειά λόγω ενδιαμέσων εκπτώσεων, αλλά από χτες πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετούμε. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είμαστε 20% πάνω. Το κρύο που έβαλε αυτή την εβδομάδα επίσης μας βοήθησε» περιγράφει.

«Ο κόσμος τρέχει λοιπόν γιατί θέλει να προλάβει να αγοράσει όσα του έλειπαν και παράλληλα θέλει να κάνει και μια τελευταία βόλτα στην αγορά, να πάρει... μια "μυρωδιά" βόλτας και αγοράς πριν κλειστεί σπίτι» συμπληρώνει.

Τι σπεύδουν να προμηθευτούν όμως οι καταναλωτές;

«Πάντως, τις τελευταίες τρεις ημέρες οι πιτζάμες έχουν την τιμητική τους γιατί ο κόσμος σκέφτεται: "Αυτό το προϊόν θα το βρω μπροστά μου, τώρα όλο αυτό θα φοράω, τουλάχιστον να είναι ωραίο"» λέει ο κ. Καρατζάς.

Υπάρχει βέβαια και το άγχος κι η αβεβαιότητα.

Όπως μας είπε εργαζόμενη σε μεγάλο κατάστημα με παντόφλες «η κίνηση από χτες (σ.σ. της Πέμπτης) το πρωί είναι η τριπλάσια».

«Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος τρέχει να προλάβει εκπτώσεις και να πάρει τα απαραίτητα. Στην ουσία, ο κόσμος αγχώνεται πολύ με το πότε θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά. Θα ανοίξουν για τα Χριστούγεννα; Όχι; Κανείς δεν γνωρίζει και όλοι φοβούνται. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι θα συμβεί ότι και την περασμένη φορά που κλείσαμε - θα μας πουν 3 εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να πάρει και μεγάλη παράταση. Οι πελάτες μας φοβούνται ότι ίσως μας ξαναδούν την άνοιξη πάλι».

Στο «κόκκινο» η κίνηση στους δρόμους

Τη στιγμή που ο κόσμος σπεύδει στα μαγαζιά, στο «κόκκινο» είναι και η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη από το απόγευμα της Πέμπτης.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, κομφούζιο επικρατούσε στα εξής σημεία:

  • Λεωφόρος Κηφισού, άνοδος – Από Λένορμαν έως Αχαρνών
  • Μεσογείων – Από Κατεχάκη
  • Βασιλίσσης Σοφίας, άνοδος       
  • Βασιλίσσης Σοφίας, κάθοδος

Επίσης:

  • Βασιλέως Κωνσταντίνου
  • Βασιλίσσης Αμαλίας
  • Λιμάνι Πειραιά

 

Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, στις 6 Νοεμβρίου (ώρα 13:00)
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : GOOGLE.GR/MAPS
Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, στις 6 Νοεμβρίου (ώρα 13:00)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου